chemiczny  Dołączył: 25.10.2006
[K100D] Długi czas po wciśnięciu spustu do wyzwolenia migawk Cytuj
Poratujcie mnie proszę radą bo już chyba wariuję. Gdy wyostrzę zdjęcie zablokuję ekspozycję i usłyszę piknięcie to od momentu wciśnięcia spustu mija dobrych kilka sekund nim zdjęcie zostanie zrobione. Czy mój korpus zawsze był tak wolny czy jest coś w ustawieniach albo w zasilaniu Co się zepsuło? Dodam tylko, że czasem od momentu wciśnięcia spustu zdjęcie robione jest natychmiast. Zapięty jest obiektyw Tamron 17-50.
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
Chyba ustawiasz przypadkiem opóźnienie wyzwolenia migawki.
 
chemiczny  Dołączył: 25.10.2006
Cytuj
dybon napisał/a:
Chyba ustawiasz przypadkiem opóźnienie wyzwolenia migawki.


A jak to robię?
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
k100d op by Tomasz C, on Flickr

[ Dodano: 2017-10-14, 18:22 ]
No chyba że to tylko wina długich czasów ekspozycji?
 
chemiczny  Dołączył: 25.10.2006
Cytuj
Wygląda to tak, że kadruję ujęcie wciskam do połowy później słyszę pik i wciskam do końca spust. I później lustro klapie albo od razu albo mija 2-5 sekund nim hrabia pentax łaskawie zrobi zdjęcie. Wcześniej myślałem że to kwestia zasilania i że dzieje się tak po wybudzeniu z uśpienia. Ale teraz zrobiłem serię zdjęć i w sumie już nie wiem od czego to zależy. Karta pamięci jest szybka w miarę wiec zapis jest ok. (150x) .

Może po prostu czas na nowy korpus?
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
Od 2 do 12 sekund mija do czasu wyzwolenia migawki w zależności od ustawienie opóźnienia.
Samowyzwalacz to zły trop?
 
chemiczny  Dołączył: 25.10.2006
Cytuj
dybon napisał/a:
Od 2 do 12 sekund mija do czasu wyzwolenia migawki w zależności od ustawienie opóźnienia.
Samowyzwalacz to zły trop?


Niestety zły. To nie jest powtarzalne. Tak jakby "zbierał siły" żeby klapnąć lustrem. I potrafię zrobić kilka zdjęć szybko jedno po drugim tego samego ujęcia po czym kolejne wciśnięcie spustu i nic przez kilka sekund. Albo wtedy czekam aż klapnie albo odpuszczam i wciskam jeszcze raz i wtedy przeważnie łapie szybko.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
a łapanie ostrości? nie robi problemu??

w opcjach dodatkowych zawsze było gdzies ustawianie czy priorytet ostrości czy zdjęcia. - pamiętam że jak aparat miał problem ze złapaniem ostrości to nie klapnął lustrem ani nic takiego.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach