Endriu61  Dołączył: 16.03.2014
[korpus] Pytanie o długość zapisu na kartę SDHC. Cytuj
Witam Wszystkich!
To mój pierwszy post, bo właśnie stałem się posiadaczem używanego Pentaxa K-5II.
Otóż nie wiem czy z moim aparatem wszystko jest ok. Mam zastrzeżenia do szybkości zapisu zdjęcia na kartę SDHC. Pierwotnie włożyłem "starą kartę class 4" i zapis zdjęcia (JPEG) był bardzo wolny. Kupiłem więc szybką kartę SanDysk Ultra SDHC UHS-1, 80mb/s. Jednak niczego to nie zmieniło, zapis pojedynczego zdjęcia (JPEG) trwa 4 s. , a RAW - 8s. Nie wiem co z tym zrobić.
Aparat ma oprogramowanie w wersji bazowej tj, 1.0. Wiem , że jest już aktualizacja ( chyba 1.07), ale nie wiem czy to coś zmieni, a ponadto trochę się boję samemu wgrać aktualizację, żeby się coś "nie rozsypało".
Proszę o jakąś poradę, co z tym fantem zrobić. :-(
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Wystarczy spojrzeć niżej: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=52542
Naładuj akumulator i zaktualizuj firmware. Będzie dobrze.
 

Endriu61  Dołączył: 16.03.2014
Cytuj
A z jakiej strony www. najlepiej ściągnąć najnowszą wersję aktualizacji?
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
 

Endriu61  Dołączył: 16.03.2014
Cytuj
Jeszcze tylko krok po kroku jak to zrobić...? :-D
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
Endriu61 napisał/a:
Jeszcze tylko krok po kroku jak to zrobić...? :-D

Na stronie masz wszystko wyjaśnione krok po kroku :-) - Updating Procedure

 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
Przede wszystkim jak koledzy napisali, aktualizacja firmware.

A poza tym :)
Endriu61 napisał/a:
SanDysk Ultra SDHC UHS-1, 80mb/s

Te 80 MB/s to ma jedynie w odczycie. Zapis w testach synteycznych dochodzi nawet do 40 MB/s, ale w K-3 według moich obserwacji nie przekraczał 20 MB/s (10 rawów z serii zapisuje 18-20 sekund).
Przy pojedynczych zdjęciach nie robi to różnicy, ale przy większej serii opróżnianie bufora zajmie trochę więcej czasu.

Z kolei Sandisk Extreme Pro w syntetykach leci po 90 MB/s w obie strony, a w K-3 osiąga jakieś 60 MB/s (zapis 10 rawów kończy po niecałych 6 sekundach).
 

Endriu61  Dołączył: 16.03.2014
Cytuj
Witam!
Postąpiłem krok, po kroku przy próbie aktualizacji oprogramowania ( tak jak zapisano na stronie http://www.ricoh-imaging..../k-5_2_s.html.) i niestety, po włączeniu aparatu z jednoczesnym przyciśnięciem przycisku MENU - wyświetla się aktualna wersja oprogramowania, po czym aparat przechodzi w stan " do normalnej pracy", a nie jak jest opisane. Co może być nie tak? Mam wersję 1.00. Czy mam kolejno wgrywać wersje : 1.01, 1.02, 1.03...? Z informacji na tej stronie wynika, że wersja 1.07 uzupełnia oprogramowanie o poprzednie wersje, więc chyba nie? Pobrałem wersję do Windowsa a może powinienem pobrać do "For Windows/Macintosh"?

 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
Endriu61 napisał/a:
Postąpiłem krok, po kroku przy próbie aktualizacji oprogramowania ( tak jak zapisano na stronie http://www.ricoh-imaging..../k-5_2_s.html.) i niestety, po włączeniu aparatu z jednoczesnym przyciśnięciem przycisku MENU - wyświetla się aktualna wersja oprogramowania, po czym aparat przechodzi w stan " do normalnej pracy", a nie jak jest opisane. Co może być nie tak? Mam wersję 1.00.


Sformatuj kartę pamięci w aparacie.
Sprawdź czy na pewno pobrałeś dobry firmware (do K-5II i K-5IIs są różne).
Na kartę wgraj plik *.bin, nie *.exe (bezpośrednio, nie do żadnego katalogu).
 
matkus  Dołączył: 12.07.2016
Cytuj
Ja aktualizowałem K50 z 1.00 od razu do 1.10 bez pośrednich i nie było problemu.
Wgrywając plik pamiętaj, że ma być w głównym katalogu karty oraz żeby rozpakować plik ZIP. Plik EXE to samorozpakowujące się archiwum, więc też trzeba to wypakować i wgrać na kartę dopiero rozpakowaną zawartość.
[edit]Widzę, że Misztu szybciej pisze, niż ja :)

 

Endriu61  Dołączył: 16.03.2014
Cytuj
Kartę sformatowałem w aparacie , skopiowałem do katalogu głównego plik exe, bo na stronie www. jest "exe" i "zip", czyli co? powinienem skopiować "zip" dla "For Windows/Macintosh" , czy to to samo co "bin"?
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
Endriu61 napisał/a:
Kartę sformatowałem w aparacie , skopiowałem do katalogu głównego plik exe, bo na stronie www. jest "exe" i "zip", czyli co? powinienem skopiować "zip" dla "For Windows/Macintosh" , czy to to samo co "bin"?


Nie, to są różne pliki.
Zarówno exe, jak i zip, to skompresowane archiwa. Przy czym pierwszy wypakuje się sam (tzw. self-extractor), a drugi potrzebuje do tego albo programu, albo funkcji Windows zwanej "wyodrębnianie" :)

Mówiąc wprost - powinieneś wypakować zawartość pobranego pliku (exe/zip) i na karcie pamięci umieścić sam wypakowany plik z rozszerzeniem .bin.
 

Endriu61  Dołączył: 16.03.2014
Cytuj
;-) Dla mnie to "trochę skomplikowane- zbyt mało wiedzy", ale zrobiłem tak : zapisałem plik "exe" na pulpicie komputera. Kliknąłem na ikonkę tego folderu, otworzyło się kolejne okienko do zapisu, po naciśnięciu OK - obok na pulpicie pokazał się plik "fwdc216b.bin". Czy to ten plik mam skopiować na kartę SD? :-)
Ten plik jest trochę większy niż "exe" ;-)

 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Endriu61 napisał/a:
na pulpicie pokazał się plik "fwdc216b.bin". Czy to ten plik mam skopiować na kartę SD?

Tak
 

Endriu61  Dołączył: 16.03.2014
Cytuj
Zrobione, aktualna wersja 1.07 :-D . Jednak coś pomogło w kwestii polepszenia szybkości zapisu na kartę pamięci. Powyłączałem też "korekty obiektywu". Zauważyłem też , że na szybkość zapisu ma również rodzaj użytego programu do robienia zdjęć. Myślę, że jest ok. Ukazująca się wcześniej klepsydra już się nie wyświetla, zapis bez zwłoki - czyli jest OK!
Bardzo WAM DZIĘKUJĘ za wszelką pomoc!
Ps. Przeszedłem do Pentaxa z Olympusa i jak na razie jestem bardzo zadowolony :-D
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
Właśnie miałem klepać odpowiedź, ale plwk był szybszy.

Endriu61 napisał/a:
Ps. Przeszedłem do Pentaxa z Olympusa i jak na razie jestem bardzo zadowolony :-D

Czyli kolega lubi nieco bardziej niszowe klimaty. Szacuneczek. Masz zadatki na die harda ;)
 

Endriu61  Dołączył: 16.03.2014
Cytuj
Tak jakoś od dawna myślałem o Pentaxie, jeszcze wcześniej niż wszedłem w duże 4/3 Olympusa. Nie mówię, że C i N są złe - bo ich po prostu nie znam, ale lubię coś innego niż większość i uważam także, że Pentax trzyma jakość , o czym nie można powiedzieć czytając rzeczowe opinie użytkowników innych systemów o coraz to nowszych modelach body . Informacje o marce śledzę od bardzo dawna, ale teraz nadarzyła się okazja do zakupu, więc jestem z Pentaxem :-) . Jak na razie nie wyzbywam się Olympusa, tak z sentymentu ( Olympus dawał mi wiele radości z "focenia"), a ponadto zainteresowanie "umarłym" systemem jest znikome, więc i zysk ze sprzedaży zapewne symboliczny, niech więc leży i odpoczywa :-)

 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
Dla szybszej serii musisz przejść jednak na jpg.

Ale skoro wystarcza.
 
Bartosz_T  Dołączył: 11.12.2017
Cytuj
Mnie trochę denerwuje ta prędkość zapisu na kartę (mam powyłączane te bajery). Nie mam jakiś super szybkich kart pamięci, moja przy zapisie RAW wyciąga 10 MB/s, więc pomyślałem, żeby zainwestować w SanDisk Ultra SDHC 16GB, lecz w komentarzach wyczytałem, że realna prędkość zapisu tej karty to 12 MB/s więc na razie się wstrzymam.
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
Bartosz_T napisał/a:
Mnie trochę denerwuje ta prędkość zapisu na kartę (mam powyłączane te bajery). Nie mam jakiś super szybkich kart pamięci, moja przy zapisie RAW wyciąga 10 MB/s, więc pomyślałem, żeby zainwestować w SanDisk Ultra SDHC 16GB, lecz w komentarzach wyczytałem, że realna prędkość zapisu tej karty to 12 MB/s więc na razie się wstrzymam.

Jeśli SanDisk, to minimum Extreme. Zapis zależnie od pojemności 40-60 MB/s.
A najlepiej to Extreme Pro, które zapis mają do 90 MB/s ;)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach