karmazyniello  Dołączył: 05.02.2008
  Jaki tani 4x5"??? Cytuj
Szukam taniego aparatu na negatyw 4x5"
Do 1tys. zł max.
Jakie macie doświadczenia, na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze takiego aparatu?

Pozdrawiam

Ps. Jeśli temat już był, proszę o podklejenie do wątku.
 
rybka  Dołączył: 28.12.2010
Cytuj
Witaj . Wlasnie wystawilem ''za drzwi'' Graflexa 4x5 z obiektywem . Na ''Korexie '' . Tam masz tania cene i mysle ze jest to jakas przeslanka . Ostatnio w Uk , na znanym serwisie aukcyjnym mozna znalezc cos w podobnej kwocie . Pozd.
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Proszę mi tu nie handlować.
 
rybka  Dołączył: 28.12.2010
Cytuj
Przepraszam . Nie handluje - wlasciwie sprzedany zostal juz na korexie - to tylko przyklad za ile ... i co . A Grafcia jak najbardziej polecam na poczateki w plener - przepiekna mobilnosc i umiarkowana waga . To w koncu ''press camera '' . Pzd.
 

Kosmo  Dołączył: 11.03.2008
Re: Jaki tani 4x5"??? Cytuj
karmazyniello napisał/a:
Szukam taniego aparatu na negatyw 4x5"
Do 1tys. zł max.
Jakie macie doświadczenia, na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze takiego aparatu?

Pozdrawiam

Ps. Jeśli temat już był, proszę o podklejenie do wątku.

Graflex chyba tylko. Może ew. jakiś MPP, ale trzeba będzie się nastawić na kompromis, że może być np. 1200zł. Zresztą z Graflexem podobnie.

Rozumiem, że mówisz o korpusie bez szkieł...

[ Dodano: 2013-01-03, 00:22 ]
Ewentualnie przeróbka jakiegoś 10x15 - body można kupić już za 200zł, jak się uda, matówka za ok 50zł, potem trochę umiejętności stolarsko-majsterkowych, plus cierpliwość i koszty testów w szlifowaniu aby płaszczyzna filmu idealnie leżała w płaszczyźnie matówki... (tudzież odwrotnie, jak kto woli). Mogę podesłać foty przerobionego koleżki.. :-)
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
karmazyniello, temat rzeka. Field czy mono rail? Chcesz dużo ruchów, czy niekoniecznie. Jaka ogniskowa? Do tysiąca to kiepsko to widzę. Najtańsze przyzwoite szkło z migawką i płytką to kilka setek. Taki głupi holder na dwie szitki kosztuje minimum 30 zł. Masz pełną klatkę, więc moim zdaniem, pchając się w badziewie, tylko stracisz czas i nerwy. Tanie szkló, rozjechana kamera i masz efekty słabsze niż z D700 z jasnym szkłem. Myślałeś o skanowaniu? Jedyna opcja w tej chwili to V700. Powiększalnik to min. 1000 zł.


Aaaa, bylo kiedyś cos takiego, ale umarło chyba:
http://www.bulldogcameras.com/index.html
http://www.youtube.com/wa...C0&noredirect=1
 

karmazyniello  Dołączył: 05.02.2008
Cytuj
dzerry, taki co to bez statywu zrobię zdjęcie, bo mam mało miejsca w bagażniku, a chcę go zawsze wozić ze sobą.
Szkło standardowe, odpowiednik 35-50mm na małym, obejdzie się bez pokłonów i innych tego typu bajerów.
Skanować mam gdzie, kolega użyczy nawet V750 :-)
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
karmazyniello napisał/a:
taki co to bez statywu zrobię zdjęcie
Powodzenia :-) karmazyniello, po co ci wielki format, skoro nie zamierzasz korzystać z pokłonów i shifta?
 

karmazyniello  Dołączył: 05.02.2008
Cytuj
Iczek dawał radę Graflexem, i tam całkiem ładna była ta głębia

 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
karmazyniello napisał/a:
Iczek dawał radę Graflexem
na statywie. Graflex ma wszystkie ruchy, tylko w ciut mniejszym zakresie niż inne fieldy. Tutaj masz przedni standard pochylony do przodu. Z reki, na tak otwartym obielktywie, trafisz 1 na 10.
 

alekw  Dołączył: 27.09.2007
Cytuj
Przecież od razu widać, że tu chodzi o fajną ramkę :-P :evilsmile:
 

karmazyniello  Dołączył: 05.02.2008
Cytuj
Te wizje na Wiślance to typowo widokowe, takie żeby potem oglądać na dużym formacie odbitki.
Co do portretów to masz rację, bez statywu ani rusz skoro to takie precyzyjne. Ja się na tym jeszcze kompletnie nie znam, ale mam milion pomysłów jak to wykorzystać.

[ Dodano: 2013-01-03, 11:40 ]
alekw napisał/a:
Przecież od razu widać, że tu chodzi o fajną ramkę


Mam cały komplet w PSie, szkoda kasy by było na takie pudło ;-)
 

alekw  Dołączył: 27.09.2007
Cytuj
http://sliwczynski.blogsp...syka-kf-39.html

Co prawda cena na jednym ze zdjęć dotyczy 5x7, no ale :-D
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
karmazyniello napisał/a:
takie żeby potem oglądać na dużym formacie odbitki
Jesli chesz robic w ciemni, to tak. Wydruk bedzie rownie dobry z D700/800.

[ Dodano: 2013-01-03, 11:50 ]
karmazyniello, wez od kogos pozycz sobie 4x5 i zobacz jak to sie je. Ja popelnilem wlasnie ten blad. Zajaralem sie, kupiłem w ciemno, zrobiłem pare szitek, zmeczylem sie i teraz jak sobie mysle o wychodzeniu z 4x5 to tak jakbym mial isc do kopalni. Pogonilbym to wszystko na trzy wiatry, ale mi duma nie pozwala. Przynajmniej jeden cykl musze wymeczyc. Tyle, ze teraz przy takiej pogodzie, to naprawde jest zabawa dla hardkorowcow.
 

karmazyniello  Dołączył: 05.02.2008
Cytuj
dzerry napisał/a:
Jesli chesz robic w ciemni, to tak


Jakiś tam powiększalnik mam, tylko muszę go trochę podreperować :-)

dzerry napisał/a:
karmazyniello, wez od kogos pozycz sobie 4x5 i zobacz jak to sie je.


Muszę napisać ogłoszenie w Hyde-parku, bo nie łatwo o chętnego pożyczać taki sprzęcior.
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
karmazyniello napisał/a:
Jakiś tam powiększalnik mam, tylko muszę go trochę podreperować :-)
do 4x5?
 

Kosmo  Dołączył: 11.03.2008
Cytuj
karmazyniello napisał/a:
dzerry, taki co to bez statywu zrobię zdjęcie, bo mam mało miejsca w bagażniku, a chcę go zawsze wozić ze sobą.
Szkło standardowe, odpowiednik 35-50mm na małym, obejdzie się bez pokłonów i innych tego typu bajerów.
Skanować mam gdzie, kolega użyczy nawet V750 :-)


wszystko mi mówi, że szukasz czegoś takiego: Lekka kawaleria 4x5"


Lekki, noszę go w małej torbie. No i to szkło - Xenotar 135/4.7 - miodne... :-)

[ Dodano: 2013-01-03, 11:59 ]
karmazyniello napisał/a:
bo nie łatwo o chętnego pożyczać taki sprzęcior.

prawda, to jak z pożyczyć miecz od samuraja... ;-)

[ Dodano: 2013-01-03, 12:02 ]
karmazyniello napisał/a:
na statywie. Graflex ma wszystkie ruchy, tylko w ciut mniejszym zakresie niż inne fieldy. Tutaj masz przedni standard pochylony do przodu. Z reki, na tak otwartym obielktywie, trafisz 1 na 10.

zgoda z Jarkiem na 100%, przy pochyleniu - a sam moment focenia jest bez podglądu - trafienie w wybrany punkt nierealne, szkoda szitki
statyw jest nieodzowny.
Do tego weź pod uwagę, że materiały pewnie będziesz kupował w okolicach max 100-200 ASA, plus obiektyw f 5.6 to już jasny... - zatem czasy są dość długie i statyw po prostu jest musem. Zresztą chyba to nie problem, skoro masz aparat mieć w bagażniku?
 

karmazyniello  Dołączył: 05.02.2008
Cytuj
Kosmo napisał/a:
wszystko mi mówi, że szukasz czegoś takiego: Lekka kawaleria 4x5"


Boże, jaki piękny i poręczny :shock:

[ Dodano: 2013-01-03, 12:05 ]
dzerry napisał/a:
do 4x5?


Tak, Omega jakiś tam, z kupą kabli etc.
Jeszcze nie wypakowałem nawet z pudła po Thomsonie 32"
 

alekw  Dołączył: 27.09.2007
Cytuj
dzerry napisał/a:
to tak jakbym mial isc do kopalni


Czyli na śląsk się nada :mrgreen: Daj znać jak będziesz sprzedawał :-)
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Wyobrażam sobie Kamila obwieszonego aparatami niczym Diane Arbus.

Zrobię Panu portret. 4x5 wzium.
Ale może wpierw wglądówka na polaroidzie.
Pół godziny minęło.
No to poprawię 67. Wzium pół filmu poszło. Kolejne 20 minut.
Dla pewności poprawię cyfrą. Rach-ciach-ciach.
F80 by się obraził. Ciach.

Dziękuję Panu.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach