dark64  Dołączył: 16.12.2016
K-70 - ustawienie pomiaru ekspozycji w wizjerze. Cytuj


Witam. Z instrukcji rozumiem że można ale nie rozumiem jak. Chodzi o zmianę wyświetlanej w wizjerze skali aby pokazywała pomiar ekspozycji ( za jasno / za ciemno ) zamiast aktualnie pokazywanego stanu przechylenia kamery. Kiedy nacisnę fx2 to na podziałce nie jest podświetlane nic.

Z góry dziękuję za pomoc.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Musisz zapewne wyłączyć poziomicę to będzie wtedy pokazywać korektę ekspozycji.
 
dark64  Dołączył: 16.12.2016
Cytuj
Witam. Przebijam się przez menu ( które jest po Polsku ) ale nie mogę znaleźć takiej opcji. Potrzebuję więc bardzo konkretnego poprowadzenia przez menu ;)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
W K-5 IIs jest to w ustawieniach aparatu, zakładka 4, Poziom elektroniczny. W K-70 zapewne jest podobnie.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Włącz tryb M, to będzie pokazywać. W innych przypadkach ta skala podaje wartość nastawionej korekty ekspozycji. Jeśli takowej nie ustawisz, to będzie się wyświetlać wspomniane nic.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
instrukcja nagielska - strona 26
menu (aparacik) 5 --> Viewfinder Overlay (nakładka w celowniku) --> Poziom elektroniczny --> wyłącz

to chyba to
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jemu chodzi właśnie o pokazywanie korekty ekspozycji. Ma włączoną poziomicę i pokazuje podpowiedzi poziomowania aparatu.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
"pomiar ekspozycji ( za jasno / za ciemno )" rozumiem jako pokazywanie odchyłki od właściwej wartości naświetlania (właściwiej oczywiście wg światłomierza), co jest realizowane w trybie M. Skoro po naciśnięciu Fx2 poziomnica gaśnie, to znaczy, że udaje się ją wyłączyć, a skoro nic się wtedy nie wyświetla, to z kolei oznacza, że żadna korekta nie jest ustawiona. Proponuję jakąś wprowadzić i zobaczyć, czy o to chodzi. Ale to niech się autor wypowie.
 
dark64  Dołączył: 16.12.2016
Cytuj
Nie do końca rozumiem o co chodzi z ustawieniem korekty. Tak - chciałbym żeby działało jak w trybie "M" - czyli pokazuje mi podziałki prześwietlenia/niedoświetlenia, tak samo jak na ekranie LCD z którego nie lubię korzystać.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
https://www.google.pl/search?q=korekta+ekspozycji

Wciśnij na korpusie czarno-biały znaczek +/- (przy spuście migawki, obok zielonego przycisku) i pokręć kółkiem nastaw w dowolną stronę, tak, żeby ustawić jakąś wartość. Pojawia się wtedy wskaźnik w wizjerze?
 
dark64  Dołączył: 16.12.2016
Cytuj
Nie. Wtedy pokazuje mi ustawioną wartość ( nie zmienia się w zależności od warunków, przysłony, migawki czy czułości )
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
W trybach półautomatycznych (Tv, Av, Sv, TAv) i automatycznych (P, Auto, SCN) nie będzie się zmieniać, gdyż one tak działają – Ty ustawiasz np. przysłonę, a aparat, zależnie od warunków, dobiera do niej czułość i czas albo aparat ustawia wszystko sam. A korektą poprawiasz światłomierz, gdy scena tego wymaga.
 
dark64  Dołączył: 16.12.2016
Cytuj
Szkoda. Wolał bym podgląd taki jak na ekranie. Zazwyczaj latam z Tv bo zależy mi na ostrych zdjęciach z ręki ( ptaki ) więc po prostu ustawiam najkrótszy czas względem rosnącej czułości ISO - na tej podstawie dobieram szybkość migawki.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Nie za bardzo rozumiem, o co chodzi z tym podglądem na ekranie? Chodzi o tryb Live View (Podgląd na żywo)? Może o histogram?



Czy może o ekran statusu?



Pokaż na obrazku.
 
dark64  Dołączył: 16.12.2016
Cytuj
Ajjj pomyliłem się . Aparat mam od kilku dni . Tak w pracy liveview, myślałem że wyświetlana podziałka dotyczy prześwietlenia/niedoświetlenia - a tak jak w przypadku wizjera jest to poziomica. Wszystko dla tego że wcześniej miałem kompakt i tam nawet w wizjerze miałem wielką skalę ekspozycji :D.

No nic. Dziękuję za pomoc :)
 
kstanecki  Dołączył: 23.06.2016
Cytuj
Rivelv napisał/a:
instrukcja nagielska - strona 26
menu (aparacik) 5 --> Viewfinder Overlay (nakładka w celowniku) --> Poziom elektroniczny --> wyłącz

to chyba to


W trybie M:
1) jak wyłączy się poziom elektroniczny to wyświetla się w wizjerze linia ekspozycji;
2) przy włączonym poziomie elektronicznym w wizjerze na prawo od poziomu (linii) pojawia się liczbowa wartość ekspozycji, a po naciśnięciu przycisku +/- można wprowadzić ręcznie poprawkę ekspozycji (tak samo jak przy wyłączonym poziomie elektronicznym).

-------------------------------
Pozdrawiam
Krzysztof

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach