jiro  Dołączył: 15.11.2008
pilot Cytuj
Witam,

chcialem kupic pilota do k200d oryginalny pentax'a... z tym ze on jest na podczerwien, a z tylu korpusu niczego nie ma co by ta podczerwien lapalo, oznacza to ze zrobie fote tylko trzymajac pilota przed korpusem? w takim przypadku co lepiej wybrac wezyk czy pilot?
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
To zależy jak chciałeś używać tego pilota. Ja sobie właśnie kupiłem taki oto wężyk (proszę zrozumieć - to nie reklama). Teraz czekam, aż do mnie przyjdzie.
Pilot na IR przydaje się głównie do autoportretów. Wygodniejszy niż samowyzwalacz.
 

Robert K.  Dołączył: 24.07.2008
Cytuj
jiro44 napisał/a:
on jest na podczerwien

Może więc zamiast pilotom na podczerwień, przyjrzyj się radiowym?
Koszt wyżyszy, bo trzeba wydać ~130 zł, ale komfort użytkowania większy.
 

Sławek_S  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
pawelek-79 napisał/a:
Teraz czekam, aż do mnie przyjdzie.

Też właśnie się nad nim zastanawiam. Opisz wrażenia, jak dojdzie do Ciebie.
 
pentaxuser  Dołączył: 21.08.2008
Cytuj
Zakupilem tani pilocik JJC i kasetka lapie sygnal z kazdej strony. Nie ma problemu czy przod czy tył w odleglosci ok 3 - 4 m (dalej nie probowalem).
Pozdrawiam
 

akagi66  Dołączył: 16.11.2007
Cytuj
gdzie można kupić taki pilot do k100d ? Albo może ktoś polecie mi jakiś sprawdzony pilot ?
 
MCsubi  Dołączył: 27.10.2009
Cytuj
Potwierdzam, tani chinol JJC z allegro wyzwala K200D z każdej strony, również z tyłu. Właście sprawdziłem na dystansie w granicach 3 m. Wężyk też mam, ale używam tylko do autobracketingu, bo jednak pilot jest bardzo wygodny. Jakość wykonania OK, tworzywo jak w kitowym obiektywie :mrgreen:
 

akagi66  Dołączył: 16.11.2007
Cytuj
a do bracketingu normalny pilot się nie nadaje ? Mam pentaxa k100d super i szukam pilota do niego.
 
MCsubi  Dołączył: 27.10.2009
Cytuj
akagi66 napisał/a:
a do bracketingu normalny pilot się nie nadaje ? Mam pentaxa k100d super i szukam pilota do niego.

W K200d nie - tryb rejestracji można ustawić albo na pilota, albo pozostałe. Czyli nie da się odpalić z pilota ani bracketingu ani zdjęć seryjnych. Natomiast wszystkie tryby da się odpalić wężykiem.
 

akagi66  Dołączył: 16.11.2007
Cytuj
a skąd taki wężyk ?
 
MCsubi  Dołączył: 27.10.2009
Cytuj
akagi66 napisał/a:
a skąd taki wężyk ?

Ja mam chinola z allegro JJC. Filozofii w tym nie ma - metr kabla z przyciskiem :mrgreen: Działa bez zarzutu.
 

Aliant  Dołączył: 01.11.2009
Cytuj
Zastanawiam się co wybrać do K200 do zdjęć nocnych (długi czas naświetlania). Pilotem da się w ogóle to zrobić?
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
Aliant napisał/a:
do zdjęć nocnych

Kabelek stereo (tyle ile ci potrzeba, ale z umiarem - na 100m opór kabelka na pewno będzie za duży, ale na 10m może działać), micro-jack (nie mini, tylko mikro, czyli ten 2,5mm, a nie 3,5mm) i zwykły włącznik w oprawce. W sklepach elektrycznych/elektronicznych tych włączników jest do wyboru - do koloru. Z blokadą lub bez(musiałbyś trzymać przez cały czas ekspozycji palcem). Proponuję ten pierwszy typ - wciśnięty=włączony, ponownie wciśnięty wyskakuje= wyłączony.
Jeden z kanałów stereo odpowiada za ostrzenie, drugi za zwolnienie migawki. Przed połączeniem kabelka z włącznikiem, zewrzyj przewody, żeby przekonać się, który jest właściwy.

Albo kup na Allegro. Pasują także te od niższych modeli Canonów (1000D, 400D, 450D, 500D).
 
MCsubi  Dołączył: 27.10.2009
Cytuj
Aliant napisał/a:
Zastanawiam się co wybrać do K200 do zdjęć nocnych (długi czas naświetlania). Pilotem da się w ogóle to zrobić?


Zależy jak długi - do 30 s nie potrzebujesz niczego - po prostu ustawiasz samowyzwalacz na 2 s, żeby nie poruszyć zdjęcia.

Trybu B z pilota nie odpalisz - migawka zamyka się po ok. 1 s.

Z wężykiem możesz wygodnie pracować w trybie B, jest blokada.

Natomiast pozostaje pytanie o szumy w tak długich czasach.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
MCsubi napisał/a:
Natomiast pozostaje pytanie o szumy w tak długich czasach.


Jak wyłączy SR, to nie szumi ;-)

A tak bardziej poważnie - to przy pierwszych 3 ekspozycjach w K100D przy temp. 0*C i poniżej, szumy nie są tak dokuczliwe. Potem trzeba zrobić kilka minut przerwy i dać matrycy ochłonąć. A pierwsza ekspozycja jest nawet dobra, jeśli chodzi o szumy. Nawet taka 5 minutowa. Tylko musi być zimno, a wtedy baterie szybko padają. Ja kombinowałem z zewnętrznym zasilaniem, ale jak już wykombinowałem, to mam K7, który podobno nie powinien mieć problemów do -10*C, więc liczę, że i baterię na to przygotowano :-D
 
MCsubi  Dołączył: 27.10.2009
Cytuj
W k200d na ISO 100 właściwie nie widać szumów przy czasach w granicach 3 minut, nawet w temperaturze pokojowej. Potem jednak aparat tak długo myśli obrabiając/zapisując takie zdjęcie, że chyba matryca zdąży się ochłodzić :mrgreen:

K200D ma gniazdo 6,5 V, więc można w razie zimowych problemów z zasilaniem podpiąć akumulator z motocykla :-P
A na serio, pozostają patenty z alpinistycznych/jaskiniowych czołówek - 5 Eneloop w koszyku pod ubraniem i przewód do gniazda zasilania aparatu. W wersji bez kombinowania - baterie litowe :mrgreen:
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
MCsubi napisał/a:
Potem jednak aparat tak długo myśli


Robi Dark Frame, czyli ponowną ekspozycję z tym samym czasem, tylko że z zamkniętą migawką. W ten sposób powstaje zdjęcie szumów i hot pikseli, które potem są usuwane, dlatego nie widzisz szumów. Wyłącz to (w K200D chyba można całkowicie to wyłączyć, jak w K100D), to zobaczysz te szumy.
 
MCsubi  Dołączył: 27.10.2009
Cytuj
pawelek-79 napisał/a:
Robi Dark Frame, czyli ponowną ekspozycję z tym samym czasem, tylko że z zamkniętą migawką. W ten sposób powstaje zdjęcie szumów i hot pikseli, które potem są usuwane, dlatego nie widzisz szumów. Wyłącz to (w K200D chyba można całkowicie to wyłączyć, jak w K100D), to zobaczysz te szumy.


Dzięki - o tym nie wiedziałem :-B
Wyłaczyłem redukcję szumów przy długim czasie i strzeliłem fotę na ISO 100 i czasie 222 s, jak dla mnie szumów nadal nie ma :shock:
 
MMM  Dołączył: 19.06.2009
Cytuj
Ma ktoś uniwersalny pilot HAMA, bodajże do canona, minolty i pentaxa w jednym?
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
MCsubi napisał/a:
jak dla mnie szumów nadal nie ma

Pokash photkie ;-)

A swoją drogą - gratuluję ci niskich szumów.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach