jedrus68  Dołączył: 03.07.2008
Cytuj
Gdy kadr jest ten sam dla obu szkieł, to niespecjalnie ma się co poprzesuwać ;-) i naprawdę nie chciało mi się znowu przechodzić przez ustawianie, kalibracje, testy, wybory lepszego/gorszego itd. Nie mam na to czasu - kupiłem obiektyw, poszedłem focić, wszystko się zgadzało więc jestem zadowolony. No i sprawa dla mnie ważna - śrubokręt - o ile ludzie na koncercie przyjmują kłapnięcie migawki jako chwilową niedogodność, to bzyczenie napędu jest obecnie dźwiękiem nieznanym dla większości i niepotrzebnie skupia uwagę na mnie :-) wziąłem raz limitedy na dość cichy koncert ... :oops:
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
No właśnie ma co się przesuwać, a w zasadzie nie być takie samo ;)
Grunt, że jesteś zadowolony z wyboru.
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
W tej chwili praktycznie pozbyłem się wszystkiego co pokrywa P 24-70/2,8 - pewnie dokupię jeszcze DFA*50/1,4 . Zostały mi jedynie dłuższy DFA100/2,8 macro WR i DA200/2,8 - bo nie umiem się przekonać do konieczności posiadania i noszenia klocka 70-200/2,8 - gdy waży więcej niż 24-70 i DA*200/2,8 razem i niewiele mniej niż wymienione uzupełnione DFA100/2,8 macroWR.
Fakt że co do nowej 50-tki też się zastanawiam - zobaczymy czy będzie taka jak zapowiadają... i cena... może jednak stara ale odzyskująca użyteczność FA50/1,4 ? Zobaczymy. Czy skorzystam z " 21 maja 2018 do 30 września 2018 jest przewidywany termin na możliwość upgrade " do K-1mkII ? Sam nie wiem - dopłacanie 2000zł za PS z ręki i szybszy AFC - mogły by mieć znaczenie , gdyby ktoś rzetelnie przetestował te funkcje i sprawdził czy rzeczywiście robią różnicę w obrazku - zwłaszcza w słabym świetle i przy szybkich obiektach - z całym szacunkiem dla naszego skośnookiego kolegi testera - test AFC na biegnącym corgie jest odrobinę zabawny, ale nic ponadto. Więc z niecierpliwością czekam na testy i opinie kolegów którzy już posiadają mk ll. No i jeszcze jedno - jak napisano w formularzu:
Cytat
Pliki w formacie RAW z aparatu K-1 nie są kompatybilne z K-1 Mark II

Dlatego też nie mogłem rzetelnie porównać RAWów z obu aparatów - jedynym programem który otwierał ob był RAW Therapee - ale dla niego oba pliki były takie same. Chyba że faktyczna różnica wychodzi w DCU5 - bo tego nie próbowałem.
 

wanakamura  Dołączył: 03.07.2009
Cytuj
AF teoretycznie ma II lepszy niż K1 ale co z tego. Nowy dodatkowy procesor miał poprawić jakość obrazka o prawie 2EV (tak mi to wyglądło kiedy patrzyłem na obrazek K1 a KP). I tu jest pytanie bo może poprawić na dwóch głównych płaszczyznach. Pierwsza oczywista to szumy i tu chyba poprawy brak w każdym razie z tego co widzę po zdjęciach. Druga mniej oczywista to dynamika tonalna na wysokich ISO. Pentax ma świetną dynamikę na niskim ISO ale dosyć szybko spada ona w dół. Akurat tu przydają się testy optycznych. Na ISO 1600 mamy 8EV "Dobrej jakości" jakbyśmy mieli 10EV to było by genialnie bo przebilibyśmy 1DX MKII :) który ma ok 9,5EV :)
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
jedrus68 napisał/a:
Czy w k1-II po ustawieniu ostrości punkty AF są wreszcie podświetlone, czy wciąż ten czarny kwadracik?

W K-1 są podświetlane - patrz instrukcja - naprawdę nie boli! :-D
wanakamura napisał/a:
Nowy dodatkowy procesor miał poprawić jakość obrazka o prawie 2EV

Nie słyszałem żeby procesor poprawiał takie rzeczy aż w takim zakresie - no i zależy co masz na myśli? Jak już to procesory i pamięć mogą przyśpieszyć np. zapis (dzięki temu można zrobić PS z ręki).
wanakamura napisał/a:
dynamika tonalna na wysokich ISO... Akurat tu przydają się testy optycznych. Na ISO 1600 mamy 8EV "Dobrej jakości" jakbyśmy mieli 10EV to było by genialnie bo przebilibyśmy 1DX MKII :) który ma ok 9,5EV

Tutaj bym polemizował - optyczni nie mierzą/nie mierzyli rzeczywistej wartości ISO jak DxO więc mogą im wychodzić różne bzdety. Bardziej ufam pomiarom DxO - którzy je przekładają na praktyczne zastosowania jak algorytmy obróbki RAW i genialnie zrobione odszumianie . Niemniej jednak dla wartości 1600 ISO nie widzę żadnych problemów w stosunku do canona czy to 1Dx mkll czy nawet Nikonów D810/D850.
Zresztą wystarczy wejść na stronę : https://www.dxomark.com/Cameras/Ratings
Wręcz z tej tabeli wynika że przy ISO 3200 najlepsze zdjęcie uzyskasz właśnie z K-1.

[ Dodano: 2018-04-23, 14:27 ]
wanakamura napisał/a:
AF teoretycznie ma II lepszy niż K1

No właśnie to chciałbym jakoś zobaczyć czy przeczytać w liczbach - bo mocno zastanawiam się nad upgradem... Dość kosztownym zresztą. Ale jak to jeszcze poprawi skuteczność AFC szczególnie w słabym świetle - to biorę.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
MAX581 napisał/a:
W K-1 są podświetlane - patrz instrukcja - naprawdę nie boli!

Podświetlane, ale jedynie przy ich przesuwaniu i dopiero po wyostrzeniu. Kierując aparat na obraz z ciemnym tłem lub po ciemku, nie widać, który punkt AF jest aktywny.
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
plwk napisał/a:
Kierując aparat na obraz z ciemnym tłem lub po ciemku, nie widać, który punkt AF jest aktywny.

Można podświetlić - wystarczy nacisnąć przycisk AF przy mocowaniu szkła (po lewej nad przełącznikiem AF).
 

jedrus68  Dołączył: 03.07.2008
Cytuj
MAX581 napisał/a:
W K-1 są podświetlane - patrz instrukcja - naprawdę nie boli!

Ja czytam, ale tylko ze zrozumieniem ;-)
MAX581 napisał/a:
Można podświetlić - wystarczy nacisnąć przycisk AF przy mocowaniu szkła (po lewej nad przełącznikiem AF).

No ale do czego mi to potrzebne? Ja używam wyłącznie AF-C, najczęściej 9 pkt. Oczekuję, że będę miał podświetlone punkty w których aktualnie jest ostro, ale w trakcie ciągłego ostrzenia. AF pojedynczego również to dotyczy - wyostrzyłem na coś, ma się świecić - przestałem ostrzyć, może zgasnąć. Naciśnięcie tego przycisku o którym pisałeś, nic nie robi podczas ostrzenia - nie podświetla, nie mogę przesunąć punktów itd. Podświetla zanim zaczniesz ostrzyć a nie o to chodzi. Swoją drogą, przecież to podświetlanie działało nawet w K-10 dlaczego tak to sp.li
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
jedrus68 napisał/a:
nic nie robi podczas ostrzenia - nie podświetla,

Owszem podświetla - właśnie sprawdzałem - wszystkie punkty których używasz. Ostrzy w trakcie podświetlania. Niestety - zmienić punktu nie można, ale przy zmianie się samo podświetla - więc nie wiem o co ten krzyk? Było jakieś K-10? Ja miałem K10D. Ale już nie pamiętam obsługi ... zresztą AF a zwłaszcza AFC - wtedy był dość symboliczny.
 

jedrus68  Dołączył: 03.07.2008
Cytuj
Cóż, nie dogadamy się.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Milczę ;-)
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
No powiem, że z instrukcjami są problemy bo leżą na półce lub pudełku.
Znajoma, która pracuje w foto w znanej sieci i która jest u nas na forum gdy pojawi się klient który ma ciężkie powiedzmy pytanie natury technicznej, albo że coś nie działa zawsze pyta:
- A czytał Pan instrukcje, ...
Temat się urywa.

Dla naszej grupy jest skarbnicą wiedzy technicznej, nas się nie pyta czy czytamy. Oczywiście ja swoją czytałem kilka razy ;)
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
MAX581 napisał/a:
jedynym programem który otwierał ob był RAW Therapee.


Po "zafałszowaniu" exiftool-em nazwy aparatu DXO-11 otwiera pliki MkII jako z K-1 MkI.
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
RPM napisał/a:
Po "zafałszowaniu" exiftool-em nazwy aparatu

No fajnie, długo trwa takie "fałszowanie" dla 32GB zdjęć?
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Darktable otwiera DNG z K-1 II, tyle ze jak ktoś chce dokłanie porównac z K-1 to brak oprofilowania np. balansu bieli moze być przeszkodą.
 

wanakamura  Dołączył: 03.07.2009
Cytuj
kolejne porównanie K1 K1II Tu
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
MAX581 napisał/a:
RPM napisał/a:
Po "zafałszowaniu" exiftool-em nazwy aparatu

No fajnie, długo trwa takie "fałszowanie" dla 32GB zdjęć?


Skryptem? Minuta? Może dwie... a zasadzie skrypt jest niepotrzebny bo exiftool może przetwarzać pliki hurtem.
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
RPM napisał/a:
może przetwarzać pliki hurtem.

Dasz link? Znalazłem takie coś z przykładem zastosowania. Powiesz o co w tym chodzi? Nic z tego nie rozumiem. Nie mam pojęcia o co może w tym chodzić...
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Ja również - pomimo, że mam na komputerze - też nie wiem jak tego używać. Wiem, że "wklejamy" zdjęcie do exiftool'a, wyskakuje mnóstwo danych, tylko w jaki sposób je edytować ? Pzdr.
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Ja się nie znam ale z ciekawości wlazłem do katalogu i wklepałem
exiftool -model="K-1 Mark II" *DNG
i pozamieniało we wszystkich DNG na K-1 Mark II. Znaczy się że działa;) Jako że nigdy nie przepadałem za czytaniem man`a to wlazłem na forum programu http://u88.n24.queensu.ca...hp?topic=4867.0

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach