dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Zoom w lampie reporterskiej Cytuj
Cześć.
BARDZO DZIĘKUJĘ, ZA WSZELKĄ POMOC

Mam pytanie odnosnie moich ustawień, czy ma znaczenie ustawienie zoomu w lampie , przypominam, lampa metz 52, jest na octa 110. Cm.
Obecnie strzelam z pentax ks2 i lampa jest na zomm 70mm, czy jesli, zwieksze do 100 mm, to światło będzie delikatniejsze , czy to nie ma znaczenia jesli jest na modyfikatorze octa w srodku ma dodatkowy wklad do przypinania, ktory jest założony
Octa taka

http://www.cyfrowe.pl/wyp...y-luna-110.html


Bardzo mi pomagacie
 
Krzychoo  Dołączył: 13.09.2006
Cytuj
Zoom to raczej 24 mm albo i mniej, wysuń i załóż nakładkę rozpraszającą, zrobi się bodajże 12 mm.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
To chyba nietrudno sprawdzić, wystarczy zmienić ustawienia i zrobić zdjęcie testowe.

Im szerszy kąt ustawisz, tym bardziej równomiernie będzie oświetlona tkanina rozpraszacza.

O ile dobrze się orientuję, do softboxów lampy studyjne wkłada się z gołym palnikiem. Jeśli masz stofen lub coś podobnego, to załóż na lampę i sprawdź z takim ustawieniem.

 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
Krzychoo napisał/a:
Zoom to raczej 24 mm albo i mniej, wysuń i załóż nakładkę rozpraszającą, zrobi się bodajże 12 mm.


To znaczy ze jesli miałem 70 mm zoom, to mocniej walilo
I co mam wysunąć, ta nakladka w srodku jest założona
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Cytat
co mam wysunąć

To:

 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
takie coś mam i ten materiał jest założony, na lampie mam 70mm zoom próby mogę wykonać wieczorem , bo chciałbym w tych samych warunkach


[ Dodano: 2017-01-14, 11:06 ]
bakulik napisał/a:
Cytat
co mam wysunąć

To:

Obrazek





[ Dodano: 2017-01-14, 11:10 ]
Sprawdzę wieczorem, na lampie ustawię 24mm zoom+ ta nakładka masz racje powinna dać 12mm, zobaczę jak rozkłada się światło,
Ale ten materiał co jest w środku zostawić?
Bo on chyba powoduje ładniejsze rozkładanie się światła

[ Dodano: 2017-01-14, 11:30 ]
Mam też ustawienia w lampie, ale tutaj są jeszcze ustawienia ISO i F
ISO mam na 100
f;5.6
Tego mam nie ruszać ?


Jesli dobrze rozumiem.
Gdy fotografuje z F6.7 ; 8.0 itd to te ustawienia mam zmienić ,ale jesli fotgrafuje z 5.6 to zostawić to co jest na lampie?
a z ISO co mam zostawić na 100 , bo w dół da się zjechać ale po co skoro na aparacie jest 100
 

rafb  Dołączył: 01.06.2015
Cytuj
Jeśli zostawiasz 70mm to tak na prawdę świecisz w sam środek tkaniny. Cała reszta nie "pracuje". Takie softboxy tak na prawdę powinno się wkładać tylko lampy studyjne, gdzie jest goły palnik który świeci w każdym kierunku. Reporterska zawsze w jakiś sposób będzie świecić na wprost.

Niestety z też muszę się lampą reporterska ratować, ale używam softów gdzie lampę wkładam do środka i święcę na tylną ścianę. Dokładnie coś takiego
https://pl.aliexpress.com/item/Godox-Portable-50-70cm-Umbrella-Photo-Softbox-Reflector-for-Flash-Speedlight/32347480682.html?spm=2114.13010608.0.0.zOAHNs

Kupiłem też taką octę 120. Ale przy niej muszę zakładać nakładkę rozpraszającą żeby w miarę równo pracowała.
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
To w lampie mam ustawione na standart, - to chyba dobrze


a to tak

 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
dexdorma310878 napisał/a:
Mam też ustawienia w lampie, ale tutaj są jeszcze ustawienia ISO i F
ISO mam na 100
f;5.6
Tego mam nie ruszać ?

Czy te ustawienia mają wpływ na ustawioną moc błysku w trybie manualnym? Sprawdź w instrukcji.
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
rafb napisał/a:
Jeśli zostawiasz 70mm to tak na prawdę świecisz w sam środek tkaniny. Cała reszta nie "pracuje". Takie softboxy tak na prawdę powinno się wkładać tylko lampy studyjne, gdzie jest goły palnik który świeci w każdym kierunku. Reporterska zawsze w jakiś sposób będzie świecić na wprost.

Niestety z też muszę się lampą reporterska ratować, ale używam softów gdzie lampę wkładam do środka i święcę na tylną ścianę. Dokładnie coś takiego
https://pl.aliexpress.com/item/Godox-Portable-50-70cm-Umbrella-Photo-Softbox-Reflector-for-Flash-Speedlight/32347480682.html?spm=2114.13010608.0.0.zOAHNs

Kupiłem też taką octę 120. Ale przy niej muszę zakładać nakładkę rozpraszającą żeby w miarę równo pracowała.



dziękuje , za wszelaka pomoc a jak myślisz te ustawienia inne lampy jakie powinny być ,bo instrukcja tej lampy jest napisana po polsku ale w takim dramatycznej składni---masakra

[ Dodano: 2017-01-14, 11:47 ]
Enzo napisał/a:
dexdorma310878 napisał/a:
Mam też ustawienia w lampie, ale tutaj są jeszcze ustawienia ISO i F
ISO mam na 100
f;5.6
Tego mam nie ruszać ?

Czy te ustawienia mają wpływ na ustawioną moc błysku w trybie manualnym? Sprawdź w instrukcji.


Własnie nie mam instrukcji,
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
 

rafb  Dołączył: 01.06.2015
Cytuj
To zależy od sytuacji. Używam manualnych YN560. Zoom zostawiam na szeroko a moc dobieram na oko :shock:
Tak posiłkuję się przy tym histogramie, ale najczęściej tak żeby wszystko było naświetlone tak jak chciałem.
Możesz też zaopatrzyć się w światłomierz. Ustawisz sobie jakie będziesz chciała parametry ekspozycji a on Ci powie jak ustawić moc lampy.
 
jarkar  Dołączył: 23.01.2013
Cytuj
dexdorma310878 napisał/a:

dziękuje , za wszelaka pomoc a jak myślisz te ustawienia inne lampy jakie powinny być ,bo instrukcja tej lampy jest napisana po polsku ale w takim dramatycznej składni---masakra

[ Dodano: 2017-01-14, 11:47 ]
Enzo napisał/a:
dexdorma310878 napisał/a:
Mam też ustawienia w lampie, ale tutaj są jeszcze ustawienia ISO i F
ISO mam na 100
f;5.6
Tego mam nie ruszać ?

Czy te ustawienia mają wpływ na ustawioną moc błysku w trybie manualnym? Sprawdź w instrukcji.


Własnie nie mam instrukcji,


2 sprawy:
* tak jak radzą koledzy - zoom palnika lampy ustawiasz jak najszerzej, błyskając oktą czy softboxem
* podejrzewam że parametry ekspozycji w lampie to tzw. tryb półautomatyczny, zdejmując ją z sanek nie masz p-ttl, więc siłę błysku musisz kontrolować półautomatycznie lub w pełnym manualu

Ja błyskam YongNuo w pełnym manualu, tam podajesz tylko siłę błysku i zoom palnika.
Do liczenia siły błysku, jakiś czas temu napisałem taki kalkulator: http://karolak.elektroda.eu/tools/yn.php (dla lamp o liczbie przewodniej 58 przy ISO 100)
Jak zauważysz, uwzględnia on pewne parametry, które od Ciebie woła Metz.

Wracając jeszcze do kwestii zoomu lamy przy zastosowaniu modyfikatora. Beautydish wyposażony w reflektor, oświetlony lampą reporterską daje dość ciekawy rozkład światła - podobny do twardówki gałki ocznej. Prawdopodobnie ze względu na prostokątny kształt palnika, dzięki któremu nie da się osiągnąć równomiernego, kolistego rozkładu światła - tak jak w przypadku palnika lampy studyjnej.
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
Palniki lamp studyjnych świecą całkowicie inaczej niż palniki lamp reporterskich i do nich jest przeznaczona tak duża octa 110cm jaką masz.
Tak jak rafb Ci pisze lepiej wkładać lampę reporterską palnikiem do tyłu - lepiej wtedy wykorzystasz czy to okctę czy softbox.
Octa 110mm szeroko rozbija światło, inna sprawa, że ta którą masz najlepiej czyli równomiernie tego nie robi a palnik lampy reporterskiej ustawiony na 70mm świecił mocno punktowo w rezultacie wcale tej octy nie wykorzystywałeś.
Choć powszechnie się używa określenia, że tkanina softboxów czy octy rozprasza światło to jest to nadużycie.
Za rozbicie, rozproszenie i ukierunkowanie światła w jednolity strumień odpowiada powierzchnia odbijająca samego softboxu czy octy, a tkanina w środku i na zewnątrz głównie ZMIĘKCZA ŚWIATŁO tworzy go jeszcze bardziej jednorodnym. Sam materiał nie zrobi z kąta 30 stopni nagle równomierne 70 stopni.

Jeśli Twoje mocowanie nie pozwala dobrze odwrócić palnika lampy to można też zrobić dodatkowe zwierciadło, deflektor tuż przed palnikiem, znacznie poprawi to równomierność rozkładu światła.
Podobnie jest w moich studyjnych elinchromach gdzie jest możliwość mocowania takich dodatkowe deflektorów tuż przed palnikiem, choć same softy czy octy rozbijają światło doskonale to z deflektorami wygląda to jeszcze lepiej, tym bardziej, że są one z różnych materiałów co już mocno pozwala kombinować światłem.

Na początek zaś ustaw się przed swoją octą i zrób jej zdjęcie, zobaczysz jaki masz rzeczywisty rozkład światła - tylko oczywiście zjedź z ISO do minimum i mocno przymknij obiektyw. Takie zdjęcia mocno obnażają różnice różnych softboxów.
Potem zacznij kombinować z ustawieniem, odwracaniem palnika z deflektorami aż uzyskasz najbardziej równomierne rozłożenie światła.
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
Pozwolę sobie dodać to co mi się pojawia na histogramie, najbardziej pasuje mi f.5.6, bo nie trzeba zjeżdzać z światłami, dziwi mnie te pasek po prawej niski on jest na każdym kanale.
Czyli coś nie tak jest naświetlane, bo nie jest to całkiem ciemna scena ani całkiem jasna.


f.4.0





f.4.5





F.5.6





to jest zdjęcie dziewczynki po jej lewej stronie jest octa (110cm)oddalona około 1.5 m a po jej prawej jest srebrna blenda na statywie jako kontra bo nie mam drugiej lampy

Palnik lampy jest na 24mm+ nasadka dająca 12mm./ lampa 1/2 mocy
Jest dałem mocniej lampe,były przepalenia na buzi w Cr., ale to może być spowodowane że strzelam z jednej strony lampą ?
Pokój- kolor Capucino,
zasłony Capucino, dziewczynka stoi na tle zasłon

Powtarzam nie patrzę tylko na histogram lecz na efekt w Camera Raw-

[ Dodano: 2017-01-15, 11:40 ]
Grzechotnik napisał/a:
deflektor tuż przed palnikiem, znacznie poprawi to równomierność rozkładu światła.


Octa ma coś takiego



zaraz dodałem zdjęcie które przestawia rozkład swiatła
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
dexdorma310878 napisał/a:
to jest zdjęcie dziewczynki

Domyśliłem się po kształcie histogramu...
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
dodaje rozkład światła zdjęcie pierwsze f16


f22

 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
dexdorma310878,
Zanim podasz nam temperaturę i wilgotność w pomieszczeniu, lub założysz kolejny temat w "Pierwszych krokach" myślę, że lepiej by było gdybyś zamieścił samo zdjęcie które wykonałeś a co do którego masz wątpliwości...
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
Masz racje, na wszelkie sposoby próbuje zrobić dobre zdjęcie

pierwsze f.2.8 1/180. lampa 1/2 mocy


drugie f.4.01/180. lampa 1/2 mocy



W tym drugiem jest lepiej tylko w cieniach siedzi coś, podniosłem krzywą na zdjęciu drugim f.4.0 krzywa do góry i nagle pojawa się się coś

 

rafb  Dołączył: 01.06.2015
Cytuj
dexdorma310878 napisał/a:
tylko w cieniach siedzi coś
I co z tego? Jak próbuje w domu zrobić zdjęcie z maksymalnie ciemnym tłem to muszę jeszcze ściągać czernie w dół. A i tak często muszę malować po tym pędzlem żeby całkowicie zaczernić nie naruszając osoby portretowanej. Prawie zawsze coś tam będzie, i jak wyciągniesz zobaczysz fakturę tkaniny albo jej zagnioty. Nie znaczy to wcale, że nie zrobiłeś złego zdjęcia.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach