dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Pentax- obcina światła Cytuj
Cześć,
Mam pytanie, zauważyłem , że mój histogram wskazuje inne zdjęcie niż jest w rzeczywiśtości
np.
na ekranie aparatu histogram jest w mairę w połowie a jak włączę już Camera Raw, to juz muszę np podciągną +1ev, po inaczej jest ciemno, czy to normalne
Robię w rawach

Np w pokoju ustawiłem octe z lampa reporterską na czas 1/16.
z drugiej strony swiatło ciągłe , po środku modelka i robie zdjęcie na czasie 1/180 i f4, i na ekranie jest ok, a na ekranie komputera juz jest ciemno

Czy tu jest mój błąd że używam czasów 1/180 i całkowicie odcinam zastane , czy Pentax(ks2), po prostu obcina światła?
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
dexdorma310878 napisał/a:
na ekranie aparatu histogram jest w mairę w połowie a jak włączę już Camera Raw, to juz muszę np podciągną +1ev, po inaczej jest ciemno, czy to normalne

Tak. Światła masz po prawej części histogramu.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Czy jako profil aparatu stosujesz wbudowany, czy adobe? Histogram podglądu jest z zaszytego jotpega i zapewne to powoduje różnice gdyż krzywa wywołania jotpega w aparacie różni się od tej jaką masz ustawiona w Camera Raw.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
plwk, ale to nie ma w tym przypadku znaczenia.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Enzo napisał/a:
ale to nie ma w tym przypadku znaczenia

Widzę :oops: , mózg zanotował, że jest OK a nie doczytał szczegółów o histogramie. Tak to jest gdy pisze się w pracy a obok błąka się Dyrektor.
dexdorma310878 napisał/a:
histogram jest w mairę w połowie

Naświetlasz na średni poziom a nie na światła. Musisz tak naświetlać aby histogram dochodził do prawej krawędzi to na podglądzie będzie jasno.

 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
Dzięki za szybka odp.
W camera raz mam ustawiony profil-Adobe- jak zmienię na osadzony za wiele się nie zmienia.
ale mam też w rozwijanej opcji w camera raw
proces:
-2012 bieżący
-2010
-2003
co to jest w ogóle? na co mam ustawić ?

Czyli histogram pokazuje mi o 1ev - błędu w stosunku do tego co ma wyjść , bo skoro robię zdjęcie i w połowie jest histogram, to czemu zdjęcie Raw mam niedoświetlone.
Analizując, jeśli prawię prześwietlę zdjęcie to w rawie będzie ok?

A to że ustawie czas na paracie 1/180 to może to jest błędem moim ?

Np w pokoju ustawiłem octe z lampa reporterską na czas 1/16.
z drugiej strony swiatło ciągłe , po środku modelka i robie zdjęcie na czasie 1/180 i f4, i na ekranie jest ok, a na ekranie komputera juz jest ciemno
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Musisz ustawiać parametry tak, aby histogram dochodził do prawej krawędzi (naświetlać na światła).
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
plwk napisał/a:
Enzo napisał/a:
ale to nie ma w tym przypadku znaczenia

Widzę :oops:
dexdorma310878 napisał/a:
histogram jest w mairę w połowie

Naświetlasz na średni poziom a nie na światła. Musisz tak naświetlać aby histogram dochodził do prawej krawędzi to na podglądzie będzie jasno.


Czyli go przepalać trochę ? a jeszcze co mam ustawić w tym Camera jaki profil i proces(2012,2010,2003)?
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
dexdorma310878 napisał/a:
W camera raz mam ustawiony profil-Adobe

Tam nic nie zmieniasz.

dexdorma310878 napisał/a:
Czyli histogram pokazuje mi o 1ev - błędu w stosunku do tego co ma wyjść , bo skoro robię zdjęcie i w połowie jest histogram, to czemu zdjęcie Raw mam niedoświetlone.

Histogram pokazuje jak naświetliłeś zdjęcie. Błąd jest po Twojej stronie bo nie potrafisz naświetlić go tak jak chciałeś. Więc w tej sytuacji albo zwiększ moc lampy, albo podbij ISO, albo otwórz bardziej przysłonę.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
dexdorma310878 napisał/a:
Czyli go przepalać trochę ?

Nie, naświetlać prawidłowo, teraz niedoświetlasz.
Proces najlepiej najnowszy. Ja stosuję profil wbudowany, są tacy którzy twierdzą, że poprawniejsze kolory daje adobe.
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
Proces już wiem to sa starsze wersje,ale ten osadzony czy Camera raw mam zostawić
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Musisz sam sprawdzić, który Ci bardziej pasuje.
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
Enzo napisał/a:
dexdorma310878 napisał/a:
W camera raz mam ustawiony profil-Adobe

Tam nic nie zmieniasz.

dexdorma310878 napisał/a:
Czyli histogram pokazuje mi o 1ev - błędu w stosunku do tego co ma wyjść , bo skoro robię zdjęcie i w połowie jest histogram, to czemu zdjęcie Raw mam niedoświetlone.

Histogram pokazuje jak naświetliłeś zdjęcie. Błąd jest po Twojej stronie bo nie potrafisz naświetlić go tak jak chciałeś. Więc w tej sytuacji albo zwiększ moc lampy, albo podbij ISO, albo otwórz bardziej przysłonę.


dzięki kolego

Ale naświetliłem tak by histogram był w miarę w połowie, ( na lampie było 1/16, aparat-1/180, iso100, f4.0), i patrzyłem na niego z f4 zmieniłem tez na f3.5 i cykałem fotki , a na ekranie komputera patrzę i na każdym trzeba dołożyć +ev, mozę gdybym naświetlałna średnie a nie na swiatła to na rawie było by lepiej
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Jak mniemam chodzi o to, że zdjęcie na ekranie aparatu jest inaczej naświetlone, niż w Camera Raw, tak? Histogram na podglądzie w aparacie masz w pozycji środkowej, a w CR jest przesunięty bardziej na lewo?

Jeśli tak, to wracamy do tego co napisał plwk
plwk napisał/a:
Histogram podglądu jest z zaszytego jotpega i zapewne to powoduje różnice gdyż krzywa wywołania jotpega w aparacie różni się od tej jaką masz ustawiona w Camera Raw.


Jeszcze sobie sprawdź, czy nie masz przypadkiem ustawionego w aparacie profilu jpg "jasne". Pamiętaj, że określenie czułości ISO ma zastosowanie właśnie dla jpg, więc jeśli jpg jest przez aparat podbijany, to raw może wymagać lekkiej korekty ekspozycji.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
dexdorma310878 napisał/a:
Ale naświetliłem tak by histogram był w miarę w połowie

Ale, co napisałem wcześniej, naświetlaj na światła, czyli histogram przytulony do prawej strony a nie na środku.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
dexdorma310878 napisał/a:
Ale naświetliłem tak by histogram był w miarę w połowie

W CameraRAW masz podgląd histogramu. Zobacz jak wygląda on po dokonanej przez Ciebie korekcie i staraj się uzyskać taki rezultat w aparacie podczas kolejnej sesji.
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
Fenol napisał/a:
Jak mniemam chodzi o to, że zdjęcie na ekranie aparatu jest inaczej naświetlone, niż w Camera Raw, tak? Histogram na podglądzie w aparacie masz w pozycji środkowej, a w CR jest przesunięty bardziej na lewo?

Jeśli tak, to wracamy do tego co napisał plwk
plwk napisał/a:
Histogram podglądu jest z zaszytego jotpega i zapewne to powoduje różnice gdyż krzywa wywołania jotpega w aparacie różni się od tej jaką masz ustawiona w Camera Raw.


Jeszcze sobie sprawdź, czy nie masz przypadkiem ustawionego w aparacie profilu jpg "jasne". Pamiętaj, że określenie czułości ISO ma zastosowanie właśnie dla jpg, więc jeśli jpg jest przez aparat podbijany, to raw może wymagać lekkiej korekty ekspozycji.



Dzięki za pomoc
Profil JPG w aparcie ma ustawiony "zdjęcia standardowe", chyba , sprawdzę , bo jestem w teraz poza dostępem do aparatu, a jak powinienem ustawić ten profil JPG, w aparacie by najbardziej pasował do CR.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
dexdorma310878 napisał/a:
jak powinienem ustawić ten profil JPG, w aparacie by najbardziej pasował do CR

Ale robisz zdjęcia w RAW więc jakie to ma znaczenie?
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
Enzo napisał/a:
dexdorma310878 napisał/a:
jak powinienem ustawić ten profil JPG, w aparacie by najbardziej pasował do CR

Ale robisz zdjęcia w RAW więc jakie to ma znaczenie?


Mam ustawienie JPG - zdjęcia NATURALNE - sam nie wiem, moze to ma znaczenie i histogram wygląda inaczej .
Ale kolega tez ma racje mam przytulać na prawo i powinno byc ok, chyba, bo inzcaj tego nie tłumaczę
Pewnie podniesienie iso na 400 może by poprawiło sytuacje
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Enzo, jeśli aparat wyświetla histogram zaszytego w RAWie jpga, to ma to o tyle znaczenie, że można błędnie ocenić naświetlenie RAWa po jego podbitym przez aparat jpegu. Wtedy notorycznie będziemy niedoświetlać sobie zdjęcie w RAWie.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach