Kolya90  Dołączył: 29.08.2015
Cytuj
powalos napisał/a:
Jakaranda, może jednak posłuchaj rady Sid Gotama. Widzę, że w Twoim obiektywie jest podobny przycisk jak w 18-50 RE. Pzdr.

No na pentaxforums czarno na białym:
Cytat
RE means the lens is retractable; to extend it and shoot, you need to press a button on the lens body and turn.
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
Faktycznie , w pozycji transportowo -spoczynkowej może nie chcieć działać ;-)
 

michal5150  Dołączył: 17.08.2007
Re: K-s 2 i HD Pentax 55-300 mm F/4.5-6.3 ED PLM WR RE Cytuj
Panowie, czytać ze zrozumieniem, użytkowniczka chyba wie jak rozłożyć obiektyw:
Jakaranda napisał/a:
Na wyświetlaczu wszystkie parametry wyświetlone, przysłona zmienia się od 4,5 do 6,3 wraz ze zmianą ogniskowej od 55 - 300mm, naciskam spust migawki do połowy - i nic się nie dzieje. Jak obraz był zamazany tak jest .
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
Czytamy ...
Może przy niepełnym rozłożeniu zoomować się daje i przysłonę odczytuje z ,, pełnej dziury ,, ale ostrzyć to niekoniecznie . Jeśli nawet ręcznie ostrości nie da rady ustawić a na body pojawia się komunikat o nieprawidłowym indeksie to coś może być na rzeczy ...
 

Jakaranda  Dołączyła: 29.05.2013
Cytuj
O co chodzi z tym "rozłożeniem obiektywu"? Czy może o to:
"Rotate the zoom ring while lightly pressing the lock button and perform the shooting within the range from 300 to 55 on the zoom scale. You cannot shoot within the range from 55 to the lens storing position. "
W pierwszym poście pisałam, że jeżeli nie ustawię pierścienia do pozycji 55mm (oczywiście naciskając ów lock button) to ukazuje się komunikat ostrzegający, że spust migawki jest wyłączony. Chodzi o to co dzieje się później, od 55 do 300mm, a właściwie o to, co się nie dzieje.
Chciałam sobie zaoszczędzić czasu przed Świętami i dlatego zdecydowałam się na dostawę do domu. W poniedziałek wezmę zabawki i podjadę do sklepu. Jak się okaże, że to jednak ja coś źle robię to się będę czerwienić i tyle. Oczywiście zdam relację - to się kolegom należy :-) .
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Wygląda, jakby AF nie dostawał zasilania (ręczne ostrzenie funkcjonuje w tym szkle chyba w trybie „focus-on-wire”, czyli na drodze elektrycznej, a nie mechanicznej, dlatego też nie działa). Masz jakiś inny obiektyw SDM/DC? Działa z tym korpusem? Na wszelki wypadek spróbuj przeczyścić styki zasilające (te dwa złote wewnątrz bagnetu) w body i w szkle.

A jak ustawisz przysłonę np. 11 i zrobisz podgląd głębi ostrości, to się domyka?
 
eR Gie  Dołączył: 26.12.2015
Cytuj
kolejne lamerskie pytanie - czy mam rozumieć, że ten obiektyw to juz KAF4?
mam K3-II, czy wersja oprogramowania 1.00 obsługuje ten bagnet?
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
eR Gie musisz aktualizować:
Changes to V1.10


Corresponded to [KAF4 lens mount] that is equipped with an electromagnetic diaphragm control system.
Enable new lens HD PENTAX-DA 55-300mmF4.5-6.3ED PLM WR RE to shoot stable by updating firmware.
Improved stability for general performance.
 

Jakaranda  Dołączyła: 29.05.2013
Cytuj
Zaczął działać!
bakulik napisał/a:
Wygląda, jakby AF nie dostawał zasilania (ręczne ostrzenie funkcjonuje w tym szkle chyba w trybie „focus-on-wire”, czyli na drodze elektrycznej, a nie mechanicznej, dlatego też nie działa). Masz jakiś inny obiektyw SDM/DC? Działa z tym korpusem? Na wszelki wypadek spróbuj przeczyścić styki zasilające (te dwa złote wewnątrz bagnetu) w body i w szkle.

Założyłam DA 18-135 3,5-5,8 DC WR - wszystko działało jak trzeba. Następnie założyłam nowy nabytek i o dziwo - obudził się. Wyłączyłam aparat, włączyłam - dalej działało. Następnie założyłam obiektyw jaki miałam bezpośrednio przed tym nowym (FA 1,4 50mm) i znów zmieniłam na nowy - w dalszym ciągu wszystko działa. Mam nadzieję, że już mu tak zostanie. I nic z tego nie rozumiem.

A czym się czyści styki? Nigdy tego nie robiłam.

bakulik napisał/a:
A jak ustawisz przysłonę np. 11 i zrobisz podgląd głębi ostrości, to się domyka?

Tak, domykało się a AF nie działał. Co do ręcznego ostrzenia to ktoś powiedział mi dokładnie to samo, że ostrzy elektrycznie.

Bardzo wszystkim dziękuję. Chyba wątek można zamknąć.
 

michal5150  Dołączył: 17.08.2007
Cytuj
Pisałaś że posiadasz również K-5II. Czy możesz sprawdzić czy będzie działał AF z tym obiektywem? Bo sterowanie przysłoną to wiem że nie zadziała.
 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
Jakaranda napisał/a:
Zaczął działać! (...) Mam nadzieję, że już mu tak zostanie.

To świetnie! :-D Trudne początki, to potem już z górki. :-)

Jakaranda napisał/a:
I nic z tego nie rozumiem.

Pewnie świeżak nie czuł się pewnie w nowym towarzystwie, ale jak zobaczył, że jest miło, to postanowił zostać. ;-)

Jakaranda napisał/a:
A czym się czyści styki? Nigdy tego nie robiłam.

Są do tego odpowiednie środki typu "contact spray" (na pewno nic w rodzaju WD40 :!: ). Oczywiście w cięższych przypadkach (mocny nalot, śniedź) trzeba odczyścić też mechanicznie.
 
eR Gie  Dołączył: 26.12.2015
Cytuj
Cytat
eR Gie musisz aktualizować:
Changes to V1.10

OK, dzięki za info.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Jakaranda napisał/a:
Zaczął działać!

No to super.

Jakaranda napisał/a:
A czym się czyści styki? Nigdy tego nie robiłam.

W sklepie elektronicznym możesz kupić izopropanol, ewentualnie użyć zwykłego spirytusu. Nie używaj wody ani acetonu (np. zmywacza do paznokci, rozpuszcza plastiki).
 

Jakaranda  Dołączyła: 29.05.2013
Cytuj
michal5150 napisał/a:
Pisałaś że posiadasz również K-5II. Czy możesz sprawdzić czy będzie działał AF z tym obiektywem? Bo sterowanie przysłoną to wiem że nie zadziała.

Działa :-D
 

michal5150  Dołączył: 17.08.2007
Cytuj
Dzięki :)
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
To skoro już masz ten obiektyw to zapytać:

elektroniczna przysłona domyślnie (gdy obiektyw jest odpięty) jest w pełni otwarta czy zamknięta?
 

Jakaranda  Dołączyła: 29.05.2013
Cytuj
Otwarta.
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
W większości nowych produktów powierzchnie narażone na korozję lub śniedzenie są pokrywane warstewką ochronną, lakierem lub smarowane - tu pewnie było tak samo, kilkakrotne nałożenie starło warstwę zabezpieczającą i kontakt zadziałał.
Na wszelki wypadek - patyczek higieniczny, jakikolwiek alkohol byle czysty i bez dodatków smakowych :mrgreen: i przetrzeć styki odpowiedzialne za napęd w korpusach i w samym obiektywie, styki w bagnecie również.
I przywyknąć, by co jakiś czas przecierać choćby szmatką sam bagnet, zawsze się brudzi.
 

Jakaranda  Dołączyła: 29.05.2013
Cytuj
Grzechotnik - bardzo dziękuję. Kombinowaliśmy jak koń pod górkę dlaczego przez ileś godzin obiektyw nie działał i dlaczego nagle ożył.
O tym czyszczeniu styków nie wiedziałam, chociaż już kilka lat bawię się aparatami. :-B
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Jakaranda nawet czysta chusteczka po bagnecie czasem pomoże. Można się zaskoczyć ile kurzu tam jest ;-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach