Yahoou  Dołączył: 24.11.2010
Zakup obiektywu Sigma - dylemat... Cytuj
Witam. Proszę o poradę, gdyż trudno podjąć mi decyzję. ..

Chce sobie sprawić nowy obiektyw. Obecnie pozostał mi zestaw Pentax k50 + Pentax 18-135 dc... Zastanawiam się czy dokupić Sigmę 17-50/2,8 EX HSM dla lepszego obrazka, czy może Sigme 10-30/3,5 EX dla poszerzenia zakresu ogniskowych (trochę mi brakuje szerokiego kąta).
Sigme 17-50 kiedyś miałem i (jak trafiła z ostroscią) to obrazek był śliczny. Jednak sprzedałem ją, zniechęcony nieudaną kalibracją duzego FF w serwisie.
Tęsknię troszkę za obrazkiem z S17-50: bookeh, ostrość, kolorki... Jednak Pentax 18-135 wprawdzie daje gorszy ofert, ale jest bardziej uniwersalny przez mniejsze rozmiary, wagę i większy zakres ogniskowych. .. Szeroki kąt tez mnie rajcuje... I co począć kiedy nie mam kasy na oba?

Koledzy i koleżanki!
Jak żyć? ! 😉
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Cóż możemy napisać? Twoja kasa, Twoja rozterka, Twój ból.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Yahoou, zależy do czego chcesz go używać. Jak do krajobrazów i innych landszaftów, to S 10-20/3,5 będzie dobrym wyborem. Przyda sie też do fotografii w pomieszczeniach. A jeżeli jesteś zadowolony z efektów 18-135 ( a raczej jest chwalony jako super uniwersalny obiektyw podręczny) to sobie go zostaw. Ja niedawno nabyłem starszą wersję tej S 10-20 EX i powiem, że szerokość kadru pozytywnie mnie zaskoczyła. Na razie jednak niewiele powiem na jej temat, chociaż opinie ma bardzo dobre. Pzdr.
 
Yahoou  Dołączył: 24.11.2010
Cytuj
Zamówiłem Sigmę 10-20/3,5. Zobaczymy czy mi podejdzie zakres i czy trafię dobry egzemplarz... Jutro testy ☺
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Yahoou w szerokim AF nie jest tak istotny jak w zoomie o dłuższych ogniskowych, będzie dobrze :-)
 
Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
Yahoou, powodzenia z testowaniem.
No i stopkę masz do zaktualizowania ;-)

x4rd, niby tak, ale wyregulowany AF to lepszy AF. Niedawno zakupiony 16-45 potrzebował +5 mikroregulacji. Zachęcony efektami bacznie się przyjrzałem długiemu Tamronowi, też otrzymał +4, chociaż dotychczas uważałem, że trafia :lol:

[ Dodano: 2017-05-31, 14:05 ]
BTW, K-50 ma strojenie AF dostępne w menu, czy trzeba hackować tryb serwisowy?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
K-50 ma strojenie AF dostępne w menu a instrukcje obsługi dostępne są tutaj http://www.ricoh-imaging....s-download.html
 
Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
plwk, dziękuję! Z ciekawości zapytałem. Gdybym posiadał taką puszkę, to szukałbym instrukcji. Czytam instrukcje :mrgreen:

[ Dodano: 2017-05-31, 14:24 ]
No i chwała Pentaksowi za udostępnianie takich rzeczy w podstawowych modelach aparatów.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Chyba od K-7 jest we wszystkich modelach.
 
Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
W takim razie to już piękna tradycja ;-)
Yahoou, pamiętaj o tym, zanim odeślesz na kalibrację w serwisie - być może wystarczy regulacja z body, o ile w ogóle będzie potrzebna.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Nie wiem co było wcześniej (nygus ze mnie, nie chce mi się sprawdzić), ale w żoninym K-r jest już regulacja AF. Dostępna jest jednak tylko opcja: "dla wszystkich obiektywów". Pzdr.
 
Yahoou  Dołączył: 24.11.2010
Cytuj
Ooo, widzę że wątek żyje 😉
Obiektyw dotarł i jestem po pierwszych zdjęciach. ...
Zakres ogniskowych bardzo fajny - daje nowe możliwości. Obrazek ładny, jak to w Sigmie z tej półki cenowej. Niestety dolega mu front focus na wszystkich ogniskowych, ale tylko gdy obiekt ostrzenia jest w małej odległości od obiektywu. Pomaga mikroregulacja w body na -5, ale nie załatwia to sprawy, bo przy oddalonych obiektach jest wtedy problem. Więc chyba pojedzie na kalibrację. Inna sprawa, że w normalnych warunkach problem nie jest taki uciążliwy, gdyż przeważnie przymykam obiektyw i nie focę z vardzo bliska ...
Natomiast mam problem z puszką. Pojawiał się już wcześniej, ale dziś szczególnie dał mi się we znaki. Otóż, kiedy włączę aparat, lub wybudzę go ze stanu czuwania, bardzo często pierwsza fota jest niedoswietlona o około 4-5 EV, pRawie czarna. Tak jakby migawka otwierała się za krótko. .. Kolejne ujęcie tego samego kadru jest juz poprawnie naświetlone. .. W exif'ach oba zdjęcia mają identyczne parametry ekspozycji a zdjęcia różnią się o 4-5 EV.
O co chodzi? Czyżby migawka się kończyła? K50 mam od nowości (około 3,5 roku) i nie wykonałem nim zbyt wiele zdjęć. Kiedyś miałem programik, który odczytywać "shutter count" z exif'a, ale niestety nie pamiętam jak się nazywał.
Podpowiecie? Sprawdzę dokładnie.

[ Dodano: 2017-05-31, 17:09 ]
Ok. Sprawdziłem licznik migawki online = 10258.
To trochę mało jak na migawkę Pentaksa, której żywotność szacuje się na 100k klapnięć. ...
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Yahoou, to może być to: http://pentax.org.pl/view...t=problem++k-30 :cry:
To ta sama migawka.
 
Yahoou  Dołączył: 24.11.2010
Cytuj
No przeczytałem 21-stronicowy wątek o gownianym solenoidzie w k30/50 i jestem lekko wk. ...y. Prawdę mówiąc, mimo iż jestem zapalonym funem Pentaxa, to od jakiegoś czasu rozważałem zakosztowania innego systemu. Teraz jeszcze dojechał do mnie fajny, ale wadliwy obiektyw z FF niekorygowalnym w menu, dowiedziałem się ze k50 to bubel i 30% egzemplarzy ma problem taki jak u mnie.
To chyba jest ponad moje nerwy. Prawdopodobnie oddam S10-20 do sklepu, sprzedam P18-135 i Metza 50 i zakosztuję Nikona 7200...
P.s.
Wiecie, że odkąd mam Pentaxa (najpierw kx, teraz k50) przez moje ręce przewinęło się kilka obiektywów od Tamrona i Sigmy i żaden nie działał porwanie... Wszystkie wysyłane były na gwarancji do kalibracji i nadal wracały wadliwe... W końcu odsprzedawałem je ze stratą. Czy tylko ja mam takiego pecha? Jak czytam, że ludzie wysyłają Sigmę na kalibrację i wraca sprawny to poprostu w to nie mogę uwierzyć. ...
 
Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
Yahoou napisał/a:
To chyba jest ponad moje nerwy. Prawdopodobnie oddam S10-20 do sklepu, sprzedam P18-135 i Metza 50 i zakosztuję Nikona 7200...

Nie warto się podpalać. Zamiast na D7200 przeskocz na K-3 (to odpowiednia półka, nie porównuj z K-50 czy K-x). I będziesz miał bezawaryjny moduł przysłony, lepszy AF i indywidualną korektę w razie czego.
W innych systemach też istnieje FF/BF nawet jeżeli ich autofokus zbiera ogólnie lepsze noty od pentaksowego.

[ Dodano: 2017-06-01, 08:30 ]
Za dwa tygodnie startuje PPD - przyjedź na "macanto" lepszych puszek Pentaksa. Na pewno ktoś życzliwy na chwilę pożyczy.
 

potraff  Dołączył: 22.05.2016
Cytuj
Ryszard napisał/a:
Zamiast na D7200 przeskocz na K-3 (to odpowiednia półka, nie porównuj z K-50 czy K-x).

Ja tak zrobiłem (choć mój kx upadł i niewiele z niego zostało), no i nie analizowałem na poważnie 7200. Niedawno dokupiłem s17-50. Ja jestem zadowolony, po 5miesiącach mam już 3tys klapnięć.
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
Nie ma co wpadać w panikę. Ja już się pogodziłem, że za jakiś czas trzeba będzie naprawić moje K-30. Na razie niedoświetlenie zdarza mi się bardzo rzadko. Cieszę się, że przez 4 lata sprzęt działał niezawodnie i wydatek 350 zł mogę przełknąć, a do ważniejszych zadań kupiłem K-3 i jestem "panem zadowolonym" ;-)
Ciekawe, że usterka pojawiła się niedługo po zakupie K-3... chyba K-30 się zazdrośnie obraziło :mrgreen:
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Yahoou, zajrzyj na PW. Pzdr.
 
mrnobody1  Dołączył: 04.05.2016
Cytuj
Ja tez sie powoli sie zastanawiam nad przesiadką z pentaxa.........mam k 50 (choc na razie nie mam z nim problemów ale jest zawsze te prawdopodobieństwo) a poza tym najbardziej wkurza mnie AF i jego pudła. Nie potrafię sobie z tym poradzić..........Da 50 1.8 wkurza mnie jak szlag, z bliska jeszcze trafia ale jak odejdę na 3-4 metry to juz rozrzut rzuconego gówna w wentylator. kupiłem ostatnio sigmę 10-20.....też podobnie. Może ja mam takiego pecha...........Jest ktos z Wrocławia bądź okolic , który mi w tym jakoś pomoże? Troche z 2 strony mi szkoda mi troche mojej szklarenki ....
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
mrnobody1, nie posiadam DA 50, ale sporo czytałem o nim, że stosunkowo często pudłuje z K-50. Mam za to DA 35 i z AF jest bardzo dobrze. Mam też Sigmę 17-50 i trafia w punkt bez żadnych korekt, a podobno często miewa FF/BF. Chyba po prostu loteria...

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach