BlackHawk  Dołączył: 04.08.2014
[K-5] Pentax K-5 widoczne piksele Cytuj
Witam serdeczne, :-D

jest to mój pierwszy post dlatego na wstępie pragnę przeprosić za ewentualne błędy. Problem jaki zauważyłem dotyczy mojego pentaxa k-5 niezależnie od podłączonego obiektywu. Od pewnego czasu na zdjęciach pojawiają się rażąco widoczne plamy pikseli. Problem występuje przy krótkim jak i długim czasie naświetlania, przysłona także nie ma wpływu na stopień plamy. Dołączone zdjęcie to znaleziony pstryk, który najlepiej obrazuje występujące zjawisko (plamy na niebie). Jest to przekonwertowany RAW prostu z puszki. Aparat ma przebieg około 100 tyś zdjęć. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Z poważaniem

BlackHawk

 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Czym przekonwertowany? A może to tylko podgląd wyciągnięty z RAWa? Te plamy to wynik nadmiernej kompresji JPEG.
 
BlackHawk  Dołączył: 04.08.2014
Cytuj
Plamy widoczne są także na podglądzie RAWa bezpośrednio na ekranie aparatu :-/
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Na podglądzie RAWa widać jotpega podglądu.
Wywołaj jotpega z RAWa i zobacz na nim.
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Cytuj
BlackHawk, jak masz ustawione jakość i rozmiar jpg w aparacie?
Cytat
Jest to przekonwertowany RAW prostu z puszki.

W jakim programie?
 
BlackHawk  Dołączył: 04.08.2014
Cytuj
Zdjęcie umieszczone powyżej nie jest wywołanym RAWem lecz tylko jego podglądem. Plamy po wywołaniu rzecz jasna znikają jednak jest to bardzo uciążliwe przy podglądzie fotek w aparacie i późniejszej ich selekcji. Jakość i rozmiar ustawiony mam na największy z wyłączoną automatyczną korektą. Bardzo możliwe, że po prostu nie widzę, że przez przypadek zmieniłem coś w ustawieniach i robię z siebie błazna jednak bardzo mnie to irytuje i sam nie mogę się z tym uporać :roll:
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
BlackHawk napisał/a:
Zdjęcie umieszczone powyżej nie jest wywołanym RAWem lecz tylko jego podglądem. Plamy po wywołaniu rzecz jasna znikają jednak jest to bardzo uciążliwe przy podglądzie fotek w aparacie i późniejszej ich selekcji. Jakość i rozmiar ustawiony mam na największy z wyłączoną automatyczną korektą. Bardzo możliwe, że po prostu nie widzę, że przez przypadek zmieniłem coś w ustawieniach i robię z siebie błazna jednak bardzo mnie to irytuje i sam nie mogę się z tym uporać


Sprawdzałeś kartę pamięci?
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
BlackHawk napisał/a:
Zdjęcie umieszczone powyżej nie jest wywołanym RAWem lecz tylko jego podglądem. Plamy po wywołaniu rzecz jasna znikają jednak jest to bardzo uciążliwe przy podglądzie fotek w aparacie i późniejszej ich selekcji. Jakość i rozmiar ustawiony mam na największy z wyłączoną automatyczną korektą. Bardzo możliwe, że po prostu nie widzę, że przez przypadek zmieniłem coś w ustawieniach i robię z siebie błazna jednak bardzo mnie to irytuje i sam nie mogę się z tym uporać :roll:


Spróbuj resetu do ustawień fabrycznych: zakadka narzędziwa (ta z kluczem), trzecie menu.
 
BlackHawk  Dołączył: 04.08.2014
Cytuj
Sprawdziłem aparat na trzech sformatowanych kartach i niestety nie było żadnej różnicy, później przywróciłem aparat do ustawień fabrycznych i zrobiłem sporo zdjęć na różnych kombinacjach ustawień jednak stopień plam pozostał bez zmian.
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Cytuj
BlackHawk, masz jakieś pierwsze RAW y z tego aparatu? Być może wcześniej nie zwróciłeś na to uwagi?
 
BlackHawk  Dołączył: 04.08.2014
Cytuj
Przeglądałem RAWy do 5 lat wstecz i na żadnym zdjęciu takiego problemu nie zauważyłem. Wrzucam przykładowy podgląd RAWa z 2013 roku.



[ Dodano: 2017-04-17, 15:41 ]
To jest wycinek podglądu RAWa zrobiony po przywróceniu ustawień fabrycznych i sformatowaniu karty.

 

Kolya90  Dołączył: 29.08.2015
Cytuj
Nie plamy, a tzw. posteryzacja. :-)
Czym importujesz/wywołujesz rawy?

[ Dodano: 2017-04-17, 19:18 ]
Jeszcze dorzucę ze dwa linki, niestety po ang. ale mam nadzieję, że coś wyciągniesz z tego. ;-)
https://www.pentaxforums....ompression.html
https://www.dpreview.com/...m-post-41824557
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
Jak rozumiem pliki wywołane z RAWów poza aparatem wyglądają ok i posteryzacja nie występuje, tak? Jest natomiast widoczna na podglądzie zarówno w aparacie, jak i w komputerze, gdy robisz podgląd RAWa w oparciu o zaszyty w nim JPG? Jeśli tak to... nie wiem, co może być przyczyną. Wczoraj przez chwilę bawiłem się K-5 próbując uzyskać taki sam efekt w ustawieniach menu, ale bez skutku - choć zapewne nie wszystkie kombinacje przećwiczyłem. Wygląda to tak, że wszystko u ciebie dziala porawnie, tylko podgląd RAW generowany w aparacie i zaszyty w pliku jest zbyt mocno kompresowany... Spróbuj może przełączyć format RAW z PEF na DNG (lub vice versa, zależnie czego używasz) i zobacz, czy to coś zmieni?
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Czy używasz przez przypadek Fast Stone Image Viewer do przeglądania RAW-ów? Jesli to tak to to jest przyczyna a dokładnie ustawienia:

Ustawiania | Ustawienia | RAW | Odnaczone Interpolacja koloru wysokiej jakości

Poprzednie pliki były wyświetlane z ptaszkiem i zapewne Fast Stone ma je w pamięci podręcznej i nie renederuje na nowo stąd brak brak pasm.

Ot taka teoria.

Lepiej napisz czego używasz do podglądania RAW-ów - bo inaczej to możemy wróżyć
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
RPM napisał/a:
Czy używasz przez przypadek Fast Stone Image Viewer do przeglądania RAW-ów? Jesli to tak to to jest przyczyna a dokładnie ustawienia:

Ustawiania | Ustawienia | RAW | Odnaczone Interpolacja koloru wysokiej jakości

Poprzednie pliki były wyświetlane z ptaszkiem i zapewne Fast Stone ma je w pamięci podręcznej i nie renederuje na nowo stąd brak brak pasm.

Ot taka teoria.

Lepiej napisz czego używasz do podglądania RAW-ów - bo inaczej to możemy wróżyć

Pisał przeca, że na podglądzie w aparacie ma to samo, więc raczej nie jest to wina przeglądarki w kompie... Wygląda, że jpg zaszyty w RAWie jest tak skompresowany...

EDIT (do założyciela wątku): Coś mi przyszlo do głowy... Guziczek na krzyżaku w prawo i masz menu efektów. Gdy fotografujesz w RAW, to ustawienia z tego menu są aplikowane tylko do podglądu zdjęcia zaszytego w RAW. Może tam co namieszane? Spróbuj zmienić preset i zobacz, czy przyniosło efekt...
 

fanmario  Dołączył: 23.10.2007
Cytuj
Prześlij mi swoje Rawy ( powiedzmy trzy) z linkiem na priv lub podpowiem gdzie je wrzucić. Tylko pliki RAW.
Ani karta, ani aparat nie ma z tym nic wspólnego.
Dla mnie to zwykły banding u siebie widywałem podobny ;)
 
BlackHawk  Dołączył: 04.08.2014
Cytuj
RAWy od samego początku robię w formacie DNG, a do ich przeglądania używam programu IrfanView, natomiast do wywoływania albo PS6 albo Lightrooma 4, jednak myślę, że problem tkwi w samej puszce bo tak jak pisałem wyżej, plamy zauważalne są już na etapie podglądu zdjęcia w aparacie. Jeśli chodzi o efekty (prawy przycisk na krzyżaku) to mam je ustawione na naturalne. Zrobiłem dzisiaj pare fotek na innych efektach i mogę z pewnością stwierdzić, że dane ustawienia nie mają wpływu na występujące zjawisko.
 

fanmario  Dołączył: 23.10.2007
Cytuj
Wycinki robiłeś w IrfanView czy w LR? Coś mi podpowiada, że pasteryzację widzisz tylko w tym programie.
 
boR  Dołączył: 07.04.2014
Cytuj
Kolega BlackHawk ma ustawioną w k-5 przestrzeń barw na AdobeRGB?

 

fanmario  Dołączył: 23.10.2007
Cytuj
Ja nie mam K-5 :) W puszce mam ustawione SRGB.
To temat@ BlackHawk.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach