dark64  Dołączył: 16.12.2016
  Telekonwerter AF 1.7 i AF w MF?? Cytuj
Witam. Czytałem że pentax'owy telekonwerter 1.7 współpracuje tak z manualnymi szkłami ( m,k ) że działa z nimi AF...czy to prawda i na jakiej zasadzie to działa?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
To prawda. Ruchomy element jest w konwerterze. Obiektyw ustawiamy na jakąś odległość, zależną od konkretnego obiektywu, resztę załatwia konwerter.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
dark64, gdy robisz odległe plany to możesz na obiektywie ustawić na nieskończoność. Przy bliższych planach trzeba dobrać wstępnie odległość (tak "na oko") na jaką chcemy fotografować. Pzdr.
 
dark64  Dołączył: 16.12.2016
Cytuj
Nie rozumiem tylko jak tele konwerter "dorabia' ten AF? Jakoś tezyma pierścień ostrości i kręci wnętrzem? Przecież obiektywy mają różne wielkości i budowy. Jak to się ma do innych szkieł np. Tamrona adaptall?
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
W konwerterze jest ruchomy układ soczewek - to właśnie on "robi za AF". Po prostu AF jest w konwerterze, a nie w obiektywie. Obiektyw w tym czasie pozostaje nieruchomo.

Działa to ze wszystkim co tylko uda Ci się do konwertera podpiąć, również ze szkłami z gwintem M42.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
 
janusz29  Dołączył: 30.03.2017
Cytuj
A czy ten Telekonwerter HD Pentax-DA AF 1.4x AW - też daje autofokus do manuali? Bo w opisie jest że współpracuje tylko z obiektywami DA i pisze tylko o przeniesieniu AF do obiektywów, które mają taką funkcję, a nic nie ma o obiektywach manualnych.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
janusz29 napisał/a:
czy ten Telekonwerter HD Pentax-DA AF 1.4x AW - też daje autofokus do manuali?

Nie.
 

jedrus68  Dołączył: 03.07.2008
Cytuj
Fenol napisał/a:
Działa to ze wszystkim co tylko uda Ci się do konwertera podpiąć, również ze szkłami z gwintem M42.


Ale czy nie jesteś w mylnym błędzie jeśli chodzi o M42? Bo słyszałem, że tylko bagnet K z tą wystającą płetwą
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Co ma płetwa do rzeczy? To tylko osłona popychacza przysłony.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
jedrus68, nie jestem w błędzie, w telekonwerterze ruchomy jest układ soczewek i stara się wyostrzyć niezależnie co ma przed sobą ;-)
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
Jeśli można...
Jaka jest różnica w utracie jakości między tytułowym TC 1.7 a TC DA 1.4?
 

jedrus68  Dołączył: 03.07.2008
Cytuj
plwk, Fenol, Gdzieś na pentaxforum trafiłem na opinie użytkowników tego konwertera i jeden z nich, jako minus uznał, że do jego prawidłowego działania potrzebny jest obiektyw z popychaczem przysłony i nie ma AF-u w obiektywach M42 z przejściówką. Stąd moje pytanie, bo trochę mnie zaskoczyła ta wypowiedź.
 
boR  Dołączył: 07.04.2014
Cytuj
jedrus68 napisał/a:
Gdzieś na pentaxforum trafiłem na opinie użytkowników tego konwertera i jeden z nich, jako minus uznał, że do jego prawidłowego działania potrzebny jest obiektyw z popychaczem przysłony i nie ma AF-u w obiektywach M42 z przejściówką.

Da się używać z obiektywami M42 (Helios 44M-4).
https://youtu.be/cTsmM6oVTys
https://www.youtube.com/watch?v=MCAIIUcD7E0

 
Kocur  Dołączył: 04.05.2011
Cytuj
Cytat
do jego prawidłowego działania potrzebny jest obiektyw z popychaczem przysłony i nie ma AF-u w obiektywach M42 z przejściówką


Do prawidłowego działania w obiektywach bez styków (M42 i 'bezstykowe' pentaksy), telekonwerter AF 1,7 musi mieć zwarte styki.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Kocur, używałeś tego konwertera ? Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Przy obiektywach m42 pracujemy na przysłonie roboczej, przy mocowaniu PK tak jak z samym obiektywem. Nie ma potrzeby zwierania żadnych styków. Nie jest ważne co mamy podpięte z przodu. Jeżeli światła wystarczy to konwerter zawsze wyostrzy. Mi w ciągu dnia, bez kłopotu ostrzył z FA 300/4,5. Przy dłuższych ogniskowych trzeba tylko wstępnie ustawić przybliżoną odległość na obiektywie. Pzdr.

 
Kocur  Dołączył: 04.05.2011
Cytuj
powalos napisał/a:
Nie jest ważne co mamy podpięte z przodu


Niestety jest to istotne. Pisałem o sprawdzonych przeze mnie obiektywach bez styków:
1. Pentax M 400/5,6 - metalowy bagnet zwiera styki telekonwertera - AF działa
2. Takumar 300/4 - mocowanie M42 jest zbyt wąskie żeby zewrzeć styki - AF nie działa
3. Porst 55/1,2 - mocowanie bagnetowe ale nieprzewodzące (farba) - AF nie działa
4. Fotosnajper 300/4,5 - przerobiony na bagnet, zeszlifowana farba w miejscu styków - AF działa

Na tych filmach widać że styki są zwierane przez obiektyw (Helios), lub dodatkowy pierścień (Industar)
boR napisał/a:
Da się używać z obiektywami M42 (Helios 44M-4).
https://youtu.be/cTsmM6oVTys
https://www.youtube.com/watch?v=MCAIIUcD7E0


Przy obiektywach ze stykami działa normalnie.
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Potwierdzam, miałem Takumara S-M-C 300/4 wersja z uchwytem statywowym i był za wąski, z AF1,7 porzebował kawałka łącznika w postaci folii aluminiowej. Ten obiektyw potrzebował tego także do pełnej współpracy z samym aparatem bez telekonwertera.

 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Kocur, przepraszam :oops: :oops: :oops: masz rację. Z ciekawości posprawdzałem pracę tego konwertera z różnymi obiektywami. Rzeczywiście, aby ostrzył musi mieć zwarte styki. Te od strony montowanego doń obiektywu. Dobrze, ze nie położyłem głowy za swoje zdanie, ale byłem przekonany, ze zawsze pracował mi poprawnie. Widocznie używałem tylko manuali, które zwierały styki. Pzdr.
 
Kocur  Dołączył: 04.05.2011
Cytuj
Nic się nie stało.
W pierwszej chwili po podpięciu Takumara myślałem że telekonwerter się zepsuł :lol: .
Pomogła lektura w internecie na temat "usterki".

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach