Czy Twój aparat miał problem z przysłoną (solenoidem)?
Nie, przebieg do 10 tys.
33% Complete
19 (33%)
Nie, przebieg do 15 tys.
12% Complete
7 (12%)
Nie, przebieg do 20 tys.
7% Complete
4 (7%)
Nie, przebieg do 30 tys.
12% Complete
7 (12%)
Nie, przebieg do 50 tys.
5% Complete
3 (5%)
Nie, przebieg do 100 tys.
3% Complete
2 (3%)
Tak, przebieg do 10 tys.
14% Complete
8 (14%)
Tak, przebieg do 15 tys.
5% Complete
3 (5%)
Tak, przebieg do 20 tys.
5% Complete
3 (5%)
Tak, przebieg do 30 tys.
1% Complete
1 (1%)
Tak, przebieg do 50 tys.
0% Complete
0 (0%)
Tak, przebieg do 100 tys.
0% Complete
0 (0%)
 
boR  Dołączył: 07.04.2014
Cytuj
Może to jest przyczyną niskiej jakości powłoki antykorozyjnej (made in china)?
http://zmianynaziemi.pl/w...e-sie-w-chinach
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Możliwe, bo metale ziem rzadkich stosuje się chyba w produkcji silnych magnesów i jako dodatki zapobiegające korozji. I możliwe, że skutkiem tego zastosowano słabej jakości solenoid. Jak już wcześniej pisałem - stało się to pewnie z jednego z dwóch powodów: zabrakło tych "trwalszych" na rynku lub od czasu pojawienia się K-30 ktoś postanowił oszczędzać, więc z premedytacją zastosowano solenoid o słabszych parametrach. Możliwe, że taki "słabszy" solenoid jest w sam raz do napędu DVD, ale pracy w warunkach "pentaksowych" nie wytrzymuje. Może w ogóle stosowanie takiego rozwiązania (zamiast silnika) jest po prostu tanią "prowizorką", która całkiem dobrze zdawała egzamin, kiedy dostępne były odpowiednio wytrzymałe wersje.
 
WaldekW  Dołączył: 28.10.2007
Cytuj
Powłokę antykorozyjną chyba dało by się wykonać. Może jakiś lakier piecowy by się sprawdził?
Ciekawe czy dawcą mógłby być analogowy Nikon F60? Pewnie stosowali podobne rozwiązania.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
WaldekW napisał/a:
Może jakiś lakier piecowy by się sprawdził?

Nie wiem jak z jego odpornością na uderzenia.
 
boR  Dołączył: 07.04.2014
Cytuj
Nie wiem czy to dobre rozwiązanie.
"Update: my K-50 is back in my hands after Ricoh agreed to fix the aperture block failure out of warranty
As expected it works perfectly, I only paid for shipping one way, and they even have the thing a good cleaning."
https://www.pentaxforums....ailable-39.html
 

duves  Dołączył: 02.07.2017
Cytuj
Cześć, mam go naprawić. Od września 2016 mam naprawiony 22 sztuk K-30 / K-50 i jeden na k-s1.
Jestem ze Słowacji.
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
Duves, vitaj u nás, nech sa páči!
 
WaldekW  Dołączył: 28.10.2007
Cytuj
duves napisał/a:
Cześć, mam go naprawić. Od września 2016 mam naprawiony 22 sztuk K-30 / K-50 i jeden na k-s1.
Jestem ze Słowacji.

Duves, naprawiasz elektromagnes bez jego wymiany, czy wymieniasz na nowy (lub inny niekoniecznie nowy)?
 

duves  Dołączył: 02.07.2017
Cytuj
WaldekW napisał/a:

Duves, naprawiasz elektromagnes bez jego wymiany, czy wymieniasz na nowy (lub inny niekoniecznie nowy)?

Zmiana wstępnego elektromagnesu.
Kupiłem nowy na aliexpress a także musieli być „naprawione”
https://www.aliexpress.co...0608.0.0.OaTwNX
 

Sound  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Zacząłem czytać wątek o niedoświetlaniu k-30 gdy moja puszka nie dawała żadnych oznak problemu. (pierwsza myśl, może to parę przypadków)
Parę miesięcy później dopadło i mnie, oczywiście selektywnie najbardziej doceniłem posty że koszyczek pomógł. (na chwilę pomógł)
Miesiąc później, już szukałem postów na temat serwisów i kosztów naprawy. Teraz aparat wraca z serwisu w W-awie (wymiana mechanizmu na inny z innej marki :-P ) .
Aż się boje jak za parę miesięcy pojawią się wątki, że serwis nie pomógł na długo.
Pentax dał tyłka po całości i nie ma usprawiedliwienia.
....koniec żali....
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Cytuj
Sound, dlaczego aparatu nie oddałeś do serwisu Ricoh?
 

duves  Dołączył: 02.07.2017
Cytuj
On zadzwonił mężczyzna z Pragi. Podobno miał usługę Ricoh i winy nie można naprawić.

Przeprosiłem tłumaczenia. ;-)


Rosyjski forum, ale instrukcja wideo nie jest poprawna
http://www.penta-club.ru/...28#entry2038528
 

Sound  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
kojut napisał/a:
Sound, dlaczego aparatu nie oddałeś do serwisu Ricoh?


z tego co pisali koledzy w wątku, wymiana dużo droższa i podobno wymieniają na to samo.
Wysłałem do serwisu, z którego skorzystał jeden z kolegów forumowych w wątku o k-30 i niedoświetlaniu, koszt 305 zł w sumie.
Aparat kupiłem z forum w zakupach grupowych i jak na złość pomimo 3 letniej gwarancji (załatwionej przy zakupach grupowych) zaczął niedoświetlać zaraz po jej zakończeniu.

[ Dodano: 2017-07-08, 18:11 ]
duves napisał/a:
On zadzwonił mężczyzna z Pragi. Podobno miał usługę Ricoh i winy nie można naprawić.

Przeprosiłem tłumaczenia. ;-)


Ricoh jak zawsze, pomocny....ehhh
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Cytuj
Sound, podobno naprawiają tę usterkę za darmo, nawet po upływie gwarancji.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
kojut napisał/a:
podobno naprawiają tę usterkę za darmo, nawet po upływie gwarancji

Możesz potwierdzić tę informację? Kolega zastanawia się nad K-70 ale jakoś z czystym sumieniem nie mogę mu polecić tego aparatu (właśnie przez ten wątek).
 

Sound  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
kojut napisał/a:
Sound, podobno naprawiają tę usterkę za darmo, nawet po upływie gwarancji.

również dobrze byłoby to potwierdzić i napisać w wątku o niedoświetlaniu K-30, tam trafia najwięcej nieszczęśników.
Jeśli tak jest, oddaje honor ricohowi, ale dużo po fakcie.
Czy jest jakiś użytkownik, który z tego skorzystał?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Najlepiej byłoby zapytać Kam. Na PPD coś mówiła na ten temat, ale ponieważ nie byłem zainteresowany to nie zwróciłem specjalnej uwagi. Dosłyszałem tylko, ze procent awarii jest symboliczny (widoczne skumulowały się w RP). Pzdr..
 
WaldekW  Dołączył: 28.10.2007
Cytuj
kojut napisał/a:
Sound, podobno naprawiają tę usterkę za darmo, nawet po upływie gwarancji.
To jest tak jak z tymi samochodami, które podobno rozdają w Moskwie na Placu Czerwonym.
 

duves  Dołączył: 02.07.2017
Cytuj
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Cytuj
Enzo, Sound, tak twierdzi przedstawiciel Ricoh Polska. Usterkę mechanizmu sterowania przysłony naprawiają bezplatnie nawet po upływie gwarancji.
Enzo, można śmiało polecać. Usterka występuje, ale w bardzo małej ilości egzemplarzy. Jest duże prawdopodobieństwo, że aparat będzie służył dużą ilość klatek.
WaldekW napisał/a:
To jest tak jak z tymi samochodami, które podobno rozdają w Moskwie na Placu Czerwonym.

Trollowania ciąg dalszy? Widzę, że straszna krzywda Ci się stała w związku z faktem, iż w posiadanym przez Ciebie modelu również problem ze sterowaniem przysłony występuje.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach