olejx  Dołączył: 25.09.2013
Przenoszenie zdjęć między komputerami. Cytuj
Witam mam problem już kiedyś poruszałem ten temat w wątku o LR6 ale poległem.
Potrzebuje przenieść zdjęcia RAW DNG z zachowaniem naniesionych zmian (obróbki, nadanie kolorów, i gwiazdek itp.) z laptopa na komputer stacjonarny. Jak mam to zrobić w najprostszy możliwy sposób?
Do tej pory kopiowałem foldery ze zdjęciami w eksploratorze windows na dysk przenośny. Wchodziłem w folder obrazy gdzie były tworzone katalogi przez LR w nazwie z rokiem w którym zdjęcia były zrobione czyli np. 2013, 2014... Kopiowałem je na dysk i importowałem na komputerze stacjonarnym ale zdjęcia zaimportowane w ten sposób są nie obrobione i bez oznaczeń.

Pomocy!!!
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
olejx, wszystkie czy tylko część?

[ Dodano: 2017-03-31, 13:18 ]
Jeśli np. chcesz przenieść jeden folder z fotografiami to klikasz prawy przycisk myszy na tym folderze w bibliotece LR i wybierasz eksportuj wybrany folder jako bibliotekę.

Jeśli wszystkie to złożoność tej operacji będzie zależała od porządku na Twoim komputerze.
Załóżmy, że wszystkie masz w jednym miejscu - na dysku c w katalogu np. 2015, a w nim masz podkatalogi wszystkie. Wtedy ten jeden duży katalog kopiujesz w nowe miejsce, na inny dysk. I zakładam teraz, że robisz reinstalację całą systemu. W takim wypadku musisz odnaleźć bibliotekę. Klikasz na górnym pasku...czekaj chwilkę....

 
Krzychoo  Dołączył: 13.09.2006
Cytuj
W Lightroomie musisz mieć zaznaczone w opcjach, żeby zmiany dla każdego zdjęcia były zapisywane w oddzielnym pliku xmp. Będziesz miał po obróbce na dysku oryginalne RAWy i obok nich pliki xmp o tej samej nazwie co zdjęcie. Po przeniesieniu zdjęć z plikami xmp na inny komputer, Lighroom będzie wiedział co i jak ustawić.
 

olejx  Dołączył: 25.09.2013
Cytuj
M.K Pierwszy sposób działa tylko jak kliknę później na nowym komputerze żeby automatycznie uruchomił LR z nowym katalogiem to te zdjęcia co już były na kompie znikają a jak je zaimportuje to wtedy na nich nie mam zmian które naniosłem..

[ Dodano: 2017-03-31, 13:29 ]
Krzycho Gdzie mam to ustawić??
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
[ Dodano: 2017-03-31, 13:31 ]
Tak, można tak - ale to będzie trochę dublowanie danych, bo LR z plików xmp, i tak stworzy katalog. Jeśli taką drogę obierzesz to musisz zapisać dane o fotkach do plików xmp, a potem zaimportować. Żeby to uczyić, jeśli nie masz ustawionego automatycznego zapisu, to musisz zaznaczyć wszystkie fotki jakie masz i kliknąć na pasku fotografii prawym przyciskiem myszy, tam masz zakładkę metadane, w niej opcje eksportuj do pliku i importuj. Jeśli chcesz to napiszę jak dokończyć pierwszą propozycje bez tworzenia dodatkowych plików
 

olejx  Dołączył: 25.09.2013
Cytuj
Czekam na wszystkie pomocne rozwiązania i oczywiście jak najprostsze.

[ Dodano: 2017-03-31, 13:41 ]
Czyli w sumie najłatwiej byłoby dodać mi te pliki xmp zaznaczając wszystkie 11000 i klikam prawym od myszy dodaj metadane a później skopiować normalnie foldery na dysk i zgrać je na nowego kompa. Tam w lr wskazać czy zsynchronizować folder?
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Jeśli masz ten sam porządek co na starym kompie to jest to bardzo proste co masz do zrobienia.
Na górnym pasku kliknij okno edycja, a potem ustawienie bibliotek. Tam odczytaj gdzie masz bibliotekę zapisaną i tam się udaj. Skopiuj ją i przenieś na komputer nowy w wybrane miejsce przez siebie, nie musi być to samo. Skopiuj tylko główną bibliotekę, największy plik, bez katalogów. Skopiuj, żebyś nie usuwał czasami, albo wycinał.
Jak będziesz miał już na nowym komputerze to go kliknij dwa razy. Uruchomi się LR, będzie miał wszystkie katalogi jak w starym LR. Przy odrobinie szczęścia może nawet sam znajdzie fotografie, ale to zdarza się rzadko. Wystarczy teraz na głównym najwyższym katalogu kliknąć PPM myszy i znów kliknąć: uaktualnij umiejscowienie folderu. Wyświetli się okno, poszukasz w eksploatorze nowe miejsce, nawet jeśli to jest inny dysk, nic się nie martw. Jeśli struktura katalogów jest ta sama to koniec. Po chwili LR rozczyta Twoje fotki wg katalogu ze starego kompa.

[ Dodano: 2017-03-31, 13:48 ]
Jeśli się boisz, to możesz do mnie zadzwonić, napisz priv, poprowadzę Cię przez tel.

[ Dodano: 2017-03-31, 13:53 ]
W przypadku plików xmp znowu musisz kopiować wszystkie fotki, ale jest łatwiej. Eksportujesz dla wszystkich 11000 fotografii, a potem zaznaczasz i robisz import na nowym komputerze.

 

olejx  Dołączył: 25.09.2013
Cytuj
M.K Dzięki za pomoc wygląda na to że wszystko jest ok.!! :-B :-B :-B
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Super, cieszę sie!

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach