kerad  Dołączył: 02.08.2006
Cytuj
Imprezę? To mi się ostatnio coraz częściej zdarza.
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
kerad, może zacznij pić kawę? ;-) :-P

 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Enzo napisał/a:
Ale nie w lustrzankach.


No to jeszcze 3 lata trzeba będzie czekać.... :roll:
 

jannad  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
Zastanawiam się nad kupnem KP , przejście z K5 IIs. Ktoś z was tak przechodził? Jeśli tak proszę o opinie. Najbardziej interesuje mnie jakość obrazka no i af. Z tego co macałem KP to jest więcej punktów i są mniejsze. Brak górnego wyświetlacza jakoś przełknę. Żeby jeszcze sprecyzować to mam troszkę jasnych szkiełek.

 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
jannad napisał/a:
Zastanawiam się nad kupnem KP , przejście z K5 IIs.
Ja też to będę musiał wziąć pod uwagę jeśli faktycznie nie będzie następcy K-3II. Z wszystkich testów i sampli jakie do tej pory widziałem, matryca w KP to jest to co mnie najbardziej interesuje. Piksel w piksel jest lepiej niż w K-5IIs a jest to 24Mpix. Dla mnie w K-5IIs całkowicie używalne jest ISO 1600, wyższe ISO rzadko używałem. W KP według sampli używalne jest ISO 3200 a nawet 6400. Tylko kształt i forma obudowy korpusu średnio mi podchodzi. :-/ Bez tego wyświetlacza na górze też bym sobie dał radę ale kształt położenie pokręteł w K-5/3/II jest dużo lepsze.

 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
A dla mnie jako kompletnego amatora górny wyświetlacz to podstawa :-P
To na pewno kwestia przyzwyczajenia, bo bardzo rzadko korzystam przy ustawieniu parametrów z lcd, na górnym bardzo szybko to się ustawia czy to w ist** czy k5II a później ewentualne poprawki w wyświetlaczu w wizjerze.
Nie dawno miałem na parę dni kx i po prost masakra.
Parametry widoczne w wizjerze były zdecydowanie mniej czytelne niż w ist** i k5II, nie wiem... ale wydaje mi się że ciemniejsze i mniejsze a to że jestem okularnikiem jeszcze to potęgowało więc cały czas musiałem zerkać na LCD co było mało wygodne.
Nie pamiętam jak to było w k-30/50 ale tam chyba nieco lepiej to wyglądało.

Jak to wygląda w KP, chodzi mi o wyświetlacz w wizjerze... nie że bym się miał za raz przesiadać, ot ciekawość :mrgreen:
 

jannad  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
Właśnie wracam po macaniu, podpinaniu szkieł. Pokrętła są ok moim zdaniem. Ale af mnie jakoś nie powalił. Oczywiście na tyle co w sklepie można sprawdzić. Nie to że jest coś nie tak, ale w porównaniu do K5IIs to jakby ten sam poziom, ale punkciki dużo mniejsze.
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
jannad napisał/a:
Właśnie wracam po macaniu, podpinaniu szkieł. Pokrętła są ok moim zdaniem. Ale af mnie jakoś nie powalił. Oczywiście na tyle co w sklepie można sprawdzić. Nie to że jest coś nie tak, ale w porównaniu do K5IIs to jakby ten sam poziom, ale punkciki dużo mniejsze.


Rozumiem, że testowałeś AF-S? Mogłeś wyjść poza sklep i porobić zdjęcia w prawdziwych warunkach oświetleniowych?

Ogólnie rzecz biorąc, chip AF z KP to ten sam układ co K-3, tyle tylko że lepiej oprogramowany. Jak dla mnie to niezły AF, ale mając już tą puchę dwa lata wiem, że ma swoje minusy i ograniczenia...
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
Sid Gotama napisał/a:
Nie dawno miałem na parę dni kx i po prost masakra.
Parametry widoczne w wizjerze były zdecydowanie mniej czytelne niż w ist** i k5II, nie wiem... ale wydaje mi się że ciemniejsze i mniejsze a to że jestem okularnikiem jeszcze to potęgowało więc cały czas musiałem zerkać na LCD co było mało wygodne.
Nie pamiętam jak to było w k-30/50 ale tam chyba nieco lepiej to wyglądało.


K-x ma wizjer lustrzany i pewnie dlatego gorzej widać. K-30 ma wizjer pentapryzmatyczny czyli jaśniejszy.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Kuba Nowak napisał/a:

K-x ma wizjer lustrzany i pewnie dlatego gorzej widać. K-30 ma wizjer pentapryzmatyczny czyli jaśniejszy.


Porównałem przed chwilą kx z k50 K5II i ist, różnica jest na prawdę ogromna (jak dla nie) chodzi tylko i wyłącznie o wyświetlane parametry. W ist, K50, K5II widzę bez problemu duże jasne litery w kx jakieś takie...
 

jannad  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
x4rd napisał/a:
Rozumiem, że testowałeś AF-S? Mogłeś wyjść poza sklep i porobić zdjęcia w prawdziwych warunkach oświetleniowych?


Wyjść poza sklep się nie dało. Zresztą lepiej sprawdzać AF w trudniejszych warunkach. AF-C też testowałem ,ale to taki szybki test.

Cytat
Ogólnie rzecz biorąc, chip AF z KP to ten sam układ co K-3, tyle tylko że lepiej oprogramowany. Jak dla mnie to niezły AF, ale mając już tą puchę dwa lata wiem, że ma swoje minusy i ograniczenia...


Co masz na myśli. Możesz rozwinąć.

Generalnie AF w K5-IIs jest ok. Sportu nie robię i głównie wykorzystuję AF-S. Szkoda że nikt się nie wypowiada z użytkująch KP kto miał K5-IIs. W sumie problemy z AF które mnie drażnią to dotyczą Tamrona 70-200 i chyba źle zdiagnozowałem że to problem puszki. Ale muszę jeszcze testy zrobić.
Jedno co zauważyłem to to że balans bieli w świetle żarowym lepiej ustawia w jpg. Fujifilm XT-2, niż KP. Srzeliłem tez iso 16000 i na naświetlonej scenie daje radę. matryca jest bardzo ok, ale nie jest to moim zdaniem taki wielki przeskok w stosunku do K5-IIs.

 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
jannad napisał/a:
Szkoda że nikt się nie wypowiada z użytkująch KP kto miał K5-IIs.

Zdaje się, że niewiele jest takich osób. Cena i budowa aparatu (inna niż K-5/3) odstraszyły potencjalnych klientów.

jannad napisał/a:
nie jest to moim zdaniem taki wielki przeskok w stosunku do K5-IIs

Bo to dobra puszka była. KP jest dobry dla osób wykorzystujących wysokie czułości. W innym przypadku nie widzę sensu przesiadki.

Sid Gotama napisał/a:
w kx jakieś takie

Przecież to entry level jest.
 

jannad  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
Cóż chyba zmienię podejście i czekam na Ricoh GR III, jako drugi aparat.

Enzo napisał/a:
Bo to dobra puszka była. KP jest dobry dla osób wykorzystujących wysokie czułości. W innym przypadku nie widzę sensu przesiadki.


moim zdaniem wręcz wybitna i zaryzykuję stwierdzenie że jeszcze jest , a nie była :-) .
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
jannad napisał/a:
zaryzykuję stwierdzenie że jeszcze jest , a nie była :-)
Enzo miał raczej na myśli że była w sprzedaży. Teraz raczej nowej nie kupisz.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
jannad napisał/a:
moim zdaniem wręcz wybitna i zaryzykuję stwierdzenie że jeszcze jest , a nie była

Masz rację. Sam ostatnio zastanawiałem się nad zakupem eski.
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
jannad napisał/a:
Co masz na myśli. Możesz rozwinąć.


Że AF-S jest całkiem niezły, potrafi jednak gubić się nadal przy jasnych szkłach (1.4) oraz w sytuacji, kiedy mamy sporo światła wpadającego na sensor od strony frontu, a nasza postać znajduje się gdzieś pośrodku (fotografowanie pod zachodzące słońce), do AF-C brakuje zaś większej ilości pól AF.
 

jannad  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
x4rd napisał/a:
Że AF-S jest całkiem niezły, potrafi jednak gubić się nadal przy jasnych szkłach (1.4) oraz w sytuacji, kiedy mamy sporo światła wpadającego na sensor od strony frontu, a nasza postać znajduje się gdzieś pośrodku (fotografowanie pod zachodzące słońce), do AF-C brakuje zaś większej ilości pól AF.


Czyli podobnie jak w K5-IIs. Myślałem że w KP będzie pod tym względem lepiej. jednak jakbym miał nadmiar banknotów na pewno KP jako drugie body by zagościło w mojej torbie. Mi w FA 31 na 1,7 też czasami ta ostrość że tak powiem "pływa", myślałem że to delirka starcza czy tam pozostałość po spożyciu ;-)

I ki czort w KP zrezygnowano z pierścienia wyboru pomiaru światła. Panie, co to komu przeszkadzało, taki mały pierścionek.

A tak zupełnie off-topic ktoś z was wie jakie są szanse na Ricoha GR III w tym roku?

 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
jannad napisał/a:
zrezygnowano z pierścienia wyboru pomiaru światła
jest to funkcja przypisana do trzeciego kółka. Jest bardzo dobrze dostępna i na wierzchu. Programowalnosc KP jest świetna
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
x4rd napisał/a:
do AF-C brakuje zaś większej ilości pól AF

Oraz, zapewne, algorytmów równie chytrych jak u Canona czy Nikona, obsługujących dane napływające z czujników AF...

 
Paffcio  Dołączył: 29.05.2006
Cytuj
Macałem dziś srebrnego KP w sklepie. I powiem Wam, że ajajajajaj, ładna franca, bardzo sexy :-) Żeby to jeszcze tańsze było...

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach