bbartlomiej  Dołączył: 10.09.2007
Bronica SQ Cytuj
Cześć,
czy ktoś jeszcze robi średnim formatem Bronicki? Konkretnie modelami SQ (kwadrat to jest to!)? Zauważyłem, że mało tu mamy informacji o tym sprzęcie, a jest obecnie w dość niskich cenach. Obiektywy można wyrwać za kilkaset zł. Z efektów jestem bardzo zadowolony. To mój pierwszy średni format, ze względu na wagę rzadko używany. Zmusza do jeszcze wolniejszej i uważniejszej pracy niż nawet film małoobrazkowy.

Zamieszczam kilka zdjęć z mojej SQ-B. Większość to Zenzanon 80/2.8, kilka 150/3.5. Nawet praca pod świało wydaje się być OK, choć nie mam porównania z np. Mamiyą i nie wiem, na ile to zasługa Zenzanonów czy po prostu filmu. Mam jeszcze chrapkę na 50/3.5 lub 40/4, ale to już będzie przesada rozwijać 3 systemy...

07.04.2017 by Bartek Krawczyk, on Flickr

05.2017 by Bartek Krawczyk, on Flickr

04.05.2017 by Bartek Krawczyk, on Flickr

Natalia by Bartek Krawczyk, on Flickr

Simon by Bartek Krawczyk, on Flickr

Greenwich by Bartek Krawczyk, on Flickr

Natalia by Bartek Krawczyk, on Flickr

04.05.2017 by Bartek Krawczyk, on Flickr
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Kwadrat, prostokąt, co za różnica, ważne jak obiektyw rysuje. Modele widać nie najszczęśliwsi, no może prócz kłody w trawie.
 

bbartlomiej  Dołączył: 10.09.2007
Cytuj
Mam trochę inne zdanie - zgoła inaczej mi się kadruje od razu widząc na matówce obraz w kwadracie niż jakbym miał kadrować w 3:2 i myśleć o tym, że boki sobie odetnę.
 

TM_Mich  Dołączył: 08.09.2009
Cytuj
bbartlomiej napisał/a:
Mam trochę inne zdanie - zgoła inaczej mi się kadruje od razu widząc na matówce obraz w kwadracie niż jakbym miał kadrować w 3:2 i myśleć o tym, że boki sobie odetnę.

Mam podobnie. Ostatnio trochę eksperymentuję i przycinam sobie obraz na podglądzie to formatu wyjściowego. Dla mnie to spore ułatwienie podczas kadrowania.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
W K-1 prościej bo można włączyć crop 1:1 i mamy w wizjerze kwadrat i RAWy kwadratowe. :-D
 

TM_Mich  Dołączył: 08.09.2009
Cytuj
plwk, w C też tak mam :)
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
RAW rzeczywiście kwadratowy?
Bo w Olympusie RAW mam zawsze 4:3 ale z ramką do wybranego w aparacie formatu - można to oczywiście przy wywoływaniu zmienić.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
opiszon napisał/a:
RAW rzeczywiście kwadratowy?

Tak.
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Mój Fuji w wizjerze pokazuje 1:1, ale zapisuje 4:3 RAF ewentualnie +jpg 1:1

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach