Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Bezprzewodowy tryb lampy AF 540 FGZ od pentaxa Cytuj
Pobawiłem się trochę AF 540 FGZ i wychodzi mi że tryb bezprzewodowy pentaxa to prawie zwyczajna fotocela?
- To prawie to różne kanały na których "chyba" ona pracuje, zastosowania tych kanałów jeszcze nie rozgryzłem ale jakoś nie widzę bym je mógł zmienić w body, więc po co one są?
- Posługując się tym trybem chciałem zrobić zdjęcie z tylko bocznym fleszem ale podejrzewam że się nie da, bo musi coś wyzwolić tą boczną lampę, czyli błysku z przodu i tak nie uniknę, prawda?

PS
Na optycznych jest test nowszego modelu czyli Pentax AF 540 FGZ II http://www.optyczne.pl/61...F360FGZ_II.html
I tam w jednym z komentarzy czytam: "
squonk
i wykastrowane z automatyki własnej :-) "
Co to oznacza, jestem w tym temacie zupełnie zielony, czy byłby ktoś tak miły i wytłumaczył (jak krowie na rowie) co to znaczy, albo może dla uproszczenia porównał te dwie lampy?
 

Kolya90  Dołączył: 29.08.2015
Cytuj
Błysk z przodu będzie ale niewielki, na początku ustaw w body
W K-5 II
Cytat
21. Błysk w trybie bezprz.] w menu [A Ustaw. niestand. 3].
1 Wł. Wbudowana lampa błyskowa wykonuje błysk główny
(ustawienie domyślne).
2 Wył. Wbudowana lampa błyskowa wykonuje błysk sterujący.

Jak chcesz jak najbardziej wyeliminować błysk lampy z body, spróbuj ją po prostu zasłonić na linii aparat obiekt, tak aby przebłysk dochodził do AF 540.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Cytat
To prawie to różne kanały na których "chyba" ona pracuje, zastosowania tych kanałów jeszcze nie rozgryzłem ale jakoś nie widzę bym je mógł zmienić w body, więc po co one są?

Ustawiasz wybrany kanał na lampie, następnie zakładasz lampę na aparat, włączasz oba urządzenia i voila - body przełącza się na ten sam kanał. Teraz lampę możesz zdjąć i wyzwalać zdalnie.

Cytat
Posługując się tym trybem chciałem zrobić zdjęcie z tylko bocznym fleszem ale podejrzewam że się nie da, bo musi coś wyzwolić tą boczną lampę, czyli błysku z przodu i tak nie uniknę, prawda?

Tak samo, jak w Canonie, Nikonie i każdym innym systemie tego typu. Błysk musi być, żeby lampa wiedziała, kiedy ma się wyzwolić. Można zasłonić lampę wbudowaną filtrem IR, kawałkiem zaświetlonego filmu lub fragmentem dyskietki komputerowej, jeśli jeszcze ktoś takie cuda posiada, ewentualnie jakimś małym lusterkiem skierować błysk do góry. W każdym przypadku zasięg działania zmaleje.
Cytat
Co to oznacza

To znaczy, że wersja II działa automatycznie tylko w P-TTL, a nie z użyciem własnego czujnika świata (tryb A na lampie).
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Jesli mozesz przestawic aparat w tryb bezprzewodowy, to blysk na body wystapi z wyprzedzeniem i na klatce nie zostanie zarejestrowany.

pz
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
skaarj, niezupełnie. Błysków sterujących jest kilka, a ostatni, mówiący lampie, że ma już błysnąć z mocą dobraną przez automatykę, jest wyzwalany po otwarciu migawki i nawet jeśli lampa wbudowana nie bierze udziału w oświetleniu (odpowiednie ustawienie wskazane przez Kolya90), to przy małej odległości lub przy np. błyszczącym obiekcie można go na zdjęciu zauważyć.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Dzięki za odpowiedz:
@Kolya90
Czyli jakąś oslonkę trzeba by sobie wystrugać
bakulik napisał/a:

Ustawiasz wybrany kanał na lampie, następnie zakładasz lampę na aparat, włączasz oba urządzenia i voila - body przełącza się na ten sam kanał. Teraz lampę możesz zdjąć i wyzwalać zdalnie.

To wiem, znalazłem w instrukcji (jeszcze ją studiuję), chodzi mi o to po co te kanały skoro posiadając na. dwie lampy nie mogę ich przełączać między sobą?
Tak na upartego to jedyne zastosowanie jakie widzę to posiadając w studio, dwa komplety body z lampą ustawione na różne kanały by sobie nawzajem nie świeciły ale to bardzo naciągane.
Nie wiem, być może inne firmy to też stosują, moim zdaniem "na dziś" takie bezprzewodowe sterowanie jest bardzo niepraktyczne.
Co do dyskietek, to pewnie bym jeszcze znalazł 5,25' :mrgreen:

Co do AF 540 FGZ II muszę po próbować o co chodzi na AF 540 FGZ, nie to żeby zaraz biec do sklepu po II wersję, chcę po prostu wiedzieć, czego bym nie miał, płacąc dwa razy więcej. I czy to była kastracja czy po prostu wycięli bezużyteczną (mało używaną funkcję).
 
darkduch  Dołączył: 29.06.2008
Cytuj
Jakby nie było tych kanałów, to w zasięgu błysku nie mogli by pracować dwaj różni fotografowie. Tak każdy ustawia sobie swój kanał i lampy się nie gryzą.

W systemach wyzwalaczy bezprzewodowych też masz kanały, właśnie po to by nie okazało się że jest 3 fotografów i każdy błyska wszystkimi lampami :-P
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
darkduch napisał/a:
Jakby nie było tych kanałów, to w zasięgu błysku nie mogli by pracować dwaj różni fotografowie. Tak każdy ustawia sobie swój kanał i lampy się nie gryzą.

Czyli moje, jak mi się wydawało naciągane zastosowanie, jest używane w praktyce :-P
darkduch napisał/a:

W systemach wyzwalaczy bezprzewodowych też masz kanały, właśnie po to by nie okazało się że jest 3 fotografów i każdy błyska wszystkimi lampami :-P

Wiem, tyle że na masterze mogę sobie ustawić kanały dla poszczególnych grup lamp. Na jednym kanale mam np.3 lampy, na drugim dwie inne, itd
Natomiast w tym trybie, nie mogę dowolnie tymi grupami żonglować, bo nie mogę ich zmienić (no chyba że mogę ?)
Jest tylko zastosowanie o którym pisałeś, czyli że przydaje się tylko w takiej dziwacznej sytuacji, że znajdę jeszcze jakiegoś użytkownika Pentaxa i akurat będziemy razem w jednym pomieszczeniu, mało tego, jeszcze musi być spełniony jeden warunek, fotograf A musi wiedzieć jaki kanał ma ustawiony fotograf B, by mu nie przeszkadzać...
Czepiam się :?:
 
darkduch  Dołączył: 29.06.2008
Cytuj
Chyba trochę tak, odnośnie zarządzania grupami lamp, to nie wiem jak to wygląda w pentaksie, bo korzystam z yn560 tx + yn560 III i IV :-P
 
Krzychoo  Dołączył: 13.09.2006
Cytuj
Z tego co pamiętam w Pentaxie nie ma zarządzania grupami. Na dodatek kombinacja: korpus w trybie manualnym M + lampa bezprzewodowo w TTL, nie działa, lampa nie dobiera mocy błysku prawidłowo. Korpus musi być w trybie Av, Tv, TVa albo zielonym.
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
A to są takie systemy, że lampa wie, w jakiej odległości znajduje się od aparatu? :shock:
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Niektore lampy maja wlasny czujnik oswietlenia - maja wtedy tryb auto, przyslone w aparacie ustawiasz na taka jak lampa ma napisane na obudowie i juz :)

Co do zasady czym innym jest kanal, a czym innym grupa. Grupa wystepuje w obrebie kanalu. Czyli najpierw dobieramy sobie kanal tak zeby nie gryzl sie z innymi okolicznymi pstrykaczami, pozniej w obrebie kanalu uzywamy grup lamp zeby oddzielnie regulowac sila/zoomem. Przynajmniej tak to dziala jak masz w pelni funkcjonalny zestaw, okrojenia przez roznych producentow oczywiscie sa na porzadku dziennym.

Co do znajomosci kanalu innych ludzi w pomieszczeniu to sprawa jest w sumie prosta. Jesli nagle ni z tego ni z owego Twoja lampa odpali akurat jak bedziesz sie jej z przodu przygladal to wiesz, ze ktos ma ten sam kanal :mrgreen:

pz
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
skaarj napisał/a:
Niektore lampy maja wlasny czujnik oswietlenia - maja wtedy tryb auto, przyslone w aparacie ustawiasz na taka jak lampa ma napisane na obudowie i juz :)


Wszystko pięknie, ładnie, ale jeśli mam choćby dwie lampy: 1 - 3 m po prawej, 2 - 5 m po lewej; to jak one się porozumieją z aparatem, która przepala?
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Tryb A działa z lampą na aparacie, a nie zdalnie.

A jeśli użyjesz jakiegoś wyzwalacza radiowego, to każda lampa błyśnie i pomierzy sumę światła odbitego. Nie wiem, jak to zadziała, a do tego jeśli będą się widzieć, tzn. błysk jednej bezpośrednio oświetli drugą i vice versa, to obie niedoświetlą.

 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
Czyli przy kilku lampach manual jest najlepszy :mrgreen:

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach