Markus  Dołączył: 21.03.2007
  Linux Mint 18.2 64-bit KDE i profil kolorystyczny monitora? Cytuj
Mam problem z instalacją profilu monitora w systemie Linux Mint 18.2 64-bit KDE.

Monitor został skalibrowany przy pomocy programu DisplayCal i urządzenia Spyder2.

Profil się wygenerował jedynie instalacja jakaś problematyczna ? Bo pokazuje się to :

https://hub.displaycal.net/issue/7793/

W środowisku Cinnamon i tej samej wersji systemu wszystko przebiega "gładko" i bez żadnych zakłóceń...

Jak powiązać wygenerowany profil z monitorem tak żeby działał on dla całego systemu i wszystkich programów ?
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Jak dodajesz profil? Przez Ustawienia systemowe>Sprzęt>Poprawki koloru?
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
Plasma ma z tym niejakie problemy, o ile pamiętam. Do prac wymagających dokładnego koloru używam innej dystrybucji z innym DE (Cynamon), ale z ciekawości po Twoim wpisie przejrzałem szybko co oferuje Antergos z KDE w tym zakresie (bo jako wersja Archa winien oferować to, co najnowsze) i ku memu zdumieniu... zniknęły nawet ustawienia eksperymentalne, które jakiś czas temu widziałem w settingsach. Na szybko doczytałem, że potrzebny jest Kolor-manager (Oyranos) i parę zależności - znalazłem w Aur, w wolnej chwili spróbuję zbudować i zobaczymy, co zdechnie. Sprawdź repozytoria Minta, może jest gotowa paczka dla Twojego systemu? Albo poszukaj jakiegoś PPA może?
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
No właśnie jest problem , żeby dodać profil bo nigdzie takiej opcji nie widzę ?

Jedynie mam zaznaczoną opcję eksperymentalną , pozwalaj na poprawę kolorów...

Przez Synaptic dodałem colord-KDE i wtedy jak dwa razy kliknę na profilu to niby się on instaluje ale nie mam pewności czy tak jest faktycznie ? Czy profil jest powiązany z moim monitorem ?

W tym samym systemie ale ze środowiskiem Cinnamon odpowiednią opcję łatwo jest znaleźć lub wystarczy użyć opcji install w programie DisplayCal i profil zostanie zainstalowany.

Zarządzanie kolorem w KDE jest jakieś dziwne ? i trudno skonfigurować nawet tak prostą sprawę jak profil monitora....
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Zawsze możesz zweryfikować polceniem
$ colormgr get-devices
które pokaże jaki masz załadowany profil. Colormgr potrafi dodawac/usuwac profile
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
U mnie to polecenie pokazuje jedynie profil drukarki ;-)

Object Path: /org/freedesktop/ColorManager/devices/cups_DCP7070DW
Owner: root
Created: lipiec 7 2017, 12:49:53
Modified: lipiec 7 2017, 12:49:53
Type: printer
Enabled: Yes
Embedded: No
Model: DCP7070DW
Vendor: Brother
Serial: dnssd://Brother%20DCP-7070DW._pdl-datastream._tcp.local/
Format: ColorSpace.MediaType.Resolution
Scope: temp
Colorspace: gray
Device ID: cups-DCP7070DW
Profile 1: DCP7070DW-Gray..
Metadata: OwnerCmdline=/usr/sbin/cupsd -l
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Ja mam w Archu KDE w ustawieniach prostą możliwość dodawania czy zmiany, to samo powinno być w każdej dystrybucji, chyba że KDE jakieś mieszane.
Tak czy siak profile mozna dodac w konsoli jak to opisał Salvadhor https://404.g-net.pl/2014/12/zarzadzanie-kolorami-w-xfce/ , pamietęam ze w ten sposób ustawiałem na laptopie z openboxem i działało.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
No właśnie ja we w sumie świeżo postawionym Antergosie z KDE nie mam tego, a pamiętam, że było w ustawieniach kiedyś, jak bawiłem się tą dystrybucją... Muszę znaleźć wolną chwilę i się w to wgryźć. Wczoraj też stawiałem 'czytsego' Archa z KDE - przy okazji sprawdzę, jak to tam wygląda.
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Przeglądnąłem co instalowałem i wychodzi że colord-kde wystarcza żeby w ustawieniach była możliwość mieszania profilami, bo nie mam nic z pakietów kolor-manager-git, oyranos czy xcalib.
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
A w którym miejscu w ustawieniach można sobie powiązać profil z monitorem ?

Mimo zainstalowanego colord-kde nie widzę takiej opcji...

[ Dodano: 2017-07-07, 23:56 ]
Chyba będę musiał zmienić dystrybucję żeby się nie denerwować , że z tak prostą rzeczą jest problem ?

https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=360077

W Linux Mint Cinnamon wszystko działa i jest do wyklikania ;-)
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
Markus napisał/a:
A w którym miejscu w ustawieniach można sobie powiązać profil z monitorem ?

Mimo zainstalowanego colord-kde nie widzę takiej opcji...

[ Dodano: 2017-07-07, 23:56 ]
Chyba będę musiał zmienić dystrybucję żeby się nie denerwować , że z tak prostą rzeczą jest problem ?

https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=360077

W Linux Mint Cinnamon wszystko działa i jest do wyklikania ;-)

To jedna z zalet Linuksa - jak coś ci nie pasi w jednej distro albo DE - zmieniasz. Cynamon jest ok, pracowałem w tym DE dość długo. KDE wybrałem jedynie ze względu na Kdenlive, które pod Cynamonem czasem nieprecyzyjnie wyświetlało interfejs. Ale ja pod Kdenlive jedynie składam filmy, kolorowanie tojuż inna bajka, inny soft i inna ystrybucja, więc mi brak kalibracji nie doskwierał... Zresztą teraz też nie widzę problemu - co się nie wyklika, to się z terminala zrobi :-D
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Wszystko dodajesz z poziomu System settings>Color Corrections gdzie wyswietla sprzęt do którego mozna dodawać profile ( to co pisałem wyżej to do Archa a czy Mint nie potrzebuje jeszcze czegoś to trudno mi powiedzieć)

Na słabszym laptopie miałem Archa z openboxem, Kdenlive i Digikam/Showfoto też tam siedziało i jakoś to wszystko chodziło, choć oczywiście dużo inych pakietów musiało sobie dociągnąć. Tyle że to czasy kiedy aktualizowałem pojedyncze pakiety i system chodził a dziś takie zabawy kończą się problemami po których muszę aktualizować wszystko.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
Siedzę teraz przed maszyną z Antergosem KDE i w settingsach tego nie ma na 100 procent. Ale pamiętam, że kiedyś było, gdy jeszcze miałem tę dystrybucję zainstalowaną do eksperymentów na laptopie. W poniedziałek dorwę się do maszyny, na której parę dni temu stawiałem 'czystego' Archa (podpierając się ściągą...) i zobacze, jak to tam wygląda - teraz zwyczajnie nie wiem, bo akurat tego nie sprawdzałem po instalacji.
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Apas, w Antergosie KDE instalujesz programy z AUR (yaourt –S) czy z oficjalnego?
Zaczyna mi się podobać ta dystrybucja. Pobiorę, potestuję. :mrgreen:
KDE instalowałeś czy pobrałeś gotowca?

 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Jak ktos chce instalować coś Archopodobnego to tylko Arch, żadne Manjaro czy Antergos;) ile razy komuś instalowałem cos z tych dystrybucji to prędzej czy później były jakies kłopoty, może to wynik przemieszanych repo. Równocześnie zainstalowany Arch nie miał takich kłopotów. Jak komuś nie chce się siedzieć i wklepywać to są rózne skrypty czy instalatory, dla mnie najwygodniejszy to https://sourceforge.net/projects/architect-linux/files/?source=navbar można przy instalacji wybrać KDE, Gnome czy inne srodowiska i wszystko się samo ładnie instaluje. Instalator stary bo sprzed roku ale powinien działać bo w trakcie i tak robi sobie aktualizację całości.
Wracając do ustawiania profilu w Mincie, pobrałem odpaliłem w Virtualboksie i faktycznie po doinstalowaniu colord-kde nic w System settings nie ma,gugiel pokazał miedzy innymi taki wątek https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=228749 , próbowałem i dalej nic:(
Dla równowagi to samo zrobiłem z Manjaro i po doinstalowaniu colord-kde w System settings siedzi pięknie ikonka odpowiadająca za Color correction.
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
gezeb, właśnie przekonałem się, że Artergos ni cholery nie chce zastartować na moim kompie.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
Zbynio napisał/a:
Apas, w Antergosie KDE instalujesz programy z AUR (yaourt –S) czy z oficjalnego?
Zaczyna mi się podobać ta dystrybucja. Pobiorę, potestuję. :mrgreen:
KDE instalowałeś czy pobrałeś gotowca?

Zależnie, gdzie co znajdę. Tyle, że najpierw dłuuuuugo 'macałem się' z Linuksem, uczyłem, czytałem, pytałem i testowałem rozwiązania pod Mintem, Ubuntu i... elementary, więc Antergos został wyposażony w dokładnie przemyślany i sprawdzony zestaw programów i narzędzi - może stąd wynika, że wszystko działa od pierwszego odpalenia i nic się nie wywaliło po instalacji softu.
DE, w tym KDE, wybierasz w czasie instalacji, możesz też wybrać kilka różnych DE i startować to,które ci pasuje przy logowaniu do systemu. Ja jednak mam tylko KDE.
Jeśli Ci nie działa Antergos, to istnieje ryzyko że wieszany 'na czysto' Arch też będzie się narowił - proponuję poszukać przyczyny ZANIM zdecydujesz się na kolejne podejście inną drogą.
gezeb - zdaniem człowieka, który zdobył sobie w tej materii trochę mojego zaufania (@pavbaranov) po instalacji Antergosa bez udziwnień otrzymuje się w zasadzie czystego Archa. Szczerze mówiąc mam nieco lepsze odczucia po instalacji Antergosa niż po Archu wieszanym za pomocą skryptu (Arch Anywhere) - Antergos odpalił się bez jakichkolwiek zgrzytów, w Archu musiałem rozkminiac kilka rzeczy, które ostateczneie okazały się proste, ale pierwszy raz jest zwsze trudny, więc trochę stresu było. To znaczy - system odpalił i był stabilny, ale kilka drobiazgów irytowało.
Ostatnio eksperymentalnie powiesiłem Archa manualnie, korzystając z pracowicie przygotowanej ściągi i owszem, spora satysfakcja dla takiego starca z humanistycznym zboczeniem, jakim jestem, ale generalnie z tych trzech podejść do tematu 'archopodobnych' Antergos wywarł najlepsze wrażenie i służy mi obecnie jako podstawowe dystro do pracy.
Oczywiście moja opinia totalnego amatora może być błędna, aczkolwiek takie wlaśnie odniosłem wrażenie.
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Zamiast kopać się z koniem wywaliłem z dysku Linux Mint KDE i zainstalowałem Mint Cinnamon.
Tam opcja wyboru profilu monitora a nawet jego kalibracji jest dostępna "out box" ;-)
Kalibracja monitora w tym środowisku jest nieco nie dopracowana (brak możliwości wyboru wielkości kwadratu kalibracyjnego na którym odbywa się pomiar) ale działa.
Ostatecznie użyłem DisplayCal i wszystko śmiga...
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Ale rozwiazanie :)

Dla potomnych - program do ladowania profilu nazywa sie xcalib

Przykladowo u mnie przy starcie managera okien wykonywan jest takie polecenie:
/usr/bin/xcalib -d :0.0 ~/.monitor/PLE2607WS.icc

pz
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
skaarj napisał/a:
Ale rozwiazanie :)

Dla potomnych - program do ladowania profilu nazywa sie xcalib

Przykladowo u mnie przy starcie managera okien wykonywan jest takie polecenie:
/usr/bin/xcalib -d :0.0 ~/.monitor/PLE2607WS.icc

pz

A ja zainspirowany tym wątkiem dodałem w wolnej chwili do systemu z repozytorium Extra Atergosa programik colord i colord-gtk, zaś z Community - colord-kde, co w efekcie dodało mi do ustawień systemowych Color Correction, jak pokazywał gazeb. Z poziomu tej aplikacji dodanie przygotowaego wcześniej profilu i jego aktywywanie dla całego systemu to była kwestia dosłownie jednego kliknięcia i mam pięknie skorygowane kolory w mojej Plasmie :-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach