RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Pewnie ustawiłaś filtrowanie żeby RAW-ów nie pokazywał. Na dole po lewej stronie jest ikona lejka. Naciśnij ją a potem w menu kontekstowym zaznacz opcje Show RAW files. Gotowe.
 

Jakaranda  Dołączyła: 29.05.2013
Cytuj
Dziękuję. Zaraz spróbuję. Świadomie niczego nie przestawiałam, to się zrobiło nagle w czasie obrabiania kolejnych plików.

[ Dodano: 2018-02-17, 10:31 ]
W menu kontekstowym mam zaznaczone wszystkie opcje i z całą pewnością niczego tam nie zmieniałam. DxO nie widzi plików RAW tylko w kilku ostatnich obrabianych folderach. We wszystkich, poprzednio obrabianych widzi normalnie. W tych ostatnich jest też na środku,nad miniaturami, obok ilości plików wspomniane wyżej, przekreślone czerwone kółeczko. Co ono oznacza? Jakiś błąd? Jaki? Jak go naprawić.
Na szczęście mam jeszcze DxO 9 i skończę w tym programie. Ostatecznie pozostaje mi jeszcze RT .
Wpakowano mnie w coś, co mnie przerasta i trzeba to zrobić szybko a tu jeszcze nieprzewidziane kłopoty. Czy ktoś może mi pomóc na odległość?
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Pokaż tą ikonkę na czerwono
 

Jakaranda  Dołączyła: 29.05.2013
Cytuj

Zdjęcie z komórki ale chyba widać co zaznaczyłam.
Już sobie poradziłam. Utworzyłam nowe foldery i skopiowałam do nich RAW-y z tych problematycznych. DxO je widzi, umiałam wywołać tylko jpgi zapisują się nie bezpośrednio po RAW-ie o tym samym numerze ale na końcu kolejki, pomimo iż w folderze zapisane są bezpośrednio po RAW-ie.
Ważne, że ruszyłam z robotą. Teraz już tylko jestem ciekawa co niechcący zrobiłam. No, i kosztowało mnie to trochę nerwów.
Na zdjęciu DxO pokazuję, że jest 14 zdjęć a naprawdę w tym konkretnym folderze jest 18 zdjęć.
Dziękuję za chęć pomocy :-)
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Być może popsuła się baza w której DxO trzymaj informacje o obrazkach. Ja kiedyś miałem przypadek że po wejściu do katalogu miałem nic. Z jakiegoś powodu nie ruszałem kompa przez 20 minut i DxO załapał. że jednak są jakieś zdjęcia. A ile nakombinowałem się przedtem to moje.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Jakaranda, jesli jpgi pokazuje na końcu po rawach to masz ustawione sortowanie wg formatu raw. Kliknij ikonę a-z zaraz przy lejku, z lewej strony nad paskiem zdjec. I tam zaznacz sortowanie wg czego chcesz. Natomiast kompletnie nie wiem co sie Tobie wydarzyło i co spowodowało blad. Byc moze uszkodziły sie pliki edycji xmp, które sa tworzone do fotografii każdej z osobna. Dxo ni ma bazy danych i opiera sie o te pliki. Byc moze. Nie wiem. Jak coś znika w dxo to juz było napisane - najcześciej jest to efekt przypadkowego zaznaczenia filtrowania wg jakiś tam priorytetów i to możesz w zakładce z lejkiem zmieniać.
 

Jakaranda  Dołączyła: 29.05.2013
Cytuj
RPM napisał/a:
Być może popsuła się baza w której DxO trzymaj informacje o obrazkach. Ja kiedyś miałem przypadek że po wejściu do katalogu miałem nic. Z jakiegoś powodu nie ruszałem kompa przez 20 minut i DxO załapał. że jednak są jakieś zdjęcia. A ile nakombinowałem się przedtem to moje.

U mnie w tych pierwotnych folderach w dalszym ciągu nie widzi RAWów, jak wczoraj.
Zastanawiam się czy czegoś niechcący nie namieszałam przy eksporcie, bo część plików eksportowałam w oryginalnym rozmiarze a część kadrowałam i eksportowałam w rozmiarze docelowym. I tylko tam cokolwiek zmieniałam w ustawieniach.
Dziękuję za chęć pomocy. :-)

[ Dodano: 2018-02-17, 20:52 ]
M.K. - dziękuję. Kliknęłam "name" i już Jpgi mam koło właściwych Rawów.
I tak miałam sporo szczęścia, że wcześniej rozdzieliłam pliki do mniejszych folderów, więc rozmiar "nieszczęścia" był ograniczony.
Bardzo dziękuję :-)
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Jakaranda, prosze zrób taki myk- zmień nazwę folderu w którym nie widzi wszystkich plików. Jesli nadal nie bedzie widział to posypały sie pliki xmp. Jesli zobaczy to problem z zarządzaniem dysku.
 

Jakaranda  Dołączyła: 29.05.2013
Cytuj
M.K. - samo się naprawiło :shock: . Folder wymieniony wyżej ma już w DxO ponownie18 plików tak jak ten utworzony dodatkowo z kopii Rawów. Już nic nie rozumiem.
W nocy próbowałam zmieniać same nazwy plików w tym oryginalnym folderze, tzn przed IMG wpisywałam dodatkowe literki, wtedy program widział Rawy ale po wywołaniu i zapisaniu jotpegów Rawy znikały. Byłam kompletnie zdołowana, bo tych zdjęć jest dużo.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
No to dobrze, ze juz wszystko działa.
 

Jakaranda  Dołączyła: 29.05.2013
Cytuj
M.K. i RPM :-B :-B
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Jakaranda, na wszelki wypadek wykonałbym komendę "chkdsk" dla dysku ze zdjeciami. Jak napisał M.K, DxO nie używa bazy danych tak jak np. LR, więc prawdopodobnie problem nie leży w samym DxO...
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
komtur napisał/a:
Jakaranda, na wszelki wypadek wykonałbym komendę "chkdsk" dla dysku ze zdjeciami. Jak napisał M.K, DxO nie używa bazy danych tak jak np. LR, więc prawdopodobnie problem nie leży w samym DxO...


DxO jak najbardziej używa bazy danych. Ma nawet w menu (wersja 11) - File | DxO Optics database | Create a backup # Restore backup # Import V6 database. Baza jest w formacie SQLite3 o ile dobrze pamiętam.
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Cytat
DxO jak najbardziej używa bazy danych.

Kurczę blade... Tylko czy to by oznaczało, że awaria tej bazy może dawać takie efekty jakie opisała Jakaranda? (w sensie widoczności plików w konkretnych folderach). Tak czy inaczej trzeba korzystać z backupu. Swoją drogą, ciekawe jakie dane przechowuje DxO w tej bazie i czy dotyczą one bezpośrednio parametrów obróbki zdjęć. To, co może się dziać, jest dość złożone - oprócz bazy danych (o ile przechowuje ona dane o obróbce), DxO tworzy pliki .dop zawierające chyba (?) informacje o tym, co zostało zrobione z plikiem RAW. Wygląda więc na to, że w pewnym sensie dane dotyczące obróbki są dublowane (informacja w bazie + pliki .dop). Trzeba się temu przyjrzeć ;-)

 

Jakaranda  Dołączyła: 29.05.2013
Cytuj
komtur - też jeszcze zastanawiam się nad tematem. Gdyby problem leżał w DxO to dotknąłby wszystkie foldery a nie tylko ostatnio obrabiane. Wszystkie zdjęcia były z jednego dnia i tematycznie rozdzieliłam je na 12 mniejszych folderów. Po trzy-cztery wyciągałam na pulpit do obróbki. I w ostatnio obrabianych wystąpił problem. Kiedy odpowiadałam RPM - były jeszcze na pulpicie i brakowało w nich plików RAW (w jednym nawet 41). Potem zrobiłam porządek na pulpicie, włączyłam te foldery ponownie do głównego i jak odpowiadałam M.K. to już wszystkie pliki były, tylko jpgi były na końcu, co poprawiłam w ustawieniach za radą M.K..
Ja tego wszystkiego jeszcze nie ogarniam ale może z czasem..... Oby bez takich szoków jak tamtej nocy.
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Jakaranda napisał/a:
Gdyby problem leżał w DxO to dotknąłby wszystkie foldery a nie tylko ostatnio obrabiane.

Tego akurat nie da się chyba łatwo stwierdzić. Jeśli "rozkraczyła" się baza, to efekty mogą być rozmaite...
 

Jakaranda  Dołączyła: 29.05.2013
Cytuj
Zdaje się, że tylko ja mam problemy ale trudno, kolejne.

1. Ani DxO 9 ani DxO11 nie widzą RAW-ów z Olympusa E-500 , jpgi widzi i widzi RAW-y z E-510. Czy da się coś z tymi plikami zrobić, żeby DxO 9 lub 11 je widział? RawTherapy je widzi ale ja się z RT nie bardzo polubiłam.

2. Czy w DxO 11 da się wykadrować zdjęcie dowolnie a nie tylko wybrać którąś z ustalonych proporcji? Czy da się, tak jak w Gimpie, odwrócić proporcje, tzn z 3:2 zrobić 2:3 i wykadrować tylko pionowy fragment z poziomego kadru? Czy znowu czegoś nie widzę?
Nic pilnego ale jak ktoś znajdzie odpowiedź to będę wdzięczna. :-)
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Ad 2. Proporcje tak - przy kadrowaniu możesz zmienić układ z poziomego na pionowy przeciągając jeden z rogów narzędzia do kadrowania w pożądane miejsce. Proporcje - albo z przedefiniowanych z listy wyboru na dole po lewej - albo w ogóle do wpisania z ręki w tym samym miejscu.

Ad. 1. nic się nie da zrobić. http://forum.dxo.com/index.php?topic=10121.0. Ewentualnie export do TIFF 16 bitowego z RawTherapie.
 

Jakaranda  Dołączyła: 29.05.2013
Cytuj
RPM - bardzo dziękuję. :-) :-B :-B . E-500 wypluwał bardzo ładne jpgi a ja w tym czasie zupełnie nic nie umiałam. Ktoś mi powiedział co to są RAW-y, więc je zapisywałam na zewnętrznym dysku, z myślą że kiedyś do nich wrócę. I teraz chciałam wrócić :-(
 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
A Adobe DNG Converter nie da rady zrobic z tych RAW-ów czegoś zjadliwego dla innych programów?

Jak RawTherapee nie chwyta, to możesz spróbować jeszcze użyć Darktable. Może załapie. :-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach