smopi  Dołączył: 12.05.2008
VueScan - kupić, nie kupić? Cytuj
Witam!

Jakiś czas temu kupiłem Minoltę DS III (używaną oczywiście) i na czas testów na moim domowym kompie zainstalowałem Windows'a + oryginalny soft dołączony do skanera. Po prostu chciałem mieć pewność, że gdyby ze skanerem coś było nie tak to nie byłaby to wina oprogramowania/OS-a pod którymi oficjalnie ten skaner nie działa.

Ze skanerem wszystko jest ok więc czas na męską decyzję czyli ponowne wywalenia mojego "ulubionego" systemu. Niestety pod Linuksem nie ma wielkiego wyboru jeśli chodzi o oprogramowanie - właściwie jest tylko VueScan.

Tyle, że mam takie wątpliwości:

1. co tracę/zyskuję rezygnując z oryginalnego oprogramowania na rzecz VueScan'a,

2. na stronie domowej nie widzę opcji płatności przez PayPal'a tylko trzeba podawać numery karty. Nie bardzo mi się to podoba. Pewnie firma jest solidna ale.... Wy też tak płaciliście czy może jednak jest jakaś inna opcja o której nie wiem?

Będę wdzięczny za odpowiedzi. Pozdrowienia!
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
Też mam Vuescana. Na linuksie.
W sumie wcześniej nie miałam za dużo do czynienia z programami do skanowania. Przez 3 dni, dzieki uprzejmości Macieja miałam okazję pobawić Minoltą Dual Scan IV na windowsie. Niestety nie wgłębiałam się wtedy w szczegóły - chodziło mi tylko o to, aby w jak najkrótszym czasie zeskanować jak najwięcej filmów - więc leciałam prawie że na full automat...
Więc porównania z niczym nie mam...
Co mogę powiedzieć... VueScan ma dla mnie za dużo opcji :-) PRzeczytałam instrukcję od deski do deski, robiłam notatki - i dalej nic nie wiedziałam... Interfejs mało intuicyjny... Porównywałam z tym minoltowskim, chociaż może jakbym tutaj też leciała na full automat, to by nie było problemów...

smopi napisał/a:
2. na stronie domowej nie widzę opcji płatności przez PayPal'a tylko trzeba podawać numery karty. Nie bardzo mi się to podoba. Pewnie firma jest solidna ale.... Wy też tak płaciliście czy może jednak jest jakaś inna opcja o której nie wiem?

Płaciłam dokładnie w ten sposób. Nie było najmniejszych problemów.

Więcej na temat VueScana i Minolty dowiesz się od Dzerrego - koniecznie przeszukaj pod tym kątem archiwum [w pole szukaj wpisz: vuescan vs ]. On wspominał coś o bandingu [ale podejrzewał, że to jego egzemplarz - tzn., że nie z każdą minoltą tak będzie - tak przynajmniej zrozumiałam :-) ]
 

smopi  Dołączył: 12.05.2008
Cytuj
Mygosia, dziękuję za szybką odpowiedź! :-B Trochę bawiłem się wersją demo - interface faktycznie jakby mało czytelny. Jeśli chodzi o skany filmów B&W to nie mam zastrzeżeń. Gorzej było z kolorowymi negatywami. W przypadku Reali kolory właściwie na domyślnych ustawieniach było jak trzeba. Natomiast w przypadku Kodaka (jakiś Gold) to była porażka. Skany wyszły ciemnofioletowe. Natomiast ta sama klatka w sofcie Minolty wyszła poprawnie. Być może to kwestia ustawień i (nie)znajomości programu. Nie mówiąc już o małym doświadczeniu operatora... ;-) A może czasami ten soft po prostu ma problemy z niektórymi negatywami?

mygosia napisał/a:

Płaciłam dokładnie w ten sposób. Nie było najmniejszych problemów.

To super, czyli mogę być spokojny o stan konta po transakcji... :)

Przeszukam archiwum. Kusi mnie ten soft bo chciałbym mieć możliwość skanowania pod Linuksem. Poza tym jakoś wolę zapłacić za Vuescan'a niż za Windows ;)
 

rjan  Dołączył: 18.03.2008
Cytuj
Próbowałeś używać XSane? Właśnie się tym bawię męcząc mój pierwszy negatyw moim pierwszym skanerem epson v200 i wydaje się być całkiem OK. Hint: użyj batch scan i nazwy pliku z licznikiem. Wtedy cały film, klatka po klatce trafia automatycznie na dysk. Tylko zmieniasz paski filmu i klikasz "Scan batch list".
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
rjan napisał/a:
Próbowałeś używać XSane?
Nie udalo mi sie zmusic Xsane do wciagniecia podajnika - niby widzi skaner, itd, ale podajnika nie da sie wlozyc.

A jesli chodzi o VueScana, poza tym co napisala Mygosia, z moja Minolta VS czasem zawiesza sie w polowie 3 lub 4 klatki przy skanowaniu wsadowym - bardzo to jest irytujace, bo trzeba restartowac skner, VueScana i od nowa wszystko ustwiac - no chyba, ze zapiszemy sobie ustawienia w pliku. Oprocz mnie, znalazlem 2 lub 3 osoby, ktore sie skarzyly na banding widoczny w ciemnych partiach negatywu - niebo, jasne sciany. Natomiast zawieszanie zdarza dosc czesto - tak na luinuksach jak i na windowsach. Zreszta soft minolty, tez potrafi sie zwiesic - tyle, ze znacznie rzadziej.
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
Nudne, gorące niedzielne popołudnie za sprawą Vuescana nagle nabrało wigoru....

Właśnie dzisiaj ściągnęłam sobie aktualizację ze spolszczeniem. Uśmiałam się jak fretka....
Tutaj parę przykładów:
- pogląd rezolucji
- Rotation - Żaden, Zostawił, Flip, W prawo
- Zablokuj bazę film kolor
- Wieloletnich upraw [?????]
- Ziarno redukcji
- Kolor równowagi [do wyboru np. Podręcznik]
- Wskaźnik pliku
- Zewnętrzne widza
- Animacja upraw polu
- Gruba upraw polu [????]
- Beep zrobić, gdy
- włącz surowca z dysku
Cudowne :-)
A teraz proponuję zgadnąć: Co autor miał na myśli :-)
 

bogdanm  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
:mrgreen:
"What's new in version 8.4.78
* Added 'Prefs | Language' option with 24 languages:
[...]
o Polish
[...]
* Note that:
o These first translations used http://translate.google.com"

I wszystko jasne :-)
 

piotrecius  Dołączył: 31.12.2006
Cytuj
Kupowałem vuescana podając numery karty i wszystko przebiegło pomyślnie :-) . Polecam ten soft. Co do fioletowych kolorów z Kodaka - miałem różna harce kolorystyczne dopóki nie zorientowałem się, żeby na podglądzie dokładnie zaznaczać granice klatki. Planowałem szybko przeskanować dużą ilość zdjęć bez obcinania ramek ale w czymś one przeszkadzały - albo w automatycznych ustawieniach balansu bieli albo zdejmowanej maski albo w czymś innym jeszcze ( :?: ).
 

smopi  Dołączył: 12.05.2008
Cytuj
rjan napisał/a:
Próbowałeś używać XSane?

Próbowałem ale stabilność tego rozwiązania pozostawia wiele do życzenia. Właściwie przy próbie zrobienia czegokolwiek program się wyłączał. Może to wina sterownika? Na stronie projektu "Sane" jest napisane, że mój skaner jest obsługiwany tylko w zakresie podstawowym. Dodatkowo TUTAJ, w opisie sterownika sane-avision jest takie stwierdzenie:

Cytat
I suggest you hold one hand on the power-button of the scanner while you try the first scans - especially with film-scanners!
Treść rozumiem ale nie bardzo wiem co autor miał na myśli. Że co? Wybuchnie? ;-) W każdym razie z XSane dałem sobie spokój.

Trochę martwi mnie to co napisaliście na temat VueScan'a. Widać, że stabilność też jest taka sobie. Do tego wygląda, że oprogramowanie różnie się zachowuje w zależności od egzemplarza skanera. :cry:

Co do tłumaczenia to według mnie coś takiego jest niedopuszczalne w komercyjnym oprogramowaniu! Wstydziłbym się coś takiego sprzedawać.

piotrecius napisał/a:
Co do fioletowych kolorów z Kodaka - miałem różna harce kolorystyczne dopóki nie zorientowałem się, żeby na podglądzie dokładnie zaznaczać granice klatki.

To może być to. Przy testowym skanowaniu nie zwracałem szczególnej uwagi na granice klatki. W każdym razie dzięki za poradę. Jeszcze to sprawdzę.
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
smopi napisał/a:
Widać, że stabilność też jest taka sobie. Do tego wygląda, że oprogramowanie różnie się zachowuje w zależności od egzemplarza skanera.

Od skanera i od linuksa. Mam Ubunciaka jak Dzerry miał - i nie zauważyłam zawieszania.
 

smopi  Dołączył: 12.05.2008
Cytuj
mygosia napisał/a:
Od skanera i od linuksa. Mam Ubunciaka jak Dzerry miał - i nie zauważyłam zawieszania.

Ja obecnie mam Mandrivę 2008.1. Wiele się VueScan'em nie bawiłem ale zawieszania na razie nie uświadczyłem. Chyba po prostu zaryzykuję i go kupię. Reszta wyjdzie "w praniu".
 

rjan  Dołączył: 18.03.2008
Cytuj
smopi napisał/a:
rjan napisał/a:
Próbowałeś używać XSane?

Próbowałem ale stabilność tego rozwiązania pozostawia wiele do życzenia. Właściwie przy próbie zrobienia czegokolwiek program się wyłączał. Może to wina sterownika? Na stronie projektu "Sane" jest napisane, że mój skaner jest obsługiwany tylko w zakresie podstawowym.

No tak - wygląda na problem ze sterownikiem. Zresztą dzerry też miał z nim problemy. Ja działam na epsonie v200 i hula bardzo dobrze (Ubuntu 8.04).
 

screwdriver  Dołączył: 22.03.2007
Cytuj
Używam VueScana i działa bardzo dobrze z Plustekiem 7500i Ai. Działa u mnie ze strownikami od Plusteka. Zawieszenia nie uświadczyłem. Wynikowe pliki są identyczne pod względem jakości z tymi uzyskiwanym z dedykowanego SilverFasta, przy czym VueScan potrafi zeskanować w pełniej rozdzielczości skanera całą klatkę, SilverFast ucina (skanuje około 3/4 i koniec). Na MacOS działa równie dobrze.
Kupowałem płacąc kartą - żadnych niemiłych niespodzianek. Ten sam numer seryjny działa również przy wersji na MacOS.
 

smopi  Dołączył: 12.05.2008
Cytuj
No to kupiłem :-) Teraz dopiero się bójcie jak zacznę Was zasypywać pytaniami :evilsmile:

Dziękuję wszystkim za opinie i porady. Pozdrawiam!
 
aldek  Dołączył: 13.10.2006
Cytuj
Kupić. Mam VS z minoltą ds4. Daje dużo frajdy, choć, zanim sobie wyrobisz tzw. łokfloł, minie trochę czasu. Ja mam wersję na macos. To, co Cię niepokoi, czyli brak paypala, dla mnie było akurat zaletą. Wszystko poszło OK, uważaj jednak i nie zgub seriala, bo nie przychodzi emailem.
Wadą VS, w porównaniu do silverfasta, jest nieco archaiczna baza negatywów kolorowych. Nie uświadczysz tam nowych emulsji, więc czeka Cię walka z maską. Ale dla danego negatywu robisz to raz, zapisujesz konfiguracje, i gotowe. Procedura jest opisana w manualu, i jest trochę upierdliwa, ale pomaga.
Mój łokfloł wygląda tak:
1. kalibruję kolor maski (chyba że mam dla tego negatywu już zapisaną na dysku)
2. Prescan klatki, na której jest dość typowe oświetlenie, oraz coś białego na zdjęciu
3. Powiększam ten biały detal, i klikam na nim z wciśniętym klawiszem ctrl (nie wiem, czy na pc też to jest ctrl). Ustawiam w ten sposób punkt bieli.
4. Dostrajam subtelnie inne parameterki kolorystyczne, bo, wiadomo, punkt bieli to nie wszystko.
5. Krzywej nie ruszam, jak będzie trzeba, poprawię później
6. Skanuję do tifa
7. Resztę obróbki robię w Lightroom, dzięki czemu mam w miarę tłuste orginały.
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
aldek napisał/a:
OK, uważaj jednak i nie zgub seriala, bo nie przychodzi emailem.
Zawsze mozna go sobie wygenerowac na nowo:
https://www.hamrick.com/rep.html

I jeszcze o tym zacinaniu sie na batchu - cos takiego zdarza sie z niektorymi minoltami. Na epsonie skanowalem po 12 klatek w 2400 dpi i nigdy mi sie nie zawiesil. Podejrzewam, ze problem tkwi w sterowniku - VS duzo wolniej ciagnie podajnik Minolty Dual III niz orygialny soft - moze to stwarza jakies problemy z niektorymi egzemplarzami? Podejrzewam, ze banding moze miec podobne zrodlo - cos nie tak z kalibracja.
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
aldek, mozesz mi step by step napisac o masce ? Jak to robisz?
Na silverfasta w wersji do mojego skanera mnie nie stac a VS nie kupie bo sie zrazilem do tego programu
probowalem w szopie robic patent z maska ale jakos minie wychodzilo ....wiec negatywy leza w lodwce :evil:
 
aldek  Dołączył: 13.10.2006
Cytuj
Oto jest sznurek, gdzie jest wsio opisane
Takie czary mary, ale trochę pomaga. Choć, powiem szczerze, silverfastowy negafix z bazą w miarę aktualnych emulsji jest znacznie lepszy. Niestety, mnie także brak forsy na SF.
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
ehhh myslalem ze cos nie zwiazane VS-em bedzie... :roll:
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
trzeba po prostu dobierac negatywy pod VS ;-) Reala sie pieknie odwraca - jeszcze swiezutki skan - 90% z automatu:

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach