Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
Rejan napisał/a:
Bardzo chętnie, zapraszam do Nusli, kawiarnia Aviator, Nuselska 44, dzień i czas ustal Ty.

No myślę, że w przyszłym tygodniu by to mogło pyknąć. A Nusle to mniej więcej po drodze z pracy mam, zresztą bardzo lubię tę dzielnicę.
 
Rejan  Dołączył: 17.08.2019
Cytuj
Już niedługo zaczyna się "przyszły tydzień", jestem w stanie gotowości. Jak się poznamy? Będę miał srebrny KP i srebrną 70.
 

Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
Rejan napisał/a:
Jak się poznamy? Będę miał srebrny KP i srebrną 70.
Jaja sobie robi :mrgreen:
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
Rejan napisał/a:
Już niedługo zaczyna się "przyszły tydzień", jestem w stanie gotowości. Jak się poznamy? Będę miał srebrny KP i srebrną 70.

To proste, poznasz mnie po tym, że nie będę miał srebrnej KP ;-)
Po prostu podjadę po pracy na rowerze na Nusle, a wcześniej napiszę Ci PW.
 

seele  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
Pytanie do Tych co używali Astrotracer'a. Co to jest. co on daje i czy możecie dać jakieś przykładowe zdjęcia,
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
seele napisał/a:
Pytanie do Tych co używali Astrotracer'a. Co to jest. co on daje

Nie używałem, więc odpowiem. 8-)
Umożliwia śledzenie ruchu gwiazd z wykorzystaniem ruchu matrycy. Pozwala to na robienie zdjęć nieporuszonych gwiazd, przy czasach od 10-ciu sekund do 5-ciu minut.
 

seele  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
Dzięki. Tak myślałem. Pytałem bo zastanawiam się czy czekać na tego KP (cena). Niepokoi mnie brak górnego wyświetlacza który dotychczas był wyróżnikiem "wyższej klasy".
 
Pietrek  Dołączył: 19.02.2018
Cytuj
Niech cię nie niepokoi górny wyświetlacz. Ja wychowałem się na k10 a teraz szybciutko się przestawiłem. Za to obrazek zawsze po prostu zawsze piękny
 

seele  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
Nie chodzi i o sam wyświetlacz ale o to że lipa z elektromagnesem była w modelach bez tego wyświetlacza.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
seele napisał/a:
lipa z elektromagnesem była w modelach bez tego wyświetlacza

Niedokładnie tak, była w modelach najtańszych.
 

seele  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
W KS-2 też mnie to spotkało
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
w K70 na razie (około 20K kliknięć) jest ok
 

Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
Daleko mi do posiadania KP, więc nie stwierdzę osobiście, ale czy ten aparat nie przejął mechanizmów lustrowo-migawkowo-przysłonowych od wyższych modeli? W linii K-7, K-5, K-3 nie było przecież takich problemów jak zawieszające się elektromagnesy.
 

fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
Wystarczy posłuchać KP, by stwierdzić, że mechanizm podnoszenia lustra i reszta bloku z migawką i sterowaniem przysłoną, to inna klasa, niż K-30/50/70 i w modelach KS, jest cichutko, jak w K-5.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
eh KP mnie kusił kusił i niestety nie był w stanie jeszcze skusić - poczekam chyba na te nowość w nowym roku.
 

seele  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
Mnie dopadło po 3 latach i ponad 40 Kilo zdjęć.
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Pentax K-70 16 września 2019 było 26915 ujęć.
Dziś jest pewnie więcej... :-)
 

rysiekll  Dołączył: 10.05.2007
Cytuj
Mnie również skusił po 1,5 roku myślenia :mrgreen:
Przesiadka z K-50 i ... inna bajka obsługowo, af, używalne iso, ... można tak wymieniać.
Nieco bałem się "uchwytu", ale ciągle mam K-50 i lepiej ręka mi się układa na KP ... o dziwo :shock:
Z 20-40 piękny zestaw; twierdzenie użytkownika Nikona i moje własne. Chwalił również af, choć ten typ pewnie nie używa af.c.

P.S. K-50 miała około 13k i zdarzało się jej niedoświetlić czasem, bardzo rzadko. Nie było jednak czarnych klatek.
Ciekawostką jest, że ostatnio w ciągu 2 dni zrobiłem około 250 zdjęć (impreza) i w 2 lub 3 przypadkach KP niedoświetlił o około 1,5-2ev ... Za to bateria wskazuje full ;-)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
rysiekll napisał/a:
w 2 lub 3 przypadkach KP niedoświetlił o około 1,5-2ev ...

Pytanie co było tego przyczyną. Spójrz na kadry, może w nich i wybranym sposobie pomiaru jest odpowiedź.
 

rysiekll  Dołączył: 10.05.2007
Cytuj
plwk napisał/a:
Pytanie co było tego przyczyną. Spójrz na kadry, może w nich i wybranym sposobie pomiaru jest odpowiedź.
Nie. Parametry są takie same na większości, priorytet przysłony, pomiar wielosegmentowy, warunki akurat dla dłuższej serii były bardzo podobne. Czasy od 1/160 do 1/250, podobne do pozostałych. Nie zablokowałem również ekspozycji.

W sumie to wygląda tak, że ciągu dnia było 140 kadrów i są 2 po 7 serie niedoświetlonych od 1.5 do 2 ev.
Zastanawiam się czy mocny hałas/huk mógł mieć wpływ na aparat :roll: ...

Jednak na razie nie zaprzątam sobie tym bardzo głowy, za mną dopiero kilkaset pierwszych migawek ... Jak się powtórzy to będę się martwił.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach