slavone  Dołączył: 11.02.2009
HSS bezprzewodowo??? Cytuj
Planuję zakup cactus v6ii i lampy godox ad360. W pięknej teorii wszystko razem powinno hulać aż miło ale mam wrażenie że tylko w trybie power sync a nie Hss.
Jeśli dobrze rozumiem cactus v6ii na sankach aparatu emulsje lampę z Hss, czyli body synchronizuje błysk jak np fgz540 czy innym metzem. Cactus v6ii w trybie Hss radiowowo bądź na swoich sankach emulsje sygnał dowolny Cannon/nikon Hss TTL ale z pentaxem działa tylko manual Hss a TTL lampy jest wykorzystywany prawdopodobnie do zdalnej regulacji mocy.
Reasumując cactus v6ii jako nadajnik i drugi podpięty do godox ad360 będzie działał tylko w trybie power sync bo lampa ma tylko jeden pin. Jeżeli kupię godox ad360ii TTL-n z nadajnikiem radiowym dla nikona i podepne go do cactus V6ii na sankach body to będzie działać Hss czy nie???

[ Dodano: 2017-11-02, 05:21 ]
Przybył mój 🌵 v6ii coś dziala synchronizuje elegancko w trybie normal Hss metza 50 TTL nikon można płynnie regulować moc ale tylko w lampie. Potestuje inne konfiguracje wieczorem...

[ Dodano: 2017-11-03, 23:47 ]
Przybył mój 🌵 v6ii coś dziala synchronizuje elegancko w trybie normal Hss metza 50 TTL nikon można płynnie regulować moc ale tylko w lampie. Potestuje inne konfiguracje wieczorem...
 
Ytr  Dołączył: 24.09.2009
Cytuj
Jaka jest minimalna odległość między nadajnikiem i odbiornikiem, żeby działały prawidłowo ?
 
germario  Dołączył: 08.06.2011
Cytuj
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Czekamy na wyniki.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Tymczasem Owca rozwaliła system błysku Pentaksa:


SlicaRowe K-70: ISO 100, F/8.0, 1/1500s

Na zdjęciu wyzwolone przy czasie 1/1500s jednocześnie 7 lamp:
- Pentax FGZ 540 (na sankach aparatu)
- Studyjna lampa Mircopro (która jest poza kardem, wyzwolona bezprzewodowo)
- 2x Yongnuo YN560 III (bezprzewodowo)
- 2x Yongnuo YN660 (bezprzewodowo)
- Shanny SN600FGZ (bezprzewodowo)

:mrgreen:
 
PiotrK.  Dołączył: 30.05.2017
Cytuj
podzielisz się swoją wiedzą jak to zrobiłeś?
a przy okazji: czy z K-70 można użyć HSS nie mając lampy systemowej Pentaxa, tylko np Shanny z HSS?
 

FraZa  Dołączył: 25.04.2006
Cytuj
germario napisał/a:
https://pentaxrumors.com/2017/11/10/pentax-support-added-to-cactus-v6-ii-ttl-wireless-flash-trigger/


Czyli rozumiem, że z nowym oprogramowaniem będzie działać zdalne wyzwalanie lamp (tylko pentaxowych czy wszystkich do pentaxa z PTTL?) w PTTL?
I jest wreszcie szansa na przełom?
 
matkus  Dołączył: 12.07.2016
Cytuj
Kupiłem niecały miesiąc temu v6II oraz RF60x, a ze to mój pierwszy zestaw błyskowy, więc może jeszcze nie wszystko w pełni rozumiem.

Po aktualizacji softu zarówno HSS, jak i TTL działają, ale... no właśnie.
HSS działa OK do około 1/3000s, później pojawia już się czarny pasek na górze kadru.
TTL natomiast działa, ale trzeba go "podbić". Żeby zdjęcie się dobrze naświetliło, muszę ustawić na V6II TTL+2 lub nawet TTL+3, ewentualnie na aparacie ustawić +1 lub +2. Chociaż teraz dopiero, piszą to myślę sobie, że mogłem też coś namieszać z grupami i może tam lampę mam "osłabioną". Sprawdzę później.
Od aktualizacji softu działa natomiast doświetlanie przy łapaniu AF diodą zarówno z lampy, jak i wyzwalacza, jednak nie zawsze i nie wiem, od czego to zależy (pewnie aparat decyduje, co słuszne).

To, co zauważyłem, to żeby w ogóle wszystko działało muszę włączyć w odpowiedniej kolejności. Najpierw V6II, dopiero wtedy wpiąć go na sanki i włączyć aparat. Inaczej system się gubi i np. HSS już nie działa, TTL raz działa, a raz nie i nawet w ogóle chyba lampę nie zawsze wykrywa aparat, bo np. co chwila zmienia czas naświetlania 1/40s -> 1s -> 1/40s ->1s itd. tak, jak by coś raz stykało, a raz nie (ale błyska zawsze), albo raczej, jak bym 5 razy na sekundę podmieniał lampa->GPS->lampa->GPS... . Jeśli podłączę w odpowiedniej kolejności, to problemu nie widzę. Wydaje mi się jednak, że to raczej jakiś problem z softem i pewnie niedługo będzie patch, bo przed aktualizacją w prawdzie TTL nie działał, ale przynajmniej cały czas aparat miał wykrytą lampę i nie świrował z czasem naświetlania.

 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
PiotrK., fotocela.
Co do Shanny to mamy jakiś mały problem. Wygląda jakby apaqat raz widział lampę, a raz GPS. I tak 10x/s. Z K3 było podobmie, ale już działa. Musimy nad tym przysiąść.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
SlicaR napisał/a:
Co do Shanny to mamy jakiś mały problem. Wygląda jakby apaqat raz widział lampę, a raz GPS. I tak 10x/s. Z K3 było podobmie, ale już działa. Musimy nad tym przysiąść.


Dodać tylko należy, że z K-1 śmiga normalnie.
 
germario  Dołączył: 08.06.2011
Cytuj
FraZa napisał/a:
germario napisał/a:
https://pentaxrumors.com/2017/11/10/pentax-support-added-to-cactus-v6-ii-ttl-wireless-flash-trigger/


Czyli rozumiem, że z nowym oprogramowaniem będzie działać zdalne wyzwalanie lamp (tylko pentaxowych czy wszystkich do pentaxa z PTTL?) w PTTL?
I jest wreszcie szansa na przełom?

Ja zrozumiałem, że te wszystkie dobrodziejstwa z lampami Cactus RF60 oraz RF60X
 
matkus  Dołączył: 12.07.2016
Cytuj
germario napisał/a:
FraZa napisał/a:
germario napisał/a:
https://pentaxrumors.com/2017/11/10/pentax-support-added-to-cactus-v6-ii-ttl-wireless-flash-trigger/


Czyli rozumiem, że z nowym oprogramowaniem będzie działać zdalne wyzwalanie lamp (tylko pentaxowych czy wszystkich do pentaxa z PTTL?) w PTTL?
I jest wreszcie szansa na przełom?

Ja zrozumiałem, że te wszystkie dobrodziejstwa z lampami Cactus RF60 oraz RF60X

Teoretycznie dowolną (o ile jest w którymś wspieranym systemie) lampą, ale jeśli jest to lampa inna, niż RF60 lub RF60x, to musi być wyzwalana przez podpięty do niej V6II (nie wiem, jak z pierwszym V6) , bez tego dodatku nie zadziała.
Tak więc, żeby skorzystać z dobrodziejstwa, trzeba albo kupić V6II, który kosztuje 400zł, albo RF60x za 600zł , więc jeśli ktoś idzie "od zera", to nie bardzo opłacają się lampy inne, niż Cactusy.

 

FraZa  Dołączył: 25.04.2006
Cytuj
Ok, nie do końca łapię. Przecież RF60x to lampa manualna
Chodzi mi o to czy mając na sankach w aparacie jedną lampę RF60x i 2 takie rozstawione na sali będę mógł bezprzewodowo wyzwalać błysk z tych 3 lamp i będzie działał PTT-L? Czy muszę ustawiać na każdej lampie siłę błysku?
Czyli tak jak to jest w canonach, nikonach
 
matkus  Dołączył: 12.07.2016
Cytuj
FraZa napisał/a:
Ok, nie do końca łapię. Przecież RF60x to lampa manualna
Chodzi mi o to czy mając na sankach w aparacie jedną lampę RF60x i 2 takie rozstawione na sali będę mógł bezprzewodowo wyzwalać błysk z tych 3 lamp i będzie działał PTT-L? Czy muszę ustawiać na każdej lampie siłę błysku?
Czyli tak jak to jest w canonach, nikonach

RF60x taki dziwny twór, który na sankach ma tylko wyzwalanie manualne, ale bezprzewodowo ma też HSS i TTL.
Inaczej mówiąc, jak go założysz na sanki, to może sterować innymi, ale tylko w trybie manualnym. Nie będziesz miał TTL ani HSS.
Ale jeśli na sanki położysz V6 II, wówczas on potrafi sterować RF60x i je wyzwalać, również z TTL i HSS.

To takie trochę dziwne zagranie (pewnie marketingowe), bo wygląda na to, że lampa wszystko ma, co potrzebne do TTL i HSS, tylko styków nie ma, więc jak chcesz mieć te bajery, to musisz kupić i lampę, i V6 II.

 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
To inna kombinacja aby było jasne. Przy K-3 i lampie shanny sn600fgz muszę kupować 2x V6 II, jeden na sanki , drugi podpięty do lamy?
 

FraZa  Dołączył: 25.04.2006
Cytuj
No to i tak przełom :)
A można mieć na sankach wyzwalacz a na nim lampę? I 2 wyzwalane zdalnie? I wszystko działa w PTT-L?

A gdzie najlepiej się te ustrojstwa kupuje?

[ Dodano: 2017-11-22, 14:01 ]
Jeśli tak, to czy lampa na sankach może być pentaxowa?
 
matkus  Dołączył: 12.07.2016
Cytuj
FraZa napisał/a:
No to i tak przełom :)
A można mieć na sankach wyzwalacz a na nim lampę? I 2 wyzwalane zdalnie? I wszystko działa w PTT-L?

Niby tak, ale... są z tym problemy. Znaczy, nie do końca działa tak, jak powinno. Póki co stosuję rozwiązanie znalezione w necie, czyli gdy zakładam lampę na wyzwalacz, to sanki oklejam taśmą klejącą i wyzwalam bezprzewodowo :D Tylko trzeba pamiętać, żeby zasięg mieć ustawiony na "short" a nie "long". Znaczy, generalnie lampa błyska bez takich kombinacji, ale nie zawsze poprawnie, często się wykrywa jako w manualu itd. Ponoć i tak działa to lepiej, niż działało, ale to wiem tylko z forów, bo wcześniej nie miałem kaktusów (jedyny, w doniczce, usechł dawno temu).

Na oficjalnym forum czytałem, że mają się zająć problemem, więc wygląda na to, że nawet producent o nim wie.

Cytat
A gdzie najlepiej się te ustrojstwa kupuje?

O ile wiem, to w Polsce jest 1 dystrybutor - digital24.pl (mają też sklepy stacjonarne). Za granicą nie próbowałem szukać.

A czy można stosować Pentaxową od razu, to nie wiem, nie próbowałem i nie szukałem info w necie, bo nie mam takowej. Ale jak widzę, jak to działa, to kto wie, może trzeba mieć zestaw aparat->V6II (jako nadajnik) -> taśma klejąca jako izolacja -> V6II (jako odbiornik) -> lampa? I do tego stelaż jakiś albo rusztowanie, co by się to nie przewróciło oraz pancerz wspomagany, żeby to unieść :evilsmile:

 

FraZa  Dołączył: 25.04.2006
Cytuj
No tak, ale testowałeś tylko z jedną lampą założoną na wyzwalaczu i zataśmowaną?
Bo jak będzie kilka lamp to już zasięg powinien być chyba na long?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach