Tinuviel  Dołączył: 24.07.2009
[K30] co skopałem z ustawieniami RAW-ów? Cytuj
Witam

Sprawa wygląda tak; mam K-30, miałem tam wgrany chyba najstarszy z możliwych softów od K-30 i tak go sobie używałem, cykałem w RAW-ach, wrzucałem w Lightrooma i była sielanka.

Jakiś czas temu zrobiłem upgrade softu na taki z K-50 aczkolwiek działający z K-30 po to aby móc używać 55-300 PLM-a. Wszystko cacy - działa.

Teraz zabrałem się za obrókę zdjęć z ostaniego wyjazdu i... coś jest nie tak. RAW-y wyglądają inaczej niż wcześniej, są bardziej "kaszowate", zdjęcia są mniej szczegółowe i to przy niskich czułościach. Rzekłbym że teraz ISO 200 wygląda tak jak wcześniej ISO 800 albo i wyżej. Efekt jest taki że teraz każde zdjęcie muszę odszumiać w Lightroomie - nawet takie robione w idealnych warunkach oświetleniowych - wcześniej tego robić nie musiałem.

Mocno wątpliwe jest że coś popsułem i nagle matryca szumi bardziej (bo niby jak), raczej musiałem na starym sofcie mieć inne ustawienia.

Aktualne ustawienia mam takie:
Ekran 1: RAW
Ekran 2: Ustawienie Zakresu Dynamicznego:
- Komp. prześwietlenia: ON
- Kompensacja cienia: poziom średni
Ekran 3: Redukcja ziarna przy wysokiej czułości ISO: AUTO
Ekran 3: Redukcja ziarna przy długim czasie migawki: AUTO
Shake Reduction: ON

Z tego co kojarze jest tu więcej ustawień niż miałem na starym sofcie, macie pomysł co może być przyczyną?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Zresetuj i poustawiaj wszystko od nowa.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach