lorank  Dołączył: 27.08.2008
Dokumentacja a praktyka - obiektywy manualne z K200D Cytuj
Witam,
poczytałem sobie dokumentację, poczytałem trochę na forum... I nie wiem wreszcie kto ma rację i jak być powinno. Pozwolę sobie krótko opisać o co chodzi.
Jestem wierny marce - w dalszym ciągu mam analogowe P30 i ZX-5n. Niedawno kupiłem K200. A ze starych analogów zostały mi: dwa przyzwoite Tamrony (28-80 i 80-300), trzy manualne obiektywy: standardowy Pentax-M 1.7/50mm, fish-eye Zenitar-K 2,8/16mm i lustrzany Revuenon 8/500mm. No i oczywiście paradoksalnie K200 z kitowym 18-55mm był tańszy niż bez, więc za to że dopłacili wziąłem razem z obiektywem :-) No i mam jeszcze pierścienie pośrednie do makro - przenoszą przesłonę i tylko przesłonę (mechanicznie).
Dokumentacja mówi, że obiektywy manualne, lustrzane, mieszki, etc. mogą pracować w trybie Av, a już bezwzględnie wszystkie w trybie M. Pierwsza część zakrawa na jakieś nieporozumienie, bo oczywiście i chodzą, ale przy otwartym obiektywie. Co ciekawe: jak próbowałem zrobić fotkę testową przy niższym ISO i gorszym świetle (żeby wymusić długi czas), to wyraźnie widać, że jeśli np. na obiektywie ustawię przesłonę 22, to aparat ja domknie, ale... na krótko po zrobieniu zdjęcia :-) Czyli wracamy do początku - same zdjęcia robione są na otwartym obiektywie. Zielony przycisk zupełnie nie działa w trybie Av.
Kolejne próby odbyły się z trybem M i tutaj zdecydowanie większy sukces: zielony przycisk dokonuje pomiaru i przymyka przesłonę do ustawionej wartości. Jako wynik pomiaru pojawia się ustawienie proponowanego czasu. I fotka później robiona jest z właściwą (tj. ustawioną) przesłoną. Czyli mniej więcej jest OK. Zastanawia mnie jedynie dlaczego pomiar ograniczony jest do centralnie ważonego i punktowego - matrycowy jest niedostępny. No i jeszcze jedna ciekawostka: zupełnie w trybie manualnym i z takim obiektywem nie działa korekcja ekspozycji - czas trzeba przestawiać ręcznie po pomiarze, a nie można mu narzucić żeby np. od razu ustawiał o 0,5EV więcej.
I teraz pytanka do Szanownej Pentaxowej Braci: czy to jedyny sposób na wykorzystanie obiektywów manualnych w K200? Czy jest może jakieś magiczne ustawienie menu które umożliwi robienie w trybie Av? Czy w trybie M korekcja jest niemożliwa do ustawienia? Czy ktoś ma może inne doświadczenia z manualami i K200?

Pozdrawiam
Krzysiek

 

Throwend  Dołączył: 26.04.2007
Cytuj
Wydaje mi się, ze pstrykałem Kasetka na Av i nawet wychodziło. Oczywiscie bez jakiegokolwiek przeniesienia, bo obiektywem M42. Ustawiałem tylko przysłone na obiektywie a aparat sobie dalej radził. Czasem musiałem tylko ustawić kompensacje na -1EV. A co do manualnego to wydaje mi się, że jest on po to, zeby wszystko ustawic jak sie chce, a kompensacja przeciez musi cos przestawić. Skoro ustawiasz sam wszystkie wartosci to co korekcja ma zmienić? Więc w trybie M korekcja jest chyba niedostepna, ale moge sie mylić.

Nie wiem jak w k200, ale w setce trzeba w ustawieniach pozwolic na uzywanie pierścienia przysłony...
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Cytat
obiektywy manualne w K200

Nie ma takiego modelu - popraw nazwę w tytule wątku na K200D.
 
LDevil  Dołączył: 30.05.2007
Cytuj
Tryb Av z szkłami bez automatyki przysłony działa tylko na pełnej dziurze. Body po prostu nie wie jaka przysłona jest ustawiona na obiektywie.
Pomiar matrycowy nie działa z tymi obiektywami, bo algorytm liczący go musi znać bezwzględną jasność sceny, a tego się nie dowie jeżeli nie wie jaka przysłona jest ustawiona.
Instrukcja na stronie 86 wyraźnie informuje o braku korekcji w trybie M

 

lorank  Dołączył: 27.08.2008
Cytuj
Throwend napisał/a:
Skoro ustawiasz sam wszystkie wartosci to co korekcja ma zmienić? Więc w trybie M korekcja jest chyba niedostepna, ale moge sie mylić.

Na logikę się z Tobą zgadzam, ale działa to tak, że jak naciśniesz zielony przycisk, to w trybie M zamyka sie przesłona, a czas ustawiany jest na taki jak mu wychodzi z pomiaru. Pisząc o krekcji miałem na myśli to, że na przykład skoro wiem że dla konkretnego szkła przekłamuje o 1EV, to chciałbym mu to ustawić na stałe a nie klikać przed każdym zdjęciem...

[ Dodano: 2008-08-27, 23:36 ]
LDevil napisał/a:
A jednak instrukcja na stronie 86 wyraźnie informuje o braku korekcji w trybie M

Sorki - tą tabelkę przeoczyłem. A skoro mówimy o stronach, to jak się ma do praktyki strona 230? :-) Piszą że obiektywy M chodzą w trybie Av ...

[ Dodano: 2008-08-27, 23:39 ]
zorzyk napisał/a:
Nie ma takiego modelu - popraw nazwę w tytule wątku na K200D

Ok - w porządku. :oops: Chyba jednak i tak każdy wie o co chodziło... Prawie wszyscy piszą o K10, K200, K100... Chyba wiadomo że chodzi o cyfrówki...

 
LDevil  Dołączył: 30.05.2007
Cytuj
lorank napisał/a:
Sorki - tą tabelkę przeoczyłem. A skoro mówimy o stronach, to jak się ma do praktyki strona 230? :-) Piszą że obiektywy M chodzą w trybie Av ..
No i chodzą, ale czasami są kłopoty z poprawnym naświetleniem :) Co zresztą jest opisane. Generalnie współpraca z manualnymi obiektywami nie jest idealna, ale mogłeś trafić gorzej :)
 

lorank  Dołączył: 27.08.2008
Cytuj
LDevil napisał/a:
No i chodzą, ale czasami są kłopoty z poprawnym naświetleniem :)


Mnie naświetla OK, tyle że przy pełnym świetle, tzn. nie ma znaczenia co ustawisz na obiektywie - aparat i tak cyknie fotę przy otwartej przesłonie... A zamknie ją na chwilę, jak już obraz będzie na matrycy - z dwoma manualami jakie mam, tak właśnie działa tryb Av
 

Throwend  Dołączył: 26.04.2007
Cytuj
lorank napisał/a:
Na logikę się z Tobą zgadzam, ale działa to tak, że jak naciśniesz zielony przycisk, to w trybie M zamyka sie przesłona, a czas ustawiany jest na taki jak mu wychodzi z pomiaru.


Prawdopodobnie chodzi o coś, co ja mogę ustawić na jeden z przycisków - przełączenie w tryb Av. W sensie że jak mam manualny i nie chce mi sie ustawiać wszystkiego samemu to wciskam ten przycisk i aparat ustawia mi wszystko jak w trybie Av i wtedy moge sobie korygowac jak chce.

lorank napisał/a:
Pisząc o krekcji miałem na myśli to, że na przykład skoro wiem że dla konkretnego szkła przekłamuje o 1EV, to chciałbym mu to ustawić na stałe a nie klikać przed każdym zdjęciem...


No i własnie na tym polega manual - aparat ci niczego nie ustawia automatycznie. A skoro ustawiasz wszystko ręcznie to bierzesz pod uwagę przekłamanie, więc automatyczna kompensacja nie jest potrzebna ;-)

LDevil napisał/a:
Pomiar matrycowy nie działa z tymi obiektywami


Tego np. nie wiedziałem, bo mam zawsze ustawiony pomiar punktowy... :mrgreen:
I, jak pisałem, zwykle to działa. Ustawiam przysłone na obiektywie a aparat sobie mierzy co mu tam wpada... Zwykle w miare poprawnie... Aczkolwiek dawno nie pstrykałem manualem więc nie pamietam dokładnie :oops:
 

lorank  Dołączył: 27.08.2008
Cytuj
Throwend napisał/a:
No i własnie na tym polega manual - aparat ci niczego nie ustawia automatycznie. A skoro ustawiasz wszystko ręcznie to bierzesz pod uwagę przekłamanie, więc automatyczna kompensacja nie jest potrzebna ;-)

Tyle że nawet w instrukcji wspominają, że "może wystąpić błąd ekspozycji". Mnie chodzi o to, że skoro po zielonym przycisku w trybie M aparat sam ustawia czas, a tryb Av nie chodzi jak należy z obiektywami M, to dobrze byłoby gdybym mógł ustawić korekcję ekspozycji na stałe. Ot, takie pobożne życzenie... ;-)
 

Yeti  Dołączył: 04.07.2007
Cytuj
Nie jest tak źle - masz jeden obiektyw który akurat nadaje się do Av - to ten lustrzany 8/500 :-)
A reszta Twoich problemów ( i skąd one się biorą) była już wyjaśniana na forum - głównym powodem jest brak mechanicznego sprzężenia ustawionej wartości przysłony obiektywu z korpusem aparatu :-(
 

lorank  Dołączył: 27.08.2008
Cytuj
Yeti napisał/a:
masz jeden obiektyw który akurat nadaje się do Av - to ten lustrzany 8/500 :-)

No tak wprost wynika z instrukcji K200D (wspominana strona 230)... A poza tym na logikę: skoro Av działa z obiektywami na otwartej przysłonie, to przecież lustrzane mają stałą przysłonę i nijak się większej ustawić nie da ;-) Zonk jest tylko taki, że muszę dla lustrzanego ustawiać korekcję +2EV, a i to czasem wydaję się mało (+/- 2EV to niestety max korekcji w K200D). Strasznie ciemne foty wychodzą bez poprawki... :-?

[ Dodano: 2008-08-28, 10:05 ]
I jeszcze jedno - dzisiaj rano zrobiłem prosty test z tym lustrzanym 8/500: jedno zdjęcie w trybie M, jedno w trybie Av - to samo oświetlenie, ten sam fotografowany obiekt. W trybie M zaproponował mi czas 1/200, a w trybie Av "zmierzył i ocenił" na 1/1000. W trybie M wyszło OK, a w trybie Av.... no właśnie.... jakieś 2,5EV różnicy czyni zdjęcie "raczej niedoświetlonym" :roll:
 

remsey  Dołączył: 02.08.2008
Cytuj
Witam wszystkich bo to mój pierwszy post, ale czytam was od dawna :-) .
Nie wiem czy to koledze pomoże, ale miałem podobny problem ze swoimi manualami.
Rozwiązaniem było zwarcie styków - po prostu podłożenie pomiędzy przejsciówkę M42 (bez kołnierza), a obiektywem folii alu, cieńkiej blaszki czy czego podobnego. Jeżeli to pomoże wystarczy później usunąć lakier z obiektywu w miejscu styków na korpusie i będzie po problemie. Różnica pomiędzy stykami rozwartymi, a zwartymi wynosi ok. 2-3 EV. W trybie Av naswietla prawidłowo, w M po użyciu zielonego też prawidłowo.
 

dickkett  Dołączył: 18.09.2006
Cytuj
remsey, http://pentax.org.pl/view...er=asc&start=60
A poza tym witaj! (Chociaż to nie ten wątek).
 

lorank  Dołączył: 27.08.2008
Cytuj
remsey napisał/a:
Rozwiązaniem było zwarcie styków - po prostu podłożenie pomiędzy przejsciówkę M42 (bez kołnierza), a obiektywem folii alu, cieńkiej blaszki czy czego podobnego.


Ciekawy pomysł - spróbuję i nie powinno zaszkodzić - w końcu jak jest standardowy bagnet K przy manualnym obiektywie, to często jest to goły metal. A w tym zwierciadlanym rzeczywiście bagnet jest oksydowany, a więc może nie dawać kontaktu elektrycznego.
Napiszę czy dało efekt, czy nie :-)

[ Dodano: 2008-09-02, 10:33 ]
No i już po próbach i po przeróbkach :-)
Zacząłem rzecz jasna od testu z folią - zadziałało.
Krok drugi - delikatne usunięcie oksydowania z bagnetu w miejscu gdzie na body są styki...
EFEKT: w trybie Av ekspozycja prawidłowa - taka sama jak w przypadku trybu M po ręcznym pomiarze.

Krótko mówiąc: potwierdzam że taki patent działa i to działa poprawnie :!:

:idea: Dzięki za radę remsey! :idea:
 

dexter  Dołączył: 09.11.2009
Cytuj
Witam. Przepraszam z góry, że odkopałem stary temat ale nie chciałem zakładać nowego - a lepszego tematu nie mogłem znaleźć ( nie wiedziałem jak sformułować problem).
Nie dawno zakupiłem jupitera-9 MC 85/2 do swojej K200D i mam parę pytań, ponieważ dopiero zaczynam zabawę z obiektywami manualnymi
- Czy jest możliwość aby aparat odczytywał pomiar światła podczas ustawianiu przesłony? tzn, żebym nie musiał wykonywać niepotrzebnych fotek - prześwietlonych albo zupełnie czarnych, by w końcu dobrać odpowiednie ustawienia i zrobić dobrą fotkę? :)
- Zauważyłem, że przy robieniu fotek przy słabym świetle, używając lampy - mimo ustawień np -2,0 wali pełnym palnikiem nie wiem dlaczego..jest możliwe ustawienie siły błysku?
- Czy po podłączeniu obiektywu manualnego muszę zmienić jakiekolwiek ustawienia?
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
dexter, myślę, że w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na wszystkie nurtujące cie pytania:
http://pentax.org.pl/view...der=asc&start=0
 

dexter  Dołączył: 09.11.2009
Cytuj
dziękuję :-B siadam do lektury :)
 

lorank  Dołączył: 27.08.2008
Cytuj
dexter napisał/a:

Nie dawno zakupiłem jupitera-9 MC 85/2 do swojej K200D

Bagnet jest "gołym metalem" czy oksydowany?
dexter napisał/a:

Czy jest możliwość aby aparat odczytywał pomiar światła podczas ustawianiu przesłony? tzn, żebym nie musiał wykonywać niepotrzebnych fotek - prześwietlonych albo zupełnie czarnych, by w końcu dobrać odpowiednie ustawienia i zrobić dobrą fotkę? :)

W trybie Av będziesz miał zawsze pomiar dla przysłony 2 - poprostu ponieważ obiektyw nie ma elektroniki i styków, to aparat zmierzy to co widzi, czyli maksymalnie otwarty obiektyw. W trybie M naciśnij "zielony guzik", aparat wtedy przymknie szkło do ustawionej przesłony, zmierzy i taki pomiar zapamięta i Ci pokaże. Warunek jak w postach powyżej: styki na body muszą być zwarte, dlatego pytałem czy masz bagnet metalowy (przewodzący), czy oksydowany lub plastikowy (izolacja na stykach).
dexter napisał/a:

Zauważyłem, że przy robieniu fotek przy słabym świetle, używając lampy - mimo ustawień np -2,0 wali pełnym palnikiem nie wiem dlaczego..jest możliwe ustawienie siły błysku?

Jedynie rozsądnym rozwiązaniem jest lampa z własną automatyką, gdzie sama sobie mierzy siłę błysku w zależności od ustawionego ISO i przysłony. TTL z manualem raczej nie zadziała - chyba że w trybie Av przy założeniu że robisz właśnie na 2,0 (ale sam nie próbowałem, więc nie jestem pewien).
dexter napisał/a:

- Czy po podłączeniu obiektywu manualnego muszę zmienić jakiekolwiek ustawienia?

Skoro aparat pozwala Ci zrobić zdjęcie, to potrzebne ustawienie już jest (dotyczy zezwolenia na zrobienie fotki jeśli nie ma info o przysłonie).
 

dexter  Dołączył: 09.11.2009
Cytuj
Cytat
Bagnet jest "gołym metalem" czy oksydowany?


raczej oksydowany metal.. Ale mimo to z tego co widzę zwiera wszystkie styki - mam ładny pomiar światła, wyłapywanie ostrości działa ( chyba że zmienie na f=8 albo 16 to zazwyczaj jest zbyt ciemno by wyłapał ostrość )

także jeszcze raz dzięki za odpowiedzi :)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
lorank napisał/a:
W trybie Av będziesz miał zawsze pomiar dla przysłony 2 - poprostu ponieważ obiektyw nie ma elektroniki i styków, to aparat zmierzy to co widzi, czyli maksymalnie otwarty obiektyw.

Trzeba zablokować popychacz przysłony i na Av można pracować na przysłonie roboczej.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach