Markus  Dołączył: 21.03.2007
Jakie CPU AMD wybrać ? Cytuj
Posiadam następujący system :

Summary
Operating System
Windows 10 Home 64-bit
CPU
AMD Athlon 64 X2 4000+ 48 °C
Brisbane 65nm Technology
RAM
4,00GB Dual-Channel DDR2 @ 349MHz (5-5-5-15)
Motherboard
ASUSTeK Computer INC. M3N-H/HDMI (Socket AM2 ) 40 °C

Jaki CPU sobie kupić żeby się nie grzał i pozwalał na komfortową obróbkę zdjęć...?

Wybrać 2 rdzenie czy 4 ?

Obecnie przetworzenie 24 MP to jakaś masakra nie mówiąc o renderingu filmów FullHD etc.
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Zdaje się iż masz mało pamięci...
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Pamięć to sprawa drugorzędna ;-)

CPU muli przy zmianie parametrów w DCU i ostatecznym przetwarzaniu RAW->jpg.

Rozbudowa RAM jest bardziej kosztowna od wymiany CPU które obecnie można kupić za 4-10 $ w Chinach ? :evilsmile:
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Markus, nie podałeś najważniejszej rzeczy - jaki masz dysk?
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Dysk zwykły HDD ale nie chcę go wymieniać ze względu na koszty...

ST1000DM 003-1ER162 SCSI Disk Device
Manufacturer Seagate
Heads 16
Cylinders 121 601
Tracks 31 008 255
Sectors 1 953 520 065
SATA type SATA-III 6.0Gb/s
Device type Fixed
ATA Standard ACS2
Serial Number W4Y02BEC
Firmware Version Number CC43
LBA Size 48-bit LBA
Speed 7200 RPM
Features S.M.A.R.T., APM, NCQ
Max. Transfer Mode SATA III 6.0Gb/s
Used Transfer Mode SATA II 3.0Gb/s
Interface SATA
Capacity 931 GB
Real size 1 000 204 886 016 bytes
RAID Type None
S.M.A.R.T
Status Good
Temperature 35 °C
Temperature Range OK (less than 50 °C)

Wymiana CPU to jedyne co mnie interesuje ...

Dobrze jak nowe CPU zadowoli się boxowym chłodzeniem bo wstawienie czegoś ze 125 W mocy może oznaczać konieczność wymiany coolera CPU :evilsmile:

[ Dodano: 2017-08-16, 16:16 ]
Tu znalazłem listę wspieranych przez płytę główną CPU :

https://www.asus.com/pl/M...I/HelpDesk_CPU/

Tylko który z nich sobie kupić żeby było zimno, tanio i wydajnie ? :roll: :evilsmile:
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Lepiej będzie kupić poleasingowy komputer już z DDR3 i 4 wątkowym Intelem. Wyjdzie niewiele drożej niż wymiana AMD.
Na przykład http://allegro.pl/lenovo-...6923215125.html
http://allegro.pl/nowy-co...6864412712.html

 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Pewnie masz rację , ale nie chcę nic zmieniać oprócz CPU za kilka $ ;-)

Procki AMD można dostać za grosze a z budżetem maks. 100 zł to nie poszaleję ? :-P
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Na socket AM2 nie poszalejesz. Np AMD Athlon 64 X2 6000+ (2x3,1 Ghz). Prawdopodobny max co możesz włożyć to Phenom x4 9550.

 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Markus napisał/a:
Procki AMD można dostać za grosze a z budżetem maks. 100 zł to nie poszaleję ?

Markus napisał/a:
Dysk zwykły HDD ale nie chcę go wymieniać ze względu na koszty

Czyli nic nie chcesz zmieniać? :-P
Moim zdaniem najpierw dysk, potem zastanowisz się nad resztą. Miałem kiedyś takiego X2 i podobną ilość RAM-u - zmieniłem na i5 i dołożyłem 4 GB. Ale dopiero z SSD zaczęło to szybko działać. Na Twoim miejscu wstrzymałbym się z tanimi kombinacjami i zastanowił nad radą Zbynia.
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Nowe CPU za 5 $ -10 $ coś chyba mi przyśpieszy ?
Na jakieś spektakularne przyśpieszenie nie liczę ,byle nie muliło tak jak teraz po przesunięciu parametru w DCU / RT o jedną działkę ;-)
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Markus napisał/a:
Nowe CPU za 5 $ -10 $ coś chyba mi przyśpieszy ?

Też tak kombinowałem, ale jak porównasz osiągi tych AMD z konstrukcjami Intela to jednak przepaść wychodzi. A 100 zł to już połowa ceny SSD 120 GB.
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Phenom IIX6 1100T(HDE00ZFBK6DGR),3.3GHz,125W,rev.E0,SocketAM3,6-Core to mogę włożyć maksymalnie...

Listę podałem wcześniej.

Trochę gubię się w opisach tych procków co będzie bardziej wydajne i co najlepiej kupić ?

[ Dodano: 2017-08-16, 17:32 ]
Enzo napisał/a:
A 100 zł to już połowa ceny SSD 120 GB.


Oczywiście ale i tak obawiam się , że w moim systemie to taki dysk czekałby aż zdjęcie przetworzy CPU ?

CPU to najsłabszy element mojego wiekowego zestawu...
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Markus napisał/a:
Dysk zwykły HDD ale nie chcę go wymieniać ze względu na koszty...

Niestety, ale to jest element najbardziej zamulający. Podwój kwotę i za około 220 kup dysk SD 120GB, na którym postawisz system i plik wymiany. 64GB nie proponuję bo jest tylko o 30 zł tańszy.
 
MarcinKniec  Dołączył: 21.07.2017
Cytuj
Skoro płyta obsługuje to najlepiej Phenom II X4 (945,955BE lub inne z tej serii), oczywiście przy założeniu max 125W
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Markus napisał/a:
CPU to najsłabszy element mojego wiekowego zestawu

Powtórzę - większy przyrost wydajności w swoim zestawie zobaczysz po wymianie dysku a nie procesora.
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Enzo napisał/a:
większy przyrost wydajności w swoim zestawie zobaczysz po wymianie dysku a nie procesora.
W pełni popieram i potwierdzam.
 
MarcinKniec  Dołączył: 21.07.2017
Cytuj
Cytat

Powtórzę - większy przyrost wydajności w swoim zestawie zobaczysz po wymianie dysku a nie procesora.

Z założonym budżetem nie poszaleje.
Najrozsądniej byłoby teraz dołożyć 4GB ramu, a w dalszych planach pomyśleć o ssd na system i aplikacje. Na backup pozostawić obecny hdd.
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Inwestowanie w RAM DDR2 jest raczej pozbawione sensu ?

Dysk SSD przynajmniej można przełożyć do nowego sprzętu jak stary wyzionie ducha ;-)

Czy jest coś wartego uwagi z tej listy CPU :

https://www.asus.com/pl/M...I/HelpDesk_CPU/

W cenie do 100 zł ?

[ Dodano: 2017-08-16, 18:24 ]
Sprawdziłem z ciekawości jak to wygląda w moim systemie.
Użycie RAM-u po załadowaniu DCU i kilku zdjęć to ok. 2,5 GB / 4 GB
Dysk prawie nieaktywny za to CPU jedzie prawie cały czas na 100 % obciążeniu , dlatego system muli ?
8 sek. zajmuje Silkypix ABW :-) (jak się ma włączone jeszcze Firefox czy Thunderbird).
 
MarcinKniec  Dołączył: 21.07.2017
Cytuj
Phenom 1 gen. ...ale czy to ma sens. Porównaj wydajność procesorów i sam sobie odpowiedz.

W menedżerze zadań powinno być widać które procesy najbardziej obciążają procesor.

 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
A gdzie można łatwo sobie to porównać bo obecnie ginę w morzu oznaczeń i GHz oraz rdzeni ;-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach