Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Ech, wszystko tłumaczyć trzeba. Aparaty Pentaksa zapisują nie tylko w exifie informacje o korpusie i szkle. Zapisują też tzw. "exif człowieka", czyli weryfikują, czy ktoś jest Pentaksiarzem w głębi duszy, czy może w sercu ma totalnie NiC. Ot cała tajemnica, czemu zdjęcia niektórych osób nie chcą przejąć.
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
No i zapisują jeszcze exif w reflektorach i spryskiwaczach.
Tam też trzeba by dokonać korekty exifa.
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytat

Może problem leżał w tym że gotowe zdjęcie miałem już z exifem, i wkleiłem na to zdjęcie surowe potem kadrowałem i przy próbie dodania wyskakiwał komunikat brak metadanych Spróbuję jeszcze z opcją gdzie obrobiony plik nie ma exif
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Dostałem kiedyś exifa, ale na szczęście mnie wyleczyli.
 

kerad  Dołączył: 02.08.2006
Tak to jest jak się po mieście włóczysz z sigmami.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
dexdorma310878 napisał/a:
gotowe zdjęcie miałem już z exifem, i wkleiłem na to zdjęcie surowe

Dlaczego oczekujesz, że coś zadziała, jeżeli postępujesz dokładnie odwrotnie niż mówi instrukcja?

Edit: chyba, że tylko nie umiesz pisać i miałeś na myśli co innego. Ma być: gotowe wklejasz na surowe.

Enzo, kerad :-B
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Niestety nie działa,
 

0bleblak  Dołączyła: 15.06.2011
dexdorma310878 napisał/a:
Niestety nie działa,

A pisałeś do Ricoh ? Ja np. w PS nie używam już funkcji "Save for web". I teraz wszystko hula. W skrajnych przypadkach metoda z wklejaniem zdjęcia gotowego na surowe też działa.
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
pisalem tu jcachel@ricoh.pl nikt nie odpowiada

[ Dodano: 2018-01-22, 13:39 ]
0bleblak napisał/a:
dexdorma310878 napisał/a:
Niestety nie działa,

A pisałeś do Ricoh ? Ja np. w PS nie używam już funkcji "Save for web". I teraz wszystko hula. W skrajnych przypadkach metoda z wklejaniem zdjęcia gotowego na surowe też działa.


To jak zapisujesz dla neta ?, jak nie przez save for web
 

fuen  Dołączył: 13.11.2012
Może Ctrl+Shift+S? Czyli zapisz jako. Aż chyba sprawdzę.
 

0bleblak  Dołączyła: 15.06.2011
dexdorma310878 napisał/a:
To jak zapisujesz dla neta ?, jak nie przez save for web


Zwyczajnie. Ustawiam rozdzielczość 72, klikam " Save as", wybieram jpeg. Jak wybierałam "Save for web", to bez względu na to czy z metadanymi, czy bez, miałam bardzo często problemy. Nie potrafię wyjaśnić skąd mogło się to brać.

dexdorma310878 napisał/a:
pisalem tu jcachel@ricoh.pl nikt nie odpowiada

Przypomnij się parę razy. Czasem ludziom zdarza się coś przeoczyć, zapewnie nie tylko nas mają na głowie.
 

Michal Sosnicki  Dołączył: 29.10.2007
Byłem na spotkaniu w Ricoh Polska i poruszyłem ten temat. Administrator strony miał to sprawdzić jak najszybciej ale widać nie zrobił tego... Poproszę o to przy najbliższej okazji raz jeszcze.
 
AngeloUiv  Dołączyła: 08.03.2013
Wcześniej nie mogłeś wysłać maila z informacją, że strona której jesteś przedstawicielem nie działa, że zajęło Ci to 6 miesięcy?
ŻE-NU-ŁA :!:
Pochwalić się sobą to wpadłeś, ale pomóc innym już nie możesz. Szczerze, to mi się już nie chce próbować wstawiać tam zdjęć. Za dużo z tym problemów, nie lubię być problemem.
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Michal Sosnicki napisał/a:
Byłem na spotkaniu w Ricoh Polska i poruszyłem ten temat. Administrator strony miał to sprawdzić jak najszybciej ale widać nie zrobił tego... Poproszę o to przy najbliższej okazji raz jeszcze.


Jeśli coś się dowiesz daj znać,
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Proponuję olać stronę. To najlepszy mechanizm. Dziadostwo i tyle. Od początku nikt tam nie kiwnął palcem.

ps.
Niezbędne też było by zamknięcie tego wątku.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach