Jakaranda  Dołączyła: 28.05.2013
K-s 2 i HD Pentax 55-300 mm F/4.5-6.3 ED PLM WR RE Cytuj
Odebrałam dziś 55-300 mm F/4.5-6.3 ED PLM WR RE i nie umiem sobie poradzić - nie ostrzy. Korpus jak w tytule - K-s2, oprogramowanie zaktualizowane do V 1,2. Body rozpoznaje obiektyw, bo w przypadku gdy nie obrócę pierścienia do 55mm to ukazuje się komunikat "Spust migawki jest wyłączony. Upewnij się, że indeks zoomu na obiekt. jest w pozycji, która umożliwia zwolnienie migawki". Komunikat znika gdy obrócę pierścień. Na wyświetlaczu wszystkie parametry wyświetlone, przysłona zmienia się od 4,5 do 6,3 wraz ze zmianą ogniskowej od 55 - 300mm, naciskam spust migawki do połowy - i nic się nie dzieje. Jak obraz był zamazany tak jest . Czy jeszcze coś powinnam zrobić, coś przeoczyłam?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Jakaranda, może to lamerskie pytanie, ale przełącznik na korpusie masz ustawiony na AF ?
 

Jakaranda  Dołączyła: 28.05.2013
Cytuj
No, oczywiście!
 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
Ja na swoim K-50 nie mam nijakich problemów z tym obiektywem; ale jak już dajemy lamerskie rady :-P to poddam w wątpliwość poprawny montaż szkła na korpusie. Może coś zam nie styka albo się kotu ogon w bagnet wkręcił? ;-) Propozycja nie do odrzucenia: zdjąć obiektyw, ew. sprawdzić czy się kotu nic poważnego nie stało i założyć obiektyw jeszcze raz.

BTW - a ręcznie ostrzy?
 

Jakaranda  Dołączyła: 28.05.2013
Cytuj
Kerebron napisał/a:
Ja na swoim K-50 nie mam nijakich problemów z tym obiektywem; ale jak już dajemy lamerskie rady :-P to poddam w wątpliwość poprawny montaż szkła na korpusie. Może coś zam nie styka albo się kotu ogon w bagnet wkręcił? ;-) Propozycja nie do odrzucenia: zdjąć obiektyw, ew. sprawdzić czy się kotu nic poważnego nie stało i założyć obiektyw jeszcze raz.

Szkło było kilkakrotnie zdejmowane i ponownie montowane. Ponadto, założyłam go również na K 5II, na którym nie powinien działać AF ale chyba jest możliwość manualnego ostrzenia (?)

Kerebron napisał/a:
BTW - a ręcznie ostrzy?

Nie ostrzy ani na K-s2 ani na K 5II.
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Jakaranda oddaj na gwarancję ;-)
 

Jakaranda  Dołączyła: 28.05.2013
Cytuj
x4rd tak zrobię. Obiektywu nie odbierałam osobiście tylko otrzymałam pocztą kurierską i był dobrze zabezpieczony do transportu. Gdyby w transporcie upadł lub coś podobnego się zdarzyło to raczej byłoby coś potłuczone (chyba?).
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Na K-5II AF powinien działać, co innego przysłona. Ewentualnie aparat zupełnie nie rozpozna obiektywu.

Czy aparat (K-S2) wyzwala migawkę w trybie AF.S mimo nieostrości? Czy działa potwierdzenie ostrości przy ręcznym ostrzeniu?
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Jakaranda jeżeli kupowałeś wysyłkowo to spokojnie możesz nawet zwrócić bez podania przyczyn
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
Ostatnia aktualizacja firmware 1.2 dla K-S2 i uwzględnia ten obiektyw:
Cytat
Corresponded to [KAF4 lens mount] that is equipped with an electromagnetic diaphragm control system.
Enable new lens HD PENTAX-DA 55-300mmF4.5-6.3ED PLM WR RE to shoot stable by updating firmware.
Improved stability for general performance.


Z ciekawości sprawdź czy zaktualizował ci się aparat do tej wersji (jaką masz wersję oprogramowania) bo K-5II nie ma takiej aktualizacji i raczej ten obiektyw nie powinien działać.

Jak nie to zwrotka.
 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
Jakaranda napisał/a:
Kerebron napisał/a:
BTW - a ręcznie ostrzy?

Nie ostrzy ani na K-s2 ani na K 5II.

Jeśli nie da się ostrzyć manualnie, to nie ma się co nawet zastanawiać, tylko zwracać.

Co do ew. upadku - mógł być na tyle słaby, że nie ma widocznych uszkodzeń mechanicznych, ale np. coś się rozłączyło/przerwało w elektronice obiektywu. Albo to jest po prostu wada fabryczna, choć QC powinna tak ewidentną wadę jednak wyłapać. :-?
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
55-300 mm F/4.5-6.3 ED PLM WR RE nigdy nie miałem ale miałem 18-50 RE i też nie ostrzył ani AF ani ręcznie...
... bo zapomniałem go rozłożyć :mrgreen:
Tak się tylo chciałem pochwalić :-P
 

Jakaranda  Dołączyła: 28.05.2013
Cytuj
unbreakable napisał/a:
Ostatnia aktualizacja firmware 1.2 dla K-S2 i uwzględnia ten obiektyw:

Cytat
Z ciekawości sprawdź czy zaktualizował ci się aparat do tej wersji (jaką masz wersję oprogramowania) bo K-5II nie ma takiej aktualizacji i raczej ten obiektyw nie powinien działać.

Jak nie to zwrotka.

Ależ tak.: Menu - Inf. o opr.sprzęt./opcje - Ver: 1,20.

O tym, że z K-5II nie będzie działał AF to wiem. Chciałam sprawdzić czy będzie ostrzył manualnie. Swoją drogą - szkoda, że nie ma aktualizacji dla K-5II .
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jakaranda napisał/a:
szkoda, że nie ma aktualizacji dla K-5II

Nic dziwnego, to nawet nie przedostatnie body w swojej klasie.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
A ja najdelikatniej jak mogłem zasugerowałem, by obiektyw rozłożyć. W 18-50 było to konieczne (przycisk), ale jak pisałem nie wiem jak jest w tym.
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
Dziwna sprawa . Bagnet KAF 4 wprowadza jedynie elektromagnetyczne sterowanie mechanizmem przysłony . Napęd powinien działać . Na stronie Ricoha nic nie piszą że całkiem działać nie będzie . Gdyby af był niezgodny to aparat powinien wykryć go jako MF . W uszkodzonym sdm też jest podobny objaw że niby af powinien być a po wciśnięciu spustu do połowy ostrzenia brak . Obstawiam że jednak obiektyw jest uszkodzony .
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Jakaranda, może jednak posłuchaj rady Sid Gotama. Widzę, że w Twoim obiektywie jest podobny przycisk jak w 18-50 RE. Pzdr.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Czy do tego obiektywu nie była dołączona instrukcja obsługi?
 

Jakaranda  Dołączyła: 28.05.2013
Cytuj
bakulik napisał/a:
Na K-5II AF powinien działać, co innego przysłona. Ewentualnie aparat zupełnie nie rozpozna obiektywu.

Czy aparat (K-S2) wyzwala migawkę w trybie AF.S mimo nieostrości? Czy działa potwierdzenie ostrości przy ręcznym ostrzeniu?

K-s2 w trybie AF.S nie wyzwala migawki jeżeli w menu mam ustawione na priorytet ostrości. Natomiast jak przestawię na priorytet fotografowania, wtedy wyzwala migawkę.
Ręcznego ostrzenia praktycznie nie ma, bo kręcę pierścieniem a obraz w wizjerze pozostaje bez zmian - wciąż tak samo nieostry. Tym samym nie ma potwierdzenia ostrości.
Przepraszam, że tak późno odpowiadam ale cały dzień nie było mnie w domu.
Dziękuję wszystkim za chęć pomocy. W poniedziałek oddam obiektyw.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Jakaranda, no to może na spokojnie przeczytaj cały ten wątek i spróbuj zastosować proponowane porady. Być może przed uzywaniem należy ten obiektyw rozłożyć do pozycji roboczej. Powinno to być wyjaśnione w instrukcji obsługi. Pzdr.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach