dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Przeglądarka do Plików Raw Cytuj
Cześć
Dziękuje jeszcze raz za pomoc w poprzednim temacie.
Ale mam kolejny.
z jakich przeglądarek korzystacie do plików RAW,
obecnie posiadam Picasa3, ale ona przekłamuje i nie pokazuje faktycznie obrazu jaki jest zaszyty w pliku raw,
Ps, raczej jest zasobożerny , wiec chciałem jakoś alternatywę,
mam win8.1

 

Marooned  Dołączył: 14.10.2006
Cytuj
Stara wersja ACDSee, choć z tym programem zawsze był problem.. im nowsze, tym większe kombajny, przeładowane syfem, wolne, ingerujące w system. Starsze są błyskawiczne, ale czasem brakuje niuansów. Gdzieś tam po środku udało się kiedyś znaleźć złoty środek, ale to shareware.
Z resztą, robię raw+jpg więc do szybkiego przeglądania i tak jpg - szczególnie, że wszystko na dysku sieciowym, więc 2MB szybciej przesłać niż 10MB ;)
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Przyjrzyj się Zoner Photo Studio Free - darmowe i szybkie, choć pewnie w związku z tym z jakimiś wyskakującymi komunikatami.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Czasem jakaś reklama się pojawia na dole.
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
Michu napisał/a:
Przyjrzyj się Zoner Photo Studio Free - darmowe i szybkie, choć pewnie w związku z tym z jakimiś wyskakującymi komunikatami.


dziękuje juz instaluje , sprawdzę

[ Dodano: 2017-01-11, 13:20 ]
plwk napisał/a:
Czasem jakaś reklama się pojawia na dole.


każe mi się łączyc z internetem , do aktywacji , to normalne, to nie jest coś płatnego
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
dexdorma310878 napisał/a:
obecnie posiadam Picasa3, ale ona przekłamuje i nie pokazuje faktycznie obrazu jaki jest zaszyty w pliku raw

Jak to przekłamuje i nie pokazuje, jak nie przekłamuje i pokazuje?
 
przemomir  Dołączył: 20.10.2010
Cytuj
Ja korzystam z FastStona. Pokazuje osadzony JPEG bez przerabiania.
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
Ja używam "od zawsze" programu IrfanView. Zmotywował mnie nawet do porzucenia systemu Mac OS X :-)
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
dexdorma310878, mówimy o PEF czy DNG? Bo jak o tych pierwszych to faktycznie mogą być kwiatki.
 

Marooned  Dołączył: 14.10.2006
Cytuj
Jakby co, to ja o PEF pisałem w swoim przypadku.
A FastStone odpala się 5x szybciej niż ACDSee, ale potem mieli obrazy 8x wolniej, więc jak chcę pokazać komuś więcej zdjęć, to poświęcam kilka sekund za załadowanie AC i potem błyskawica. FS niestety słabo tu wypada.
Irfan nigdy do mnie nie przemawiał, a podchodziłem wielokrotnie...
 
barmiska  Dołączył: 27.08.2014
Cytuj
Microsoft Camera Codec Pac nie działa?
Kiedyś tym oglądałem na Win7.
Super szybko nie było, ale zawsze włączone.

Pzdr.
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Marooned napisał/a:
Jakby co, to ja o PEF pisałem w swoim przypadku.
A FastStone odpala się 5x szybciej niż ACDSee, ale potem mieli obrazy 8x wolniej, więc jak chcę pokazać komuś więcej zdjęć, to poświęcam kilka sekund za załadowanie AC i potem błyskawica. FS niestety słabo tu wypada.
Irfan nigdy do mnie nie przemawiał, a podchodziłem wielokrotnie...


Wiesz, że w FS możesz ustawić i jakość i wielkość "podglądu" z RAW-a?
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
Michu napisał/a:
Przyjrzyj się Zoner Photo Studio Free - darmowe i szybkie, choć pewnie w związku z tym z jakimiś wyskakującymi komunikatami.


zone.10.nie obsluguje DNG
 

Marooned  Dołączył: 14.10.2006
Cytuj
Predkosc porównywałem przy jpg, jest zauważalnie wolniejszy.
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
RPM napisał/a:
Marooned napisał/a:
Jakby co, to ja o PEF pisałem w swoim przypadku.
A FastStone odpala się 5x szybciej niż ACDSee, ale potem mieli obrazy 8x wolniej, więc jak chcę pokazać komuś więcej zdjęć, to poświęcam kilka sekund za załadowanie AC i potem błyskawica. FS niestety słabo tu wypada.
Irfan nigdy do mnie nie przemawiał, a podchodziłem wielokrotnie...


Wiesz, że w FS możesz ustawić i jakość i wielkość "podglądu" z RAW-a?


gdzie to się ustawia? ,kolego
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
dexdorma310878, F12, zakładka RAW

BTW, ostatnio autorzy FS chwalili się przyspieszeniem wyświetlania plików JPG. Jakoś nie mam z tym problemu, ale generowanie miniatur nowych plików JPG (podglądu) odbywa się rzeczywiście trochę za wolno. Szczególnie, kiedy w folderze jest dużo zdjęć. Samo przeglądanie działa mi szybko.

 

fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
dexdorma310878 napisał/a:
zone.10.nie obsluguje DNG

Zainstaluj Adobe DNG Converter i sprawdź ponownie.
 

kwantus  Dołączył: 08.07.2008
Cytuj
Ja używam UFRaw + Gimp, dla mnie wystarczy ;-) . Pliki dng z K200D czyta bez problemu.
http://zbyma.gimpuj.info/...uzytkownika.pdf

 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
dziękuje temat wyjasniony

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach