Mertz  Dołączył: 24.04.2006
K-3 + FGZ-360 + Wireless HSS Cytuj
Czy ktoś z Szanownych mógłby mi powiedzieć, jak mam ustawić puszkę (gdzie i co przeklikać), żeby tytułowa konfiguracja zadziała? Oczywiście urządzenia są już sparowane, ale nie umiem ustawić tak, żeby po podniesieniu wbudowanej lampy aparat pozwalał na ustawienie czasu krótszego niż 1/180. A instrukcja do "360" jest zdecydowanie starsza niż K-3 i odnosi się do symboli ustawień, których w tym aparacie znaleźć nie mogę).
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Z tego co wiem to HSS działa tylko z lampą zamontowaną na sanki korpusu i głowicą ustawioną na wprost. Oczywiście mogę się mylić bo nie mam K-3 ale takie zachowanie jest logiczne z samej zasady działania.
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
No niby powinno - tak przynajmniej mówi strona 43-44 instrukcji do FGZ 360. I w samej lampie wszystkie ustawienia dają się wprowadzić, ale nie wiem gdzie trzeba przestawić w aparacie.

W zasadzie to siedzę nad dwiema instrukcjami - K-3 i FGZ-360 - i powoli kląć zaczynam. Jak oba urządzenia są w automacie, to wszystko działa cacy. Ale próba wprowadzenia jakichś zmian powoduje katastrofę. A że potrzebuję na jutro HSS'a - z lampą na aparacie lub poza (to by było bardziej pożądane). Ale HSS na aparacie też nie działa - ustawiam co trzeba na lampie. Tylko że ta pokazuje jakiś dziki zasięg efektywnego działania (kilka-kilkanaście a nawet powyżej 20m), lampa wali chyba całą mocą, a aparat ustawia się na czułość ISO 3200. Nic nie rozumiem ( w zasadzie może zrobię z tego osobny temat, bo już mi ręce opadają...)
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Wygląda jakby styki na stopce nie łączyły - może je przeczyść. Sprawdź czy w wizjerze widać symbol lampy.

PS
Po co zakładasz drugi wątek? Jeden nie wystarczy?
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
ZbyszekB napisał/a:
Po co zakładasz drugi wątek? Jeden nie wystarczy?


...bo ten z tytułu dotyczy Wireless HSS, a ten już sobie odpuściłem. Potrzebuję już chociażby HSS'a, a tytułu zmienić nie ma jak.

Styki są ok. Problem zaczyna się dokładnie w momencie przeskoczenia w tryb HSS, chociażby z 1/160 na 1/200 - lampa jakby przestawiała się na jakiś tryb "full power", mimo że na wyświetlaczu pokazuje mi cały czas "HS".
 
Krzysiek P.  Dołączył: 13.09.2016
Cytuj
W k-x nie działa hss na wbudowanej więc w wireless też nie. W K3 wbudowana działa w hss? Pttl działa w wirelesie tylko musi być obiektyw "A" i Slave 1 na lampie.
Co znaczy, że Ci lampa przestawia iso? Robisz na zielonym programie? Jak lampa na sankach i przełączysz ją na hss, to aparat powinien się dać w manualu wyjść z czasów synchro.
Aż włączyłem żeby zobaczyć. Nie wiem kto projektował tą lampę, ale chińczyki są o wiele lepsze w studio.
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
Na ten moment to już chciałbym skupić się tylko na HSS z lampą w sankach, żeby podziałało. A jest tak, jak napisałem:
- wpinam lampę, ustawiam HS;
- wybieram tryb - np TAv;
- dokąd czasy są poniżej 1/180, na lampie nie pojawia się logo HS i wszystko działa poprawnie, wykonane zjęcie jest ok, iso w granicach normy (100-200 ISO);
- jak tylko przestawię się na np. 1/200 - na lampie pokazuje się symbol HS, ale np. wskaźnik zasięgu przesuwa się skrajnie w prawą stronę (6-22m), zamiast w lewo (0.7-6m);
- naciskam migawkę - lampa wali pełną mocą (tak to wygląda);
- podgląd zdjęcia - biała plama, ISO - 3200 :(

Oczywiście aparat mam cały czas na AutoISO w granicach 100-3200.
 
Krzysiek P.  Dołączył: 13.09.2016
Cytuj
Czyli coś spieprzone. A na manualu ze stałym iso? Manual działa tak, że lampa robi automatykę, póki jej mocy starczy i łączy się z zastanym, więc manual to też auto ;)
Dziwne, że problem dotyka tylko hssa. Raczej nie styki skoro pttl działa.
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
Mniej-więcej to samo. Lampa radykalnie zwiększa moc po przejściu w HS.
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Mertz serwis?
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
Na jutro mi to za bardzo nie pomoże :(
Ale pewnie sprawdzę działanie z jakimś innym korpusem - mignęło mi w internetach, że lampy potrafią różnie zachowywać się z różnymi modelami, od tego przynajmniej zacznę.

Pytanie tylko - serwis czego, bo i lampa, i korpus nie zachowują się standardowo?
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Mertz napisał/a:
Potrzebuję już chociażby HSS'a,
A na kiedy potrzebujesz? Istnieje taka możliwość żeby jutro się spotkać. Ja wezmę swój sprzęt i zrobimy testy krzyżowe. Co Ty na to? :->
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
To jeszcze pytanie z gatunku idiotycznych - czy lampę P-TTL, umieszczoną w sankach korpusu P-TTl, można ustawić w manuala? Bo wychodzi mi tak:
- jak mam oba urządzenia włączone, to mam dostępne tylko tryby P-TTL i SB;
- jak wyłączę korpus i ustawię M, to mi wtedy lampa w M działa - chyba, że nacisnę przycisk "mode" - wtedy wraca do P-TTL i już nie chce inaczej.
Też tak macie?

[ Dodano: 2016-12-04, 00:15 ]
ZbyszekB napisał/a:
Mertz napisał/a:
Potrzebuję już chociażby HSS'a,
A na kiedy potrzebujesz? Istnieje taka możliwość żeby jutro się spotkać. Ja wezmę swój sprzęt i zrobimy testy krzyżowe. Co Ty na to? :->


Dzięki, ale czasu nie mam, będę sobie radził z tym, co mam, jutro o 10 mam cyknąć kilka fotek w mocno dynamicznych scenach i chciałem wspomóc się lampką, coś ciekawszego wydusić. A potem mogę sobie sprawdzać.


Czy można wymusić na korpusie, żeby pracował z lampą TYLKO z maksymalnie krótkim czasem - 1/180 - ale zachowując jakąkolwiek automatykę?
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Mertz napisał/a:
serwis czego, bo i lampa, i korpus nie zachowują się standardowo?

U mnie jest tak samo (K-3II i AF540FGZ), więc chyba jednak standardowo. ;-)

Mertz napisał/a:
jak wyłączę korpus i ustawię M, to mi wtedy lampa w M działa - chyba, że nacisnę przycisk "mode" - wtedy wraca do P-TTL i już nie chce inaczej.
Też tak macie?

Tak.

Mertz napisał/a:
czy lampę P-TTL, umieszczoną w sankach korpusu P-TTl, można ustawić w manuala?

Tak, w trybach M i X (ewentualnie B) korpusu. Można ustawić P-TTL, A, M… cokolwiek.

Mertz napisał/a:
Czy można wymusić na korpusie, żeby pracował z lampą TYLKO z maksymalnie krótkim czasem - 1/180 - ale zachowując jakąkolwiek automatykę?

Hmm… Może w trybie Tv?
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
bakulik napisał/a:
U mnie jest tak samo (K-3II i AF540FGZ), więc chyba jednak standardowo


Znaczy jak? - też nie masz HSS'a?

bakulik napisał/a:
Hmm… Może w trybie Tv?


1/160, potem 1/200.
1/180 czasem, jak sobie urządzenia tak zadecydują. Uff, jestem zmęczony :(
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Mertz napisał/a:
Znaczy jak? - też nie masz HSS'a?

Tryb TAv. Przy migawce do 1/180s działa normalnie, dla czasów krótszych włącza się HS na lampie, a aparat ustawia najwyższe możliwe ISO. Przy podniesionej głowicy oraz dla zakresu wskazywanego przez lampę zdjęcia wychodzą OK. Pocieszę Cię (może), że K-5II w trybie TAv w tych samych warunkach zawsze ustawia najwyższe możliwe ISO, niezależnie od trybu lampy (pierwsza kurtyna, druga, HS) i czasu ustawionego w aparacie (oczywiście dla odpowiednio długich czasów umożliwiających poprawną ekspozycję w danych warunkach ISO jest stosownie obniżane). Trzeba by to sprawdzić przy większej dostępności światła, za dnia znaczy się.
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
bakulik napisał/a:
Pocieszę Cię (może), że K-5II w trybie TAv w tych samych warunkach zawsze ustawia najwyższe możliwe ISO


...znaczy że jak? - że ten mityczny HSS to kit, o kant d... potłuc tylko???
Ej, Załoga - posprawdzajcie Wasze puchy i lampy - no przecież to nie tak ma działać?!

Ja tylko jeszcze dołożę, że jak klikałem wszystkimi możliwymi kombinacjami to mi jeszcze wyszło, że nawet sam korpus, bez zewn. lampy, przestawiony w tryb wireless od razu zaczyna wybierać maksymalną czułość.

Dodam tylko, że oczywiście u konkurencji NiC toto działa, na co można znaleźć zatrzęsienie fotek w necie. A z naszej stajni nic. No prawie nic, bo są fotki z jakimś Cactus V6 (nie zgłębiałem, nie wiem) - ale to chyba nie to samo co HSS.
No więc JSS - jak to jest?
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Mertz napisał/a:
...znaczy że jak? - że ten mityczny HSS to kit, o kant d... potłuc tylko???
Ej, Załoga - posprawdzajcie Wasze puchy i lampy - no przecież to nie tak ma działać?!

Przecież działa – lampa naświetla przy czasach krótszych, niż 1/180, nawet w przedstawionych przypadkach (wystarczy aby obiekt był we wskazywanym zakresie lub by palnik lampy został uniesiony, co w zasadzie na to samo wychodzi). Przy obfitym oświetleniu (czyli w dzień, na zewnątrz, a w takich warunkach chyba najczęściej używa się HSS) wszystko jest ok. Pytanie tylko, dlaczego w warunkach słabego światła po wejściu w tryb HS aparat nagle podbija ISO na maksa. I od razu drugie pytanie – czy w praktyce fotografuje się w ten sposób (po ciemku w HSS)? ;-)

Mertz napisał/a:
jakimś Cactus V6

Mam, mogę sprawdzić, ale nie teraz. ;-)

Mertz napisał/a:
Czy ktoś z Szanownych mógłby mi powiedzieć, jak mam ustawić puszkę (gdzie i co przeklikać), żeby tytułowa konfiguracja zadziała? Oczywiście urządzenia są już sparowane, ale nie umiem ustawić tak, żeby po podniesieniu wbudowanej lampy aparat pozwalał na ustawienie czasu krótszego niż 1/180.

Znalazłem tu http://pttl.mattdm.org/feature:high-speed-sync informację, że:

Cytat
Note that HSS can be used in combination with wireless P-TTL, but not when using the camera's on-board flash as the controller

Czyli da się zrobić bezprzewodowy HSS, ale jako sterownika należy użyć drugiej lampy zewnętrznej.

Jest też uwaga, że możliwe było użycie lampy wbudowanej jako sterownika HSS w przypadku ✱istD, dlatego w instrukcjach lamp piszą, że tak można, co jak widać przy współczesnych korpusach nie jest prawdą.
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
bakulik napisał/a:
I od razu drugie pytanie – czy w praktyce fotografuje się w ten sposób (po ciemku w HSS)?


Dlaczego po ciemku? Czasy powyżej synchro mają służyć czemuś konkretnemu - w moim przypadku to ujęcia sportowe. Bardzo by mi to było jutro na rękę, a tutaj kicha, która może się okazać nie moim problemem sprzętowym, ale wadą systemową.
 
Krzysiek P.  Dołączył: 13.09.2016
Cytuj
Jeżeli Ci przepala lampa po zmianie czasu z 180 na 250 to jest coś uszkodzone. Co do wyboru iso- tak działa automatyka- stwierdza, że lepsze naturalne światło niż lampa więc podbija iso. Chyba normalne? W menu ustawiasz jakie w/g Ciebie iso jest używalne (od-do), a aparat sobie dobiera sam w/g automatyki. Nie sądzę, żeby w innym systemie to działało inaczej, no weź się zastanów. Fajnie się pracuje w trybie manual na aparacie i pttl/hss na lampie. Wtedy widzisz na drabince ile będziesz miał zastanego, a resztę dopełnia lampa.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach