Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
No to wychodzi, że zbudowałeś sobie spoko kompa za niewielkie pieniądze. :mrgreen: :-B
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Trochę się pobawiłem i pomierzyłem, wszystko na ustawieniach napięć automatycznych, częstotliwość standardowa 3.00GHz.
Test OCCT 20 minut. Temperatury odczytane z programu.
Bez obciążenia temperatury minimalne rdzeni kolejno - 29-26-31-31, VCORE 1.06
Pod obciążeniem temperatury maksymalne rdzeni - kolejno - 84-77-79-77, VCORE 1.18
Temperatura maksymalna dopuszczalna 85. Za kilka dni, po wygrzaniu pasty, temperatury powinny być niższe o około 5 stopni.
Temperatury pomierzone.
Na obudowie procesora - 51, dopuszczalna - 67.
Na radiatorze chipsetu maksymalnie - 91. To jest słaby punkt, będę musiał założyć wentylator.
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
No to rewelacja :mrgreen: :-B
Radiator chipsetu też posmaruj świeżą pastą. Jeśli to możliwe.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Zbynio napisał/a:
Radiator chipsetu też posmaruj świeżą pastą.

Taki mam zamiar, teraz szukam wentylatora 40x40 ;-)

[ Dodano: 2017-08-25, 20:16 ]
Znalazłem w szokującej cenie 9 zł, plus rozgałęźnik zasilania za 5,90.
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Małymi kroczkami i dojdziesz do wniosku, że chłodzenie wodne to jest to co tygryski lubią najbardziej. ;-) :mrgreen: :-B
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Nie zamierzam, poza wentylatorem na chipset, więcej w to inwestować.
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
Ja również poproszę o poradę, czy mój sprzęt da się również ulepszyć niewielkim kosztem?

Procesor : AMD FX(tm)-4100 Quad-Core Processor
Pamięć : 8175MB(800)
Płyta główna : 970DE3/U3S3
Karta graficzna : NVIDIA GeForce GT 630 2048 MB
Dysk : SanDisk SDSSDHII120G ATA Device(111GB,IDE)
Dysk : ST31000524AS ATA Device(931GB,IDE)
Wersja Windows : Microsoft Windows 7 Ultimate Service Pack 1

------------------Urządzenia systemowe------------------

Nazwa płyty głównej : 970DE3/U3S3
Producent płyty głównej : ASRock
Wersja BIOS-u : P1.50
Data BIOS-u systemowego : 07/31/12
Data BIOS-u grafiki : 05/18/12
Identyfikator procesora : AMD FX(tm)-4100 Quad-Core Processor
Nazwa rodzajowa procesora : AMD64 Family 15 Model 1 Stepping 2
Dostawca procesora : AuthenticAMD
Numer seryjny : 0060-0F12-178B-FBFF-1E98-220B
Częstotliwość procesora CPU : 3499 MB
Pamięć podręczna L1 kodu : quote L1 Cache, 64K, 2-Way, 64 entries
Pamięć podręczna L1 danych : Data L1 Cache, 16K, 4-Way, 64 entries
Pamięć podręczna L2 : Unified L2 Cache, 2048K, None, 64 entries
Gniazdo procesora : CPUSocket
Liczba rdzeni procesora : 2
Liczba procesorów : 4
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
dybon napisał/a:
Gniazdo procesora : CPUSocket

To jest tylko tłumaczenie, ta płyta główna ma podstawkę AM3+.
Najmocniejszy procesor dla tej podstawki to AMD FX 9590 - 4,7GHz, 8 rdzeni, ale on potrzebuje płyty o TDP minimum 220 a ta dla AM3+ ma TDP95 http://www.asrock.com/mb/...S3/index.pl.asp . Najmocniejszy procesor spełniający te warunki to FX 8370E - 3,3GHZ, 8 rdzeni http://www.legitreviews.c...u-review_190566 . Najnowszy BIOS do tej płyty to 1.70 z 4/15/2013.

Nie podałeś danych zasilacza a to bardzo ważny element układanki.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Zbynio napisał/a:
Radiator chipsetu też posmaruj świeżą pastą. Jeśli to możliwe.

Radiator z chipsetem są u mnie złożone na sucho. Temperatura radiatora świadczy o tym, że bardzo dobrze odbiera ciepło.
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Pasta srebrowa nie tylko wspomaga chłodzenie, polepszając przewodność cieplną na styku procesor radiator, ale ma również za zadanie nie dopuszczać do korozji tych styków. Korozja taka z czasem może znacznie pogorszyć przewodność cieplną.
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Mój system po upgrade CPU ;-)

CPU
AMD Phenom II X4 955
Cores 4
Threads 4
Name AMD Phenom II X4 955
quote Name Deneb
Package Socket AM3 (938)
Technology 45nm
Specification AMD Phenom II X4 955 Processor
Family F
Extended Family 10
Model 4
Extended Model 4
Stepping 2
Revision RB-C2
Instructions MMX (+), 3DNow! (+), SSE, SSE2, SSE3, SSE4A, AMD 64, NX, VMX
Virtualization Supported, Disabled
Hyperthreading Not supported
Fan Speed 3358 RPM
Rated Bus Speed 1999.9 MHz
Stock Core Speed 3200 MHz
Stock Bus Speed 200 MHz
Average Temperature 42 °C
Caches
L1 Data Cache Size 4 x 64 KBytes
L1 Instructions Cache Size 4 x 64 KBytes
L2 Unified Cache Size 4 x 512 KBytes
L3 Unified Cache Size 6144 KBytes

Jeśli chodzi o pierwsze wrażenia , to jest dużo szybciej ;-)

Eksport 6 DNG do jpg trwa ok. 1 min. a nie 6 min. jak było z poprzednim CPU.

Koszt upgrade to 150 zł (CPU + chłodzenie).

Później jak znajdę czas napiszę coś więcej...
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
plwk napisał/a:
Nie podałeś danych zasilacza a to bardzo ważny element układanki.


chieftec gpa-500s8 80+ 500W
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Zestaw przed montażem :



Pasty użyłem bardzo mało , cienka warstwa rozsmarowana po całej powierzchni CPU.

Mimo to temp. CPU w stresie nie przekracza 61 C.
Bez obciążenia ok. 38-44 C.
Na początku denerwowały mnie wysokie obroty wentylatora 6000 RPM.
Na szczęście dało się to poprawić odpowiednią opcją w BIOS.
Zmiana DC na PWR i Q-fan optimal dostosowuje dynamicznie obroty wentylatora do obciążenia CPU.
Teraz obroty wynoszą ok. 1/2 tego co na początku a może być jeszcze ciszej i wolniej...
Człowiek uczy się przez całe życie ;-)

Podsumowując za 150 zł da się 6X przyśpieszyć komputer :-)

ps. Procesor ma odblokowany mnożnik i można go podkręcić ale na razie nie chce mi się eksperymentować tym bardziej ,że kupione CPU i chłodzenie ma już podobno 8 lat ? ;-) Pocieszam się że kupiłem od pierwszego właściciela i CPU ma nóżki proste, jest niebity i klepany , tylko chłodzenie pojechane papierem ściernym ale za to czysta miedź :-)
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Cytat
Eksport 6 DNG do jpg trwa ok. 1 min. a nie 6 min. jak było z poprzednim CPU.

No tak, jak dostał 4 rdzenie to nie dziwota. A z ciekawości jesteś w stanie sprawdzić jak zmienił się czas eksportu 1 pliku?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Markus napisał/a:
Zmiana DC na PWR i Q-fan optimal dostosowuje dynamicznie obroty wentylatora do obciążenia CPU.

U mnie pomimo tego, że temperatury rdzeni w stresie dochodzą średnio w okolice 80 stopni, wentylator nie wchodzi na swoje maksymalne obroty, czyli 2000, lecz kręci się w okolicach 1700. Bez obciążenia jego obroty to około 700.

[ Dodano: 2017-08-27, 08:49 ]
Markus napisał/a:
Eksport 6 DNG do jpg trwa ok. 1 min. a nie 6 min. jak było z poprzednim CPU.

Jakie duże RAWy i jakie parametry eksportu?

[ Dodano: 2017-08-27, 09:00 ]
Zrobiłem dla porównania to samo. Eksport 6-ciu RAWów do JPG, bez zmiany wielkości, przy kompresji 85%.
*istDL (PEF po 10,2MB) - 10 s
K-5IIs (DNG po 21,3MB) - 24 s
K-1 (DNG po 43,9MB) - 75 s

To nieważne bo można iść do kuchni, zrobić sobie kawę lub coś innego. Ważniejsze to, czy przy obróbce jest natychmiastowa reakcja na ruszanie suwakami.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
plwk napisał/a:
Ważniejsze to, czy przy obróbce jest natychmiastowa reakcja na ruszanie suwakami.

To jest clou! :-B :-B :-B
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Czasu eksportu pojedynczego pliku nie mierzyłem.
Reakcja na suwaki dużo lepsza, szczególnie AWB w DCU trwa dużo krócej.
RAW-y to 24 MP pliki z K-70...
Oprócz zdjęć czasem tworzę filmy HD.
Dla poprzedniego procka było to dramat. Eksport kilku minut filmu trwał dziesiątki minut przez które komputer był praktycznie blokowany.

U mnie w BIOS-ie są 3 tryby dla wiatraczka , performance czyli chodzi na maksie obrotów ciągle, optimal czy dostosowuje do obciążenia CPU i silent utrzymuje maksymalnie małe obroty kosztem zapewne nieco większej temp. CPU ?

Zależy jaki masz wiatraczek 3 czy 4 pinowy ? W zależności od tego wybierało się odpowiedni tryb DC czy PRW.

Chłodzenie które dostałem w komplecie z CPU mam dosyć dobre bo ma ono 4 heat pipe. 8 lat temu nikt miedzi nie żałował ? ;-)



Mimo , że procesor ma DTP 125 W daje radę....
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Zastanawiam się jeszcze nad lappingiem procesora. Nie powinien się aż tak grzać jak obecnie. Mimo zmiany coolera na wydajniejszy, temperatury w stresie nie uległy zmianie a powinny http://www.benchmark.pl/t...rona/26188.html .
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Spróbuj zainstalować jeszcze to :

https://bitsum.com/portfolio/cpubalance/

albo Process Lasso z tej samej strony https://bitsum.com/

Optymalizuje to pracę procesora tak , żeby był nadmiernie obciążany a system zachowywał responsywność.

Na temp. w stresie pewnie nie ma to większego wpływu ale przynajmniej w trybie idle powinno być lepiej ?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
W idle mam w okolicach 30 stopni.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach