idzi  Dołączył: 24.10.2010
[korpus] K-5IIs Cytuj
Mam pytanie dotyczące kompatybilności obiektywu DFA 150-450 z K-5IIs . Co dokładnie nie będzie mi działało z puszką ? Rozumiem ,że sterowanie przysłoną i AF będzie działał, mam pytanie czy będzie działał limiter i inne funkcje sterowane przyciskami na obiektywie?
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Nie wiem ja z K-5II ale z K-5 limiter działa, nie działaja przyciski AF i ten od presetów.
 

idzi  Dołączył: 24.10.2010
Cytuj
gezeb napisał/a:
Nie wiem ja z K-5II ale z K-5 limiter działa, nie działaja przyciski AF i ten od presetów.

Dzięki, prawdopodobnie będzie tak samo. Zastanawiam się nad czymś długim. Rozważałem sigmę 50-500 lub DFA 150-450 ale cena pentaxa powala
 

Pinus_  Dołączył: 08.02.2009
Cytuj
Właśnie kupiłem i czuje leciutki niedosyt z powodu braku działania przycisku Preset.
Nie działa z K5 IIs. Pamięta ustawiony (w fabryce?) preset, u mnie jest jakieś 15 m ale już ani nie można go skasować ani ustawić swojego :-( .
 

idzi  Dołączył: 24.10.2010
Cytuj
Pinus_ napisał/a:
czuje leciutki niedosyt

Jesteś ostoja spokoju, podziwiam. Straszna kicha robi się z tymi nowymi obiektywami. Pozostaje zmienić puszkę, z K3 będzie działał.A jak obrazek z tego obiektywu ?
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Kicha? Oby więcej takich w systemie. Z moją starą k-5 działa wyśmienicie, nawet nie musze wyłączać tych przycisków jak z K-1 gdzie cały czas lewa ręka coś niechcący wciska;) A obrazek bardzo dobry, poziom świetnego DA 300 (AF szybszy ale przy gwiazdce to mało który obiektyw wolniejszy).
Wytrzymałość już też testowałem, po upadku ze statywem uszczerbało się mocowanie a sam uwolniony obiektyw wylądował bez uszkodzeń a więc pewnie tak jak to zaprojektowano;)
 

Marek  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
gezeb, musimy się wreszcie umówić na jakiś wspólny wypad. Ja z DA*300/4 a Ty z DFA 150-450. Zobaczymy który lepszy. :-D
 

idzi  Dołączył: 24.10.2010
Cytuj
gezeb napisał/a:
Kicha? Oby więcej takich w systemie. Z moją starą k-5 działa wyśmienicie, nawet nie musze wyłączać tych przycisków jak z K-1

To w końcu jak jest -150-450 jest w pełni funkcjonalny, działa wszystko na K-5, czy nie działa limiter i inne funkcje sterowane guzikami na tymże obiektywie ?. Może ktoś to napisać bez zbędnych złośliwości .
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
idzi, w korpusach K-1, KP, K-3II, K-3, K-70, K-S2 i K-S1 działa wszystko. W korpusach starszych, działa limiter i przełącznik QFS-A/QFS-M/MF. "Niepełnosprawny" jest przełącznik AF/PRESET/AF-CANCEL - włącza tylko tryb PRESET. Przycisk PRESET nie działa w ogóle. Natomiast przyciski AF działają tylko w trybie PRESET ale nie można przeprogramować ustawień tego trybu z tymi przyciskami.
 

idzi  Dołączył: 24.10.2010
Cytuj
Dziękuję za rzeczową odpowiedź :-B :-B :-B

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach