Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Nic nie jest wieczne. Liczę, że K-70 trochę jeszcze wytrzyma aż wyjdzie entry level Pentaxa z 32-36 MP na pokładzie :-)
 
mrnobody1  Dołączył: 04.05.2016
Cytuj
wiem, ze nie jest wieczne, ale po raptem 6 k ( i 2 m-ce po gwarancji) to już przesada.....
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Ja też byłem wkur.. bo kupiłem K-50 zanim weszła 3 letnia gwarancja a zepsuł się nieco po zakończeniu okresu tej 2 letniej :-(
Pentax dał ciała z tą wpadką.. trochę zaufanie do marki straciło po schowaniu głowy w piasek i udawaniu, że to nie wada fabryczna...?
 
rmk  Dołączył: 08.11.2015
Cytuj
Apas i Michu - dzięki za konkretne i rzeczowe wpisy, dużo mi dają. Byłem dzisiaj w fotojokerze i pstryknąłem kilka fotek Olympusem E-M10 Mark II z 14-42 i to chyba nie moja bajka. Ciężko mi się było w tym połapać, małe to takie, nieergonomiczne. Jpgi delikatnie mówiąc nie wyszły, rawów nie wiedziałem jak włączyć, sprzedawca też :) To była krótka chwila ale nie polubiłem się z tym :-/ Jutro podjadę gdzieś aby pstryknąć trochę więcej, zobaczę też jakiegoś fuji. Z jaśniejszym obiektywem te bezlusterkowce nie są już wcale takie małe jak mi się wydawało a poza tym cenowo to też nie wygląda za ciekawie.

Będzie raczej dylemat pomiędzy K5II/s a K3II. Tańsza używka + stałka do portretu za różnicę w cenie albo nowy K3II. Kupuję na lata i dlatego moje rozterki są tak duże. Czytam i oglądam dalej.

Markus i mrnobody1 - jeśli już tak polecacie lub nie jakieś body to napiszcie konkretnie dlaczego. Zalety i wady. Wtedy to będzie miało sens. Nie róbcie offtopu, nie chcę tego w tym temacie. Z góry dziękuję.
 
mrnobody1  Dołączył: 04.05.2016
Cytuj
właśnie o tym mowie, dlatego nie polecałbym innym tych modeli (ewentualnie jakby sie zapoznali sie z tym, że może się to zdarzyć) Ja niestety o tym nie wiedziałem, przed zakupem.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
rmk, kolegom chodzi o awarię selenoidu w modelach K-xx. Gdzieś są ze 2 wątki.
 
rmk  Dołączył: 08.11.2015
Cytuj
Ok, już wiem o co chodziło. Markus - napisz więc coś więcej o swoim k-70.
 
mrnobody1  Dołączył: 04.05.2016
Cytuj
rmk- mówimy o awarii solenoidu (vel elektromagnesu) w w/w przeze mnie wskazanych modelach. Co do polecenia dane body to własnie z powodu awarii K 50 zmuszony byłem kupić inny aparat i padło na k 3II (brakuje mi lampy ) ale wszystko inne jest na +. Na giełdzie Pentaxowej na FB jest wystawiony K 3 (wersja srebrna limited) za 3 tysiące ze śladowym przebiegiem....
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Ja napiszę, że K-70 jest super :mrgreen: A więcej masz tu: http://pentax.org.pl/view...r=asc&start=220
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Muszę sprawdzić ile zdjęć nim zrobiłem ale na 100 % to już kilka tysięcy i dalej działa... Gdyby miał filmy 4K albo FullHD na poziomie konkurencji byłby to aparat idealny? :-) W każdym razie po względem możliwości fotograficznych jest bardzo ok. W tej cenie nic nowego i lepszego nie kupisz...
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
rmk, jeśli jest jak piszesz i chcesz zrobić inwestycje na lata a przy tym zdecydujesz sie na lustrzankę - weź NOWE K-3II. Używka, nawet najlepsza, to jednak używka i raczej nie bedzie na gwarancji. Nowe K-3II będzie droższe, oczywiście, ale przestrzelasz je do woli na gwarancji i nic cię potem nie zaskoczy. Pamiętaj przy tym, że NIEKTÓRZY użyszkodnicy tego modelu raportowali, że czasem aparat sie zwiesza i trzeba wyciągać baterię, żeby odpalił ponownie. Rzecz nie była powszechna i być może któryś upgrade firmwaru problem rozwiązał, jednak w kilku aparatach serii K-5, z którymi miałem intensywnie do czynienia, takie coś nie zdarzyło sie nigdy. Z drugiej strony w Canonie 7D MK2, którym swego czasu prcowałem przez tydzień taka padaka w krótkim czasie zdarzyła sie dwa razy, wiec to wydaje sie powszechniejszą przypadłością, niż tylko w K-3...
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
W aparatach K-5, używanych z gripem, zwiecha zdarzała się, gdy przy pracy z gripem i końcówce baterii, robiło się zdjęcia seryjne. Jeśli wtedy aparat musiał przełączyć baterię, często kończyło się to zawieszeniem.
 
mrnobody1  Dołączył: 04.05.2016
Cytuj
Juz gdzieś wklejałem tę informacje https://www.optyczne.pl/8...serwisowa.html. Tyczy sie tych seriii.....
a tu nota o k 5 https://www.optyczne.pl/3..._serwisowa.html
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Link nr 1 nie działa. Link numer 2 ma 6 lat. Rozwiń myśl bo nie łapię.
 
rmk  Dołączył: 08.11.2015
Cytuj
Przez 7 lat użytkowania K-x zrobiłem nim nieco ponad 40tys zdjęć. Patrząc na to ile mają wystawiane na sprzedaż używki, wynik śmiesznie niski. Ale to obrazuje jak mało pstrykam, chociaż jak to mówią liczy się jakość a nie ilość (chciałbym :mrgreen: ).

Bardzo mi zależało aby było ładowanie z AA, ale to melodia przeszłości. W k70 jest z tego co widzę słaba bateria a często zdarzało mi się nie kontrolować stanu baterii i w awaryjnych przypadkach kupowałem paluszki i po sprawie. Tutaj modele z grupy K5 i K3 zdecydowanie są lepsze.

Aparat użytkuje w każdych warunkach. Deszcz, kurz, piach nie są mi obce i dlatego zależy mi na dobrych uszczelnieniach i dobrym systemie oczyszczania matrycy. Wifi i video są zbędne ale gps w sumie mógłby mi się przydać choć bardziej jako zabawka. Uchylny ekran nie jest mi potrzeby do szczęścia.

Często pojawiają się opinie o użytecznym wysokim ISO. O jakim poziomie tu mowa? 1600, 3200 czy 800. Gdzieś już wyczytałem że w K70 rawy są odszumiane powyżej 800, no raczej nie do przyjęcia.

Pytanie za sto punktów - który z modeli obecnych na rynku ma najlepszy stosunek jakości do ceny? Przykładowo K70 spotyka się cenowo z k3 ale jest to pewnie spowodowane tym, że jeden na rynku się pojawił a drugi z niego znika. Z tym, że obie to inna półka sprzętowa i wybór pomiędzy nimi to pewnie tylko wybór pomiędzy nowym a używanym. Zachwalane prawie wszędzie K5/II/s to już konstrukcje wiekowe i czy ich zakup na kolejne kilka lat ma sens?
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
plwk napisał/a:
W aparatach K-5, używanych z gripem, zwiecha zdarzała się, gdy przy pracy z gripem i końcówce baterii, robiło się zdjęcia seryjne. Jeśli wtedy aparat musiał przełączyć baterię, często kończyło się to zawieszeniem.

Prawda, prawda - dlatego ja manualnie przełączam źródło prądu przy pracy K-5 z gripem (czyli zawsze), jeśli spodziewam sie 'kłopotliwej' sytuacji. Ale z tego co czytałem (w różnych źródłach) w K-3 zdarzało się to przy pracy z samym body i bez wyraźnej przyczyny. Powtórzę - IMHO to nie jest problem dyskwalifikujacy to body, bo po pierwsze wystepuje sporadycznie, po drugie - nie w każdej sztuce, po trzecie - inni też tak mają, o czym sie osobiście przekonałem, po czwarte - gdzieś mi sie obiło o uszy, że któryś nowy FM zredukował szansę na wystąpienie problemu praktycznie do zera, ale tu pewien nie jestem.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Cytat
O jakim poziomie tu mowa?

Sam zdecyduj: http://pentax.org.pl/view...r=asc&start=200
Cytat
raczej nie do przyjęcia

Już któraś taka opinia. Nie rozumiem, dlaczego tak myślicie? Niech ktoś wytłumaczy. Dla mnie aparat może rawy wywoływać, drukować, smarować dżemem, grilować i ponownie fotografować jeżeli da mi to lepszej jakości rawa.
 
mrnobody1  Dołączył: 04.05.2016
Cytuj
poprawka https://www.optyczne.pl/8..._serwisowa.html W 1 linku jest mowa jw których seriach aparat czasem nie wyłącza się, mimo ustawienia dźwigni wyłączania na pozycję „OFF”.
2 link wkleiłem (choć masz racje leciwy) informacje, że początkowe serie miały problem z brudną matrycą ( a dla kupującego moim zdaniem jest to ważna informacja).
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
SlicaR napisał/a:

Już któraś taka opinia. Nie rozumiem, dlaczego tak myślicie? Niech ktoś wytłumaczy. Dla mnie aparat może rawy wywoływać, drukować, smarować dżemem, grilować i ponownie fotografować jeżeli da mi to lepszej jakości rawa.

Ta opinia ma pewne swoje uzasadnienie, choć z drugiej stronu jest IMHO nadużywana, zapewne za sprawą fobii Optycznych i ich podejścia do tematu (w produkcie Nikona z najwyższej półki ingerencja w RAWy 'nie jest pochwalana', w produkcie Pentaxa jest zaś 'nieakceptowalna' :-) ).
Co do uzasadnienia - ideologicznie, RAW to ma być RAW. Aparat może robić co chce z danymi, jeśli włączę taką opcję. Jeśli chcę SUROWE dane z matrycy, to mają być one surowe, bo twórcy oprogramowania aparatu nie mają pojęcia, do czego tych danych potrzebuję, a ja mogę mieć takie zastosowanie, w którym potrzebuję wszystko, co zarejestrowała matryca, wliczajac w to szum i inne artefakty. Najlepszym - choć niszowym - przykladem jest astrofoto w wydaniu ekstremalnym, gdzie usunięte ziarno szumu może być nieodkrytą jeszcze kometą i szansa na przejscie do historii idzie w cholerę... Ktoś powie, ze przecież podczas obróbki w kompie ja też mogę tę cholerną kometę wypinkować z obrazka nieświadomie, ale to już jest mój problem - mogę być na przykład utalentowanym informatykiem i napisać własny program do analizy zdjęć, który mi to ryzyko zminimalizuje - raz jeszcze, twórcy oprogramowania aparatu nie wiedzą tego i winni mi dać surowe dane, przynajmniej w puszkach z najwyższego przedziału, ktore z założenia nie trafiają do całkowitych świeżaków, a przynajmniej nie zawsze :-) . Choć w zasadzie - we wszystkich puszkach oferujących RAWy...
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Czyli odrzucając hipotetyczne rozważania na temat laboratoryjnych doświadczeń związanych z teorią budowy RAWa, po prostu: moja puszka daje lepszy obrazek na wysokim ISO :evilsmile:

Apas napisał/a:
Choć w zasadzie - we wszystkich puszkach oferujących RAWy...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: piękne zakończenie :-B :-B :-B

[ Dodano: 2017-08-28, 15:32 ]
A jeszcze muszę się pilnować, bo obcej galaktyki nie odkryję.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach