Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
[obiektyw] Pentax smc DA 40 mm f/2.8 XS Cytuj
ostatni zauważyłem, że robiąc zdjecia z tym obiektywem (aparat K70) prześwietla mi fotki
tak około 1-2 EV jeżeli w pore zauważe i skoryguje to odpowiednim suwakiem nie ma problemu.
jest to niezależne od przesłony która jest ustawiona jak i innych parametrów.

pokusiłem się o wykonanie zdjecia z tymi samymi ustawieniami (przesłona i czas) standardowym obiektywem (18-135) ogniskowa ustawiona na oko.
i wszystko jest ok. czyli prawidłowo naświetlone zdjecie (przynajmniej według mojej oceny)
założony spowrotem 40mm - i znowu prześwietlone.

fakt zauważyłęm bo zwyle pstrykam na trybie Av.

ktoś coś kojarzy z czym może być problem??
czy obiektyw jest trafiony czy jest coś do zrobienia znim?
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Leniwa przysłona?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Czy ten obiektyw nie ma dużej winiety? Przy pomiarze matrycowym może to powodować duży błąd pomiaru, widoczny gdy włączymy automatyczną korektę z wczytanego profilu.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
plwk napisał/a:
Czy ten obiektyw nie ma dużej winiety?

Na APS-C raczej niewielką.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
DA 40 Limited na APS-C, przy f2.8 ma winietę 1,1EV, ten chyba trochę większą.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
plwk napisał/a:
ten chyba trochę większą

To ta sama konstrukcja optyczna. Tyle że plastik. Nie zauważyłem podobnego problemu, a sporo nim kiedyś fotografowałem. Więc możliwe, że pomiar matrycowy coś psuje (ja używam najczęściej centralnie ważonego).
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
Enzo napisał/a:
ja używam najczęściej centralnie ważonego.


Ja też, ale już nawet nie pamiętam dlaczego :-|
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Przy krajobrazach, gdy chcę uniknąć przepaleń, matrycowy sprawdza się u mnie lepiej lepiej.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
pomiar centralnie wazony albo punktowy.

przesłona i czas ustawione tak jak wskazał tryb Av - i wynik przepalone o 2 Ev - po skorygowaniu zdjęcie wyszło całkiem nieźle.

inny obiektyw 18-135 - parametry ustawione tak samo i zdjęcie ok.

no dobra to co radzicie? - oddac do serwisu? czy jak?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Sprawdź na manualu, porównując z innym obiektywem, przy jednakowych parametrach, otwarty i mocno przymknięty, przy jak najkrótszym czasie.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach