Ytr  Dołączył: 24.09.2009
Procesor do obróbki i3-7350K vs i5-7500 Cytuj
Który procesor się lepiej sprawdzi przy wywoływaniu i obróbce raw /tiff z K1 ? (komputer bez karty graficznej)
Programy: DCU, Lightroom, Silkypix, w przyszłości gimp albo coś w tym rodzaju.
1.
Kaby Lake i3 7350K
2 rdzenie, 4 wątki
taktowanie bazowe 4,2 GHz, odblokowany mnożnik
taktowanie turbo - brak
pamięć L3: 4MB
2.
Kaby Lake i5 7500
4 rdzenie
taktowanie bazowe 3,4 Ghz , zablokowany mnożnik
taktowanie turbo 3,8 Ghz
pamięć L3: 6MB
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
Wejdź na cpuboss.com i porównaj podobne procesory, mogą być nawet poprzedniej generacji.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
Wszystko zależy od budżetu, bo generalnie o ile nie bedziesz wsadowo obrabiał cholera wie jak dużych sesji, to oba procki poradzą sobie znośnie. Jeśli budżet masz napięty, to lepiej wziąć tańsze CPU i dołożyć do szybkiego albo pojemnego dysku (ze wskazaniem na pojemny, szybkosć transferu nie będzie tak istotna,, jak na przykład przy obróbce video, zatem pojemny HDD 7200 będzie lepszy od niewielkiego SSD - pliki z K-1 są dość pokaźne), ewentualnie więcej RAM. Jeśli budżet jest mniej istotny, to na pewno cztery fizyczne rdzenie są wydajniejsze od rozwiązania 2c/4t w ujęciu wydajnosci całego systemu, bo dla wołania RAWów ważniejsza jest jednak wydajność jednowątkowa, a ta także będzie wyższa dla i5, bo pomimo niższego zegara bazowego ten procesor ma więcej L3 i potrafi podbić zegar pojedyńczego jądra. Używałem swego czasu maszynki ze i5 Skylake 3,2 GHz z 16 GB RAM DDR 4 i integrą do obrabiania fotek pod Darktable i RawTherapee na LInuksie i jedynym wąskim gardłem było... moje lenistwo :-) . I3 będzie na pewno nieco wolniejszy, ale też da się na tym w miarę komfortowo pracować w zakresie obróbki RAW.
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
Wszystko zależy od pieniędzy i ....platformy.
Jeśli to będą pamięci RAM 2133MHz i jakaś stara płyta na chipsecie B150 ( po aktualizacji BIOSU) to oczywiście najtańszy Intel i5 serii 6 lub 7. I wcale nie musi być nowy. I5 6500 w zupełności wystarczy.
Ale warto pomyśleć o płycie na chipsecie Z ( choćby Z170) i wtedy można podgonić procka jak i pamięć RAM i niekoniecznie podkręcać pamięci a wykorzystać ich profil XMP.
Z270 niewiele wnosi nowego więc nie warto przepłacać za "zbytek".
Chipset B250 już daje możliwość pracy pamięci z częstotliwością 2400MHz i to jest w miarę dobra i tania podstawa do ...pracy.
Ale ...jednak AMD i jego Ryzen mogą okazać się równie dobre , zważywszy na szerszy wybór obsługiwanych częstotliwości pamięci RAM przez płyty główne. A jeśli komp będzie służył też do innych celów ( pół-profesjonalnych) np obróbka video to już Ryzen jest na "bardzo tak".

Reasumując - dobra płyta główna na Z170/Z270 + I5
Lub Asus Prime B350 + Ryzen serii 5.
I oczywiście pamięci RAM > 2400MHz

I3 raczej nie wchodzi w grę - choć w np Photoshopie może spisywać się równie dobrze co słabszy i5.
 
Ytr  Dołączył: 24.09.2009
Cytuj
Dzięki wielkie za podpowiedzi. Z pomocą Waszą i kolegi Bartosza Z. plan wyglądaja następująco:
Porządny zasilacz 400 - 450W bronze 80+
mobo AsRock h270m fatal1ty
i5-7500
DDR4 Goodram iridium 1x8GB 2400Ghz CL15
SSD Goodram iridium pro 240GB (początkowo jako dysk systemowy a po zakupie Intel Optane 16GB, jako przestrzeń wymiany)
3,5" 3TB 2 partycje: magazynowa i systemowa - po dołożeniu Optane.
Jakaś karta graficzna do odciążenia procesora o niskiej emisji ciepła.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
Ytr napisał/a:
Dzięki wielkie za podpowiedzi. Z pomocą Waszą i kolegi Bartosza Z. plan wyglądaja następująco:
Porządny zasilacz 400 - 450W bronze 80+
mobo AsRock h270m fatal1ty
i5-7500
DDR4 Goodram iridium 1x8GB 2400Ghz CL15
SSD Goodram iridium pro 240GB (początkowo jako dysk systemowy a po zakupie Intel Optane 16GB, jako przestrzeń wymiany)
3,5" 3TB 2 partycje: magazynowa i systemowa - po dołożeniu Optane.
Jakaś karta graficzna do odciążenia procesora o niskiej emisji ciepła.


Czyli, rozumiem, chcesz w miarę pojemny dysk SSD przeznaczyć na swapa dla 8GB RAM, a system i soft trzymć na HDD 'przyśpieszanym' przez Optane?! Ja tam się nie znam, skromnym linuksiarzem jestem, ale IMHO to przerost formy nad treścią... System i soft zostaw na SSD, miejsca spokojnie starczy, na HDD wydziel małą partycję na backup całego systemowego (gdyby SSD padł...), reszta jako przestrzeń magazynowa. Za zaoszczędzone pieniądze dorzuć drugie 8 GB RAM i/albo dokup dysk zewnetrzny na USB do dodatkowego backupu (tzw. 'żelaznego') systemu oraz najcenniejszych danych z magazynu. Przyrost prędkości transferów na HDD z Optanem będzie nieodczuwalny przy obrobce zdjęć, natomiast start systemu i całego softu z SSD NA PEWNO wciąż będzie nieco szybszy, niż z HDD ze wspomaganiem - swapa na upartego też tam wciśniesz. Za to więcej RAM zawsze się przyda i jeszcze nikomu nie zaszkodziło.
Generalnie testy są zgodne, że Optane wprawdzie przyśpiesza tradycyjny dysk systemowy (bo tylko do bootowalnego można toto zastosować), ale ZAWSZE ustępuje wydajnością 'klasycznemu' SSD.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Ytr napisał/a:
3,5" 3TB 2 partycje: magazynowa i systemowa

Apas ma rację. Bez sensu system wrzucać na HDD. Mam podobną konfigurację w której Windows,Linux i aplikacje siedzą sobie na SSD a magazyn na HDD. Sprawnie to działa. Wąskim gardłem i tak będzie procesor. Jakikolwiek.
 
Ytr  Dołączył: 24.09.2009
Cytuj
Na ten pomysł wpadłem, bo z tego co czytałem, HDD z optanem jest minimalnie wolniejszy od SSD, za to SSD byłby przeznaczony na pliki wymiany. 240GB raczej chyba za mały jest na system + oprogramowanie i jeszcze osobną partycję wymiany ? Więc partycja wymiany wtedy musi być na dużo wolniejszym HDD, ale nie znam się więc zrobię jak radzicie.
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
Ale i sama konfiguracja mogłaby być lepsza.
Po co płyta za 410zl jak może być Gigabyte GA-B250M za 350zl albo MSI B250M PRO za 310zl.
Zaoszczędzone 50-80zł przeznacz na lepszy ( bardziej cichy) cooler - polecam SilentiumPC Spartan lub Fera.
8 GB w jednej kości ? Tracisz na pracy pamięci w trybie "Single" sporo MBit/sek.
Dual to jest to - więc 2 x 4 GB powinno zostać zamontowane w Twoim kompie.

A w przyszłości następne 8GB( 2x4 GB) nie byłoby złym dodatkiem - dlatego warto pomyśleć o płycie głównej mającej 4 sloty pamięci RAM ( niestety praca 4 x 4 GB nie zawsze jest bezproblemowa).

Lepiej mieć 16GB pamieci DDR4 np CL16 niż 8GB CL15/14 !

Goodram produkuje dobry RAM o nazwie " Play".

System na HDD + Optane ? -> FUJ ! <-.

Zasilacz - max 200zl !

Karta graficzna ? Radeon RX 460 - ( jeśli OpenCL obsługuje Twój soft).
 
Ytr  Dołączył: 24.09.2009
Cytuj
Chipset h270 a nie b250, bo według informacji Intel, h270 obsługuje 20 linie pci express, a b250 12 linii.
Asrock, bo ma dobre zabezpieczenia przepięciowe i podobno rzadziej się psuje niż MSI, Asus czy Gigabyte.
8 GB w jednej kości, bo zamierzam dołożyć w przyszłości drugą 8 GB.
Pamięć Goodram iridium, bo to nowe pamięci, więc nie powinno być problemu z dokupieniem w przyszłości. Iridium to ulepszony Play.
HDD + optane.. Która konfiguracja będzie działać szybciej do obróbki zdjęć: system+oprogramowanie na SSD z partycją wymiany na HDD, czy system i oprogramowanie na HDD+optane z partycją wymiany na SSD ? Jak by to wyglądało teoretycznie przy obróbce filmów?
Jeżeli chodzi o zasilacz ma być bezpieczny. Nie znam się więc wybieram z polecanych. Żadne manty thruthy itp.
Jak będę zmieniać chłodzenie, to będzie Noctua. Sprawdzony, wiatraczek w obudowie działa bezszelestnie od 10 lat, często po kilkanaście godzin dziennie.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Ytr napisał/a:
240GB raczej chyba za mały jest na system + oprogramowanie i jeszcze osobną partycję wymiany ?

50-60 GB na system, oprogramowanie drugie tyle (bazy np. backup Lightrooma wrzucasz na HDD). Plik wymiany mam na osobnej partycji ale to jakieś 6 GB (RAM 8 GB).
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
Ytr a co zyskujesz przez większą ilość linii ? Co tam chcesz wsadzić - dwie grafy x 16 ?
Ten parametr jest zupełnie nieznaczący przy normalnym użytkowaniu kompa.
Chcesz wydać około 400zł na płytę główną ?
Skorzystaj z promocji.
Teraz MSI ( do końca miesiąca) ma promocję na swoje produkty. I w podanej cenie możesz znaleźć płytę z chipsetem Z270 ( LINK ).

Jeśli kupisz płytę z innym chipsetem niż "Z" to każda "wyśrubowana" kość pamięci RAM jest zbytkiem w takim zestawie.

Nie daj się też nabrać na super mocne zasilacze (550/600W). Mając energooszczędną grafę spokojnie można nabyć 400W zasilacz z lepszym certyfikatem.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
Ytr napisał/a:
Na ten pomysł wpadłem, bo z tego co czytałem, HDD z optanem jest minimalnie wolniejszy od SSD, za to SSD byłby przeznaczony na pliki wymiany. 240GB raczej chyba za mały jest na system + oprogramowanie i jeszcze osobną partycję wymiany ? Więc partycja wymiany wtedy musi być na dużo wolniejszym HDD, ale nie znam się więc zrobię jak radzicie.


Swap (plik wymiany) to MAXIMUM objętość RAM x 2, choć IMHO w zupełności wystarczy równowartość objętości RAM. Na moich linuxowych maszynach o objętości pamieci odpowiednio 8, 16, 32 GB SWAP nie jest używany praktycznie nigdy, może sporadycznie na ośmiogigowej konfiguracji, a pracuję naprawdę intensywnie z wieloma pamieciożernymi aplikacjami, a i używany DE nie należy w moim przypadku do najlżejszych (KDE i Cinnamon). Pod Windowsem powinno być bardzo podobnie - zatem RAM x 2 wystarczy w zupełności i zapewne najwyżej tyle system 'z automatu' na to przeznaczy. Resztę z 240 GB zwyczajnie zmarnujesz.
Dalej - 240 GB wystarczy na system i oprogramowanie. Chyba, że pod pojęciem 'oprogramowanie' rozumiesz Office, cały pakiet Adobe plus najnowsze gry, z których każda zajmuje kilka do kilkudziesieciu GB - to tak, może być słabo z przestrzenią... No ale reszta konfiguracji raczej do takiego scenariusza nie pasuje.
Normalnie Win10 zajmuje, według specyfikacji MS, do 16 GB przestrzeni dyskowej. Podwójmy to dla bezpieczeństwa i mamy 32 GB dla systemu. Załóżmy, że na soft potrzebujesz dwa razy tyle, co na system - 64 GB. Mamy 96 GB zajęte. Dodajmy 32 GB Swapu - a co, stać cię, choć to bez sensu :-) - mamy 128 GB SSD zajęte. Nawet zakładajac, że SSD 240 da ci tylko 190 GB użytecznej pojemności (SSD tak mają...) - wciąż masz zapas. A przecież wszystkie dane będziesz trzymał na HDD, więc żadne RAWy czy JPGi nie zaśmiecą ci dodatkowo dysku systemowego, czyż nie?
SSD ZAWSZE będzie transferował dane szybciej, niż combo HDD z Optane, a to oznacza szybszy start systemu i aplikacji. Jeśli natomiast chciałbyś minimalnie przyśpieszyć HDD w konfiguracji, jaką ci proponuję - kup Seagate SSHD FireCuda Compute: model 2TB jest tylko nieznacznie droższy od 'klasycznego' 2TB HDD, daje ci namiastkę HDD z Optane a nie musisz się ograniczać tylko do napędu systemowego.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach