Fotus Tuus  Dołączył: 14.02.2010
Cytuj
Witaj!
Powtórzyło się?
 

rysiekll  Dołączył: 10.05.2007
Cytuj
No niestety tak ... ALE!

Dziwna sprawa, ponieważ problem jest związany tylko z jednym szkłem (Tamron 70-200), na pozostałych nie występuje.
Z ciekawości poszedłem teraz "przestrzelać" dość mocno ten zestaw i ... nic ... zupełnie nic. Nawet przy seriach.

P.S. Kilka dni temu "polowałem" na koty i po kilku zdjęciach miałem właśnie serię niedoświetlonych od 1,33 do 1,66ev.
Jestem pewien, że nie zablokowałem ekspozycji. Szukam jakiegoś wspólnego mianownika i mam problem.
 

Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
rysiekll napisał/a:
Szukam jakiegoś wspólnego mianownika i mam problem.
Rozwiązaniem tego równania jest DA*200/2.8 ;-)
 

rysiekll  Dołączył: 10.05.2007
Cytuj
Ryszard napisał/a:
Rozwiązaniem tego równania jest DA*200/2.8
Taaaa ... Trzeba by jeszcze zastosować odpowiedni wykładnik ... na portfelu 8-)
 
Fotus Tuus  Dołączył: 14.02.2010
Cytuj
rysiekll napisał/a:
Ryszard napisał/a:
Rozwiązaniem tego równania jest DA*200/2.8
Taaaa ... Trzeba by jeszcze zastosować odpowiedni wykładnik ... na portfelu 8-)


Ryszard może mieć poniekąd rację, że to kwestia DA*200/2,8, bo to może być problem obcym elementem (Tamron). Czy problem nie występuje z innymi, za przeproszeniem, kundlami, czy tylko z tym jednym?
 

rysiekll  Dołączył: 10.05.2007
Cytuj
Fotus Tuus, przyjąłem już założenie, że problemem jest obiektyw a nie jest aparat ... Muszę przejrzeć zdjęcia z K50 i Tamrona, wtedy się upewnię.
Poza Tamkiem mam "niestety" tylko szkła systemowe, na żadnym problemu nie było.
 

Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
rysiekll, sprzedając 70-200 byłbyś o ładnych parę stów bliżej pentaksowej dwusetki. Patrząc w Twoją stopkę myślę, że taka stałkowa koncepcja mogłaby Ci pasować.

Fotus Tuus, nie miałem bynajmniej na myśli szkalowania Tamrona za liche pochodzenie :mrgreen: Sam chwilowo posiadam dwa Tamrony, a tego ze stopki nawet zatrzymam na dłużej :-> A drugi, no cóż, giełda, regulamin, wicie-rozumicie ;-)
 
Fotus Tuus  Dołączył: 14.02.2010
Cytuj
Ok. Dzięki za odpowiedź. Z kundli mam tylko Samyang 14/2,8 ale to manuał, więc nie spodziewam się jego konfliktów z moją KP na dotarciu.
 

Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
Fotus Tuus, jako ciekawostkę dodam, że obie moje cyfranki miały back-focus ze wszystkimi obiektywami. Na tyle powtarzalny, że załatwiony jedną korektą, nie było potrzeby bawić się w indywidualne ustawienia (K20D ma taką możliwość). K-x dobrze pracuje w okolicach +80um w menu serwisowym, K20D dostał +6 i jest spoko. Również z Tamronami.
 

rysiekll  Dołączył: 10.05.2007
Cytuj
Ryszard, z wiekiem robię się coraz bardziej wygodny, niestety 8-)

P.S. Podejrzewam, a podejrzenie graniczy z pewnością, że *200 zjada jakością T70-200 ... na dzień dzisiejszy jednak Tamek mi wystarcza ;-)
 

Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
rysiekll napisał/a:
z wiekiem robię się coraz bardziej wygodny
No patrz, ja z tym samym wiekiem idę w stałki :-P
 
Fotus Tuus  Dołączył: 14.02.2010
Cytuj
Ryszard napisał/a:
Fotus Tuus, jako ciekawostkę dodam, że obie moje cyfranki miały back-focus ze wszystkimi obiektywami. Na tyle powtarzalny, że załatwiony jedną korektą, nie było potrzeby bawić się w indywidualne ustawienia (K20D ma taką możliwość). K-x dobrze pracuje w okolicach +80um w menu serwisowym, K20D dostał +6 i jest spoko. Również z Tamronami.

Dzięki. Obadam KP, czy jest OK. P.S. Z rozrzewnieniem wspominam moją pierwszą cyfrankę - K20D, w 2010 r. to kawał pięknego i wdzięcznego sprzętu.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach