Luk4sPL  Dołączył: 14.01.2009
Cytuj
To ja też się pochwalę :) Mój debiut na forum ;)

1.


2.


3.


4.


5.
 
Zombie  Dołączył: 03.05.2008
Cytuj
Cześć
Jako, że sobie wczoraj zaszalałem i nabyłem statyw zachciało mi się spróbować fotografii nocnej. Zatem umieszczam to moje niewątpliwie dzieło sztuki ;)

Teraz realnie stąpając po ziemi i widząc, że chyba jednak nie zabardzo umiem fotografować coś innego niż nieruszający się kotlet, zdradzcie mi czy da się usunąć te filetowe promienie z lewego boku (nie wiem jak to nazwać, flary?) w sposób inny niż zrobienie nowego zdjęcia bardziej odsuniętego od lampy z lewej strony. Oczewiście inne wady możecie też wymienić.
Parametry to:
K10 + krótki kit; F31 f/19, 30s, ISO200, nieco podostrzone i balans bieli zmieniony na tungsten lamp.
DA18-55 opłaca się używać dla takich małych przesłon? Gdzieś tam mi się wyczytało, że najlepiej 9-11 bo niżej rozdzielczość siada.
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
Zombie, to ja robiłem "z tamtej strony":
:-)
 

milo  Dołączył: 01.08.2006
Cytuj


z reki ;)
 

matth  Dołączył: 21.04.2008
Cytuj
milo, noktowizor Ci trochę niebo zaszumił :-P ;-)
 

hitman1986  Dołączył: 17.03.2008
Cytuj
ło matko, milo, mogłeś potraktować to zdjęcie neat image'em przynajmniej...
 

życzliwy  Dołączył: 29.08.2008
Cytuj
łoj, nie czepiajmy się - robione na iso6400, pokazane jakie wyszło i bardzo dobrze.
Ale, czy ja na tym niebie to widzę leciuchny banding, czy to takie smugi reflektorów w niebo ?
 

milo  Dołączył: 01.08.2006
Cytuj
życzliwy, banding mogl troche wyjsc na wierzch z powodu obrobki.
 

karmazyniello  Dołączył: 05.02.2008
Cytuj
milo, ładną masz stopkę ( co się boisz Nikosiem 700 pochwalić :-P )
 

milo  Dołączył: 01.08.2006
Cytuj
karmazyniello, za duzy jest zeby sie w stopce zmiescic :)
 

Grzybu  Dołączył: 01.02.2009
Cytuj
Zawsze lubiłem oglądać nocne zdjęcia ( zresztą kto nie lubi). I rzeczywiście fajne zdjęcia wstawiliście... majstersztyk...

Ostatnio również dołączyłem do wielkiej rodziny pentaxa. Jeszcze nie bardzo się łapie w tym wszystkim, ale wczoraj wieczorem poszedłem na spacer i próbowałem coś "spłodzić". Bez statywu to ciężko idzie, ale zdarzają się czasem jakieś murki i tego typu rzeczy...



Tu rodzi się moje pytanie. Da się robić zdjęcia, bez statywu w nocy? Są może jakieś optymalne ustawienia ?
 

nemo  Dołączył: 21.09.2007
Cytuj
Grzybu napisał/a:
Są może jakieś optymalne ustawienia
pokrętłami na statywie ;-)
 

fotonyf  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
Grzybu napisał/a:
Da się robić zdjęcia, bez statywu w nocy?
Niby tak. Kiedyś poszedłem na taki nocny plenerek, wypstrykałem film w oparciu o murki i inne solidne podstawy, wywołałem, powiększyłem i wywaliłem cały film do kosza.
Do wielkości odbitki 10x15cm było jeszcze akceptowalnie. Ale ja chciałem min. 30x40 i tu była totalna porażka.
 

życzliwy  Dołączył: 29.08.2008
Cytuj
Grzybu napisał/a:
Da się robić zdjęcia, bez statywu w nocy?

Da się zejść do 1s z ręki. Z podparciem nawet dłużej. Zależy jak mocno trzęsą Ci się ręce ;-)
Cytat
Są może jakieś optymalne ustawienia ?

Przestawiasz na M i kombinujesz.
 

Grzybu  Dołączył: 01.02.2009
Cytuj
fotonyf, mówisz o analogowym?


życzliwy napisał/a:
Da się zejść do 1s z ręki.

Wszystko się da tylko trzeba dopracować, czasem odnosze wrażenie, że mam już 80 lat :mrgreen:

A co do manuala to cały czas kombinuje, ale nie udało mi się jeszcze zrobić tak ostrego zdjęcia. Ale fajne efekty wychodzą jak się postawi aparat na murku, ustawi na długi czas naświetlania, i czeka na samochody na ruchliwej ulicy...

W wolej chwili jeszce pokombinuje, ale będzie ciężko, bez statywu.
 

Kosmo  Dołączył: 11.03.2008
Cytuj
wg mnie statywjest niezbędny
i wężyk

reszta to półśrodki
 

nemo  Dołączył: 21.09.2007
Cytuj
Święta prawda SQ6GIT :->
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
SQ6GIT, nemo, ale trzeba uściślić - dobry statyw i odpowiedni wężyk - bo nie każdy się nada no wszystkich zastosowań ;-)
 

Kosmo  Dołączył: 11.03.2008
Cytuj
OK. Zatem nie statyw, a Statyw. :-)
a wężyk nawet w razie czego zastąpić samowyzwalaczem

PS. Kiedyś wybrałem się na noc foto w Rzymie. Zabrałem statyw, szkła i k100ds. Po dojechaniu do Rzymu wysiadam z autobusu, widzę po jakimś czasie mój pierwszy rozgrzewkowy kadr nocny i.. okazuje się, że stopka od głowicy została w hotelu ze średnim formatem. Nie muszę cytować pierwszych słów, jakie wypowiedziałem? (hint: te słowa to też hasło do windy w "Seksmisji") :-)

Od tej pory stopka jest wożona na głowicy statywu, nie na aparacie. Oczywiście poza sesją.. :-)
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
SQ6GIT, to nic, jak byłem świeżo po zakupie gripa, a nie miałem jeszcze 2 akumulatora, to przed wyjazdem weekendowym odpięłem klocka, bo mi się do torby nie mieścił i pojechałem, dopiero po przyjeździe na miejsce okazało się że akumulator został w gripie (grrrr)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach