technik219  Dołączył: 25.01.2009
  Coś szwankuje... Cytuj
Siedzę sobie, fotoszopuję i program zaczyna mi mulić. W pewnym momencie, po obrobieniu zaledwie 2 zdjęć, przy trzecim, pojawia się komunikat, że (cytuję z pamięci) - program z powodu wewnętrznego błędu nie może wykonać polecenia. Wszystko się zawiesza, nie działają narzędzia i skróty klawiszowe (kursor chodzi), po czym okno programu się zamyka i klapa. Ponowne uruchomienie przebiega normalnie, zdjęcie się wczytuje i wszystko pow 2, 3 zdjęciu powtarza się toczka w toczkę.
Przeskanowałem system Malwarebytem - coś tam znalazł, ale doczytałem, że to jakiś robak przekierowujący na reklamy - usunąłem. Przeciągnąłem system przez Pandę (dokładne skanowanie), nic nie wyszło. Dla pewności czyszczenie CCleanerem i uruchamiam PS. Sytuacja bez zmian. Uruchamiam jeszcze raz i znowu to samo, przy czym pojawił się nieco inny komunikat. Poniżej screen:

Nie chciałem odinstalowywać PS-a, bo szkoda mi wtyczek i zapisanych akcji (szczególnie akcji odwracania skanów cz-b) więc zrobiłem instalację naprawczą - po zakończeniu pokazał się komunikat o reinstalacji zakończonej sukcesem, ale wszystko jest jak było - opisane wyżej.
Zacząłem zgłębiać temat i wychodzi na to, że problem jest po stronie tego "ustrojstwa "C++". Podobno jest jakiś "myk" pozwalający pozbyć się problemu (Microsoft opisuje problem bardzo mętnie - niewiele z tego rozumiem). Znajomy spec od informatyki twierdzi, że nie spotkał się z czymś takim, albo nie chce mu się paprać i mnie zbywa.
Czy miał ktoś z czymś takim do czynienia?
System to XP (wiem - staroć nad starociami, ale przecież i na tym XP dotychczas śmigało aż furczało), a PS to CS2. Corel Esential 2 śmiga aż miło (niestety nie zastąpi mi PS-a w tym co robię), Photofiltry też, Raw Therapy i inne od Olympysa - żadnych problemów, tylko z tym PS-em jest problem...
Pomożecie?
 

Kolya90  Dołączył: 29.08.2015
Cytuj
 

technik219  Dołączył: 25.01.2009
Cytuj
Dzięki, b. interesujące! Muszę to tylko sobie przetłumaczyć translatorem. Używał Kolega tego?
 

0bleblak  Dołączyła: 15.06.2011
Cytuj
Prawdopodobnie nieaktualna czy też niewłaściwa wersja Microsoft Visual C++. Nie ważne czy to PS, czy PS Elements, czy inny program. Zaktualizujesz biblioteki i powinno być ok. Miałam kiedyś to samo, na pewno nie dotyczyło to PS w moim przypadku. Musiałam zrobić ręczną aktualizację i po problemie.
Gdybyś nie mógł przebrnąć przez stronę Adobe, to tutaj jasno i zwięźle na stronie Microsoftu wszystkie informacje i pliki do pobrania: https://www.microsoft.com...s.aspx?id=48145
 

technik219  Dołączył: 25.01.2009
Cytuj
Postępując według instrukcji z linku Kol. Kolya90 nie odnalazłem w podanym folderze pliku MediaDatabase.db3. W ogóle w folderze Dane aplikacji nie mam PS-a tylko RT (Raw Therapy. Piesek szukający też nie znalazł na dysku C takiego pliku.
Pozostaje pomoc Microsoftu.
Gdzieś znalazłem informację, że problem można usunąć zmieniając jakieś ustawienia w uruchamianiu systemu (?), czy w ustawieniach kont użytkowników (?).
 

0bleblak  Dołączyła: 15.06.2011
Cytuj
Może kolega albo ktoś inny ci to dalej wytłumaczy. Nigdy nie bawię się w takie rzeczy, szukam zawsze najprostszych przyczyn i ja zainstalowałabym po prostu to co ci zalinkowałam. Tak rozumiem komunikat i takie informacje, kiedyś pozyskałam na stronie Microsoftu, informatykiem niestety nie jestem. Ale było skuteczne i w niczym nie musiałam grzebać.
 

technik219  Dołączył: 25.01.2009
Cytuj
Rozumiem, że nie ma co się bawić w sztukowanie, tylko zrobić raz, a konkretnie. Dzięki wielkie. Również nie jestem zwolennikiem sztukowania sznurkiem.
Póki co nie likwiduję wątku, może jeszcze ktoś coś podsunie. Wiedzy nigdy za wiele :-)
 

0bleblak  Dołączyła: 15.06.2011
Cytuj
Nie ma za co. Jak poskutkuje, to też napisz tutaj, przyda się ;-)
 

technik219  Dołączył: 25.01.2009
Cytuj
Niestety nie pomogło. Problem dalej otwarty. :-(
 

0bleblak  Dołączyła: 15.06.2011
Cytuj
Ale zainstalowało się w ogóle ? U mnie pamiętam nie było jeszcze któregoś Service Packa i parę innych rzeczy w systemie musiałam aktualizować. Sprawdź czy wszystko miałeś aktualne do tej starszej wersji Visuala. Tutaj jeszcze może coś ci przyjdzie do głowy: https://support.microsoft.com/pl-pl/help/2977003/the-latest-supported-visual-c-downloads
Musisz chyba poczekać, aż ktoś kompetentny w temacie się tu zgłosi.
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Problem który opisujesz - czyli awaria po przetworzeniu kilku zdjęć jak dla mnie może wskazywać na problemy z pamięcią.
To że błąd jest zgłaszany z VC++ w nagłówku nic nie oznacza - po prostu wypadł dość niskopoziomowo i został obsłuży przez biblioteki systemowe.

[ Dodano: 2017-04-07, 23:10 ]
Inna sprawa to XP.
Tego to już nawet w bankach nie używają od dawna ;-)
 

technik219  Dołączył: 25.01.2009
Cytuj
Na jakimś forum znalazłem pewne naprowadzenie. Ktoś opisuje sytuację podobną do mojej i podaje, że problem pojawił się po zainstalowaniu Adobe Readera. A ja również jakiś tydzień-dwa temu go zainstalowałem. Czyżby używały wspólnych plików? A może Reader coś podmienił? Porada była taka, żeby odinstalować PS-a, przeczyścić rejestr i zainstalować ponownie. Ten, któremu radzono odpisał, że pomogło.
Cóż, poświęcę te akcje - najwyżej wgram jeszcze raz, jak wszystko będzie działało- i zobaczymy...
Opiszon: Ale inne programy graficzne śmigają. Nawet Corel, który, jak wyczułem, jest wrażliwy na niedostatki pamięci (czy mówimy o RAM?) działa stabilnie na plikach po 45 MB. Więc to raczej nie pamięć.
 

Penteusz  Dołączył: 27.03.2012
Cytuj
technik219, przecież wszystkie Presets (jak to jest po polsku..) , jako folder , w tym rzecz jasna Akcje z Photoshopa (to zwykłe, pojedyncze pliki) możesz skopiować do innego folderu na czas reinstalacji i wkleić z powrotem, gdy już tę reinstalację zakończysz.
To abecadło.
 

technik219  Dołączył: 25.01.2009
Cytuj
No to po kolei:
Najpierw odinstalowałem PS-a. Jak go odinstalowałem i wyczyściłem rejestr to przestał działać Adobe Reader. Zainstalowałem go ponownie, potem ponownie wgrałem PS-a. I tu rzecz dziwna i ciekawa: pomimo wyczyszczenia rejestrów ponownie zainstalowany PS nie wymagał wgrania spolszczenia ani nie utracił zapisanych "akcji". Musiałem przed deinstalacją odznaczyć opcję pozostawienia ustawień indywidualnych - bo innej możliwości nie widzę.
Teraz śmiga jak złoto (przynajmniej na razie). Właściwie jest mi potrzebny tylko do zadań specjalnych, bo do codziennego użytku wystarczają mi Photofiltry 7. z pluginami.
Dzięki za odzew i dobre chęci, ale jak widać najlepsze są zdecydowane i radykalne posunięcia :-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach