plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Sigma może mieć większe zapotrzebowanie na energię.
 
mondey  Dołączyła: 08.03.2013
Cytuj
plwk, ta Sigma na K-50 chodzi bez problemu, a K-5 jest aparatem "półke wyżej " , jak to możliwe :( A czy jest możliwość,że ta sama Sigma w K-50 spowodowała,że padła mi przysłona i K-50 robi ciemne zdjęcia ?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Może być zużyty akumulator, przy większym zapotrzebowaniu prądowym napięcie spada poniżej wymaganego i stąd komunikat. Sigma ma zapewne znacznie cięższy zespół soczewek do przemieszczenia niż 18-135 i dlatego tylko na niej to się dzieje. Sprawdź na innym akumulatorze.
 
mondey  Dołączyła: 08.03.2013
Cytuj
plwk, mam zastępcze akumulatory, jeden dostałam w spadku, tylko kiedy na jednym akumulatorze pojawia się komunikat " bateria wyczerpana ", daje drugi akumulator naładowany, on nadal pokazuje ten sam komunikat, pomimo,że akumulator został nowy włożony. Akumulatory nie sa oryginałami, muszę sprawdzić czy się tak dzieje na oryginale :) Dziekuję plwk :)
 

marfalc  Dołączył: 08.01.2010
Cytuj
Nie wiem której generacji masz sigmę , ja mam I (na śrubokręt) i po zużyciu baterii czuć że potrzebuje więcej prądu (wielkość i waga robią swoje).
 
mondey  Dołączyła: 08.03.2013
Cytuj
marfalc, Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO OS HSM Pentax
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
mondey napisał/a:
Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO OS HSM

HSM pożera bardzo dużo prądu.
 
mondey  Dołączyła: 08.03.2013
Cytuj
ZbyszekB, no dobrze, tylko dlaczego po zmianie baterii, on nadal krzyczy "bateria wyczerpana " , a po około 3h wszystko wraca do normy i na tej baterii, na ktorej pierwotnie nie chciał chodzić, znowu chodzi normalnie. :(
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
mondey, i jak długo na niej "chodzi" ? Bateria też musi "odpocząć" po dużym poborze. ;-) Pzdr.
 
mondey  Dołączyła: 08.03.2013
Cytuj
powalos, ostatnio jakieś 1,5 h myśle z Sigmą.
 

marfalc  Dołączył: 08.01.2010
Cytuj
To musisz mieć słabe baterie , u mnie orginalna bateria (z podpiętą sigmą ) wytrzymuje na pokazach lotniczych spokojnie 4-5 godzin.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
mondey, oprócz Ciebie jeszcze cztery osoby przyznają się do Kędzierzyna-Koźle. Spotkaj się z którąś z nich, posiadającą taki sam akumulator (aparat od K-7 do K-1 z serii jednocyfrowej) i sprawdź co się będzie działo.
 
mondey  Dołączyła: 08.03.2013
Cytuj
marfalc, nie mam oryginalnej baterii to fakt, ale tu chyba nie o baterie do konca chodzi. Po chwili pracy z Sigmą, aparat jest sprawny, wszystko pokazuje, ale wyskakuje komunikat "bateria wyczerpana" , więc coś tu nie gra, bo normalnie mogę przeglądać zdjęcia itp, tylko jak naciskam na spust migawki, to lustro tylko lekko się unosi i nic więcej, nie robi zdjęć. Jak przełożę obiektyw Pentaxa, mniejszy oczyswiście, to wszystko wraca do normy. Serwis niestety nic nie znalazł, odesłali mi go z powrotem i w dodatku ze strzaskaną szybką z ekranu, na szczęście była to szybka ochronna. Ta sama Sigma na K-50 chodziła bez probelmu pare godzin, głownie używałam jej do meczów siatkówki.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Przeglądanie zdjęć wymaga dużo mniej energii niż obsługa HSM w ciężkim szkle. Podam przykład na aparacie analogowym ProgramA z migawką całkowicie elektroniczną. Gdy wyczerpują się baterie efekt jest taki, że unosi się częściowo lustro, ale nie jest wyzwalana migawka. Po odpięciu, stwarzającego opory i obciążającego baterie obiektywu, migawka działa. Podepniemy obiektyw, znowu nie działa.
 
mondey  Dołączyła: 08.03.2013
Cytuj
plwk, 4 osoby z Kędzierzyna :)? 1 osobę znam, ale nie wiem czy tu jest na forum, za resztę odpowiedzi również dziękuję. Może więc mój K-5 jest dobry, tylko trzeba oryginalną baterie kupić, ktora też nie mało kosztuje :( Jednak lepszy nowy aku, niż coś poważniejszego :)
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
mondey, ja tylko wskazałem potencjalny źródło problemów. Problem może być bardziej złożony.

Przykładowo ja miałem ostatnio problemy z jednym z akumulatorów (zamiennik) i myślałem że już mu pojemność padła. Ostatecznie okazało się że miał zabrudzone styki. Jednak w aparacie nie było objawów na to wskazujących - kontakt był dobry. Znacznie gorzej było po podłączeniu do ładowarki gdzie w wyniku zabrudzenia był niekontakt i akumulator nie był doładowywany.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
mondey napisał/a:
4 osoby z Kędzierzyna :)?

Halinano, ZOLTECK, colarz oraz d3bon3. Oczywiście mogą też być tambylcy wśród osób, które nie określiły skąd są.

 
mondey  Dołączyła: 08.03.2013
Cytuj
plwk, dziekuję :)
 

dickkett  Dołączył: 18.09.2006
Cytuj
mondey, a w Opolu nie bywasz?
 

komar  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Tak jak już inni Koledzy sugerowali, to wygląda jednak tak, jakby był padnięty ten akumulator.
Z racji innego hobby (modelarstwo) mam dosyć dużo do czynienia z akumulatorami i wiem, ze różne rzeczy się zdarzają.
Ten akumulator jest dwucelowy. Naładowany do pełna powinien mieć ok. 8,4V. Jednak sam pomiar napięcia niewiele mówi o jego kondycji. Pomiar należało by wykonać obciążając go nominalnym prądem. Ta Sigma ma zapewne większe zapotrzebowanie na energię a akumulator nie jest w stanie jej dostarczyć (może być np. "padnieta" jedna z cel). Korpus prawdopodobnie mierzy tylko napięcie baterii i przy zbyt niskim wystawia ten komunikat. Może masz znajomego modelarza? Jeśli tak, to będzie Ci w stanie sprawdzić tę baterię przy pomocy "modelarskiej" ładowarki.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach