MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
gezeb napisał/a:
wlazłem do katalogu i wklepałem
exiftool -model="K-1 Mark II" *DNG

Mam nadzieje że w tym katalogu błota nie zostawiłeś... ja tam nigdzie nie włażę , zwłaszcza jak się nie znam. Ktoś obcy mógłby się zdenerwować... ;-)
Dalej nie wiem o jaki katalog chodzi - widać właściciela katalogu jeszcze bardziej nie znam niż kolega... :oops:
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
O katalog w którym mamy zdjęcia do zafałszowania exifu, przeciez o to chodziło w całej zabawie z otwieraniem RAWów przez program który nie zna jeszcze nowego modelu.
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
gezeb napisał/a:
katalog w którym mamy zdjęcia do zafałszowania exifu

Aha... Tylko dalej nie wiadomo jak to zrobić... to coś będące programem zdaje się nie tylko do tego - jest dość niejasne... i nieoczywiste w działaniu dla humanistów. :oops:
 

dickkett  Dołączył: 18.09.2006
Cytuj
Trochę obrazków na dpreview.
 

wanakamura  Dołączył: 03.07.2009
Cytuj
na dPreview pojawił się test K1 II.
Dosyć mocno skupia się nad tym czym jest accelerator unit. z testów także wykonanych przez PhotonsToPhotos wynika jasno że jest to poprostu zaawansowany procesor odszumiający. Działa już od ISO 640 im dalej w las tym większy processing RAW.
Tym samym moje zainteresowanie tą puszką spadło do zera. RAW ma mieć taki sam processing przy każdym ISO. Już nawet doble gain jest bardziej akceptowalny.
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Eee, przesadzasz. Jeśli efekt jest dobry i nie degraduje pliku, to puszka może robić z rawem co chce. I tak nikt nie wie, jakie cuda wyczyniają komputerki z algorytmami w aparatach NiCOFR zanim dane trafią na kartę pamięci. Takie gadanie, ze raw ma być czysty to czysta życzeniowość.
W XXI wieku nawet czysta woda nie jest czysta, bo przetwarzana. A jeśli coś się wiąże z programowaniem...to juz mamy do czynienia z przetwórnią rybną.

Idę przeczytać ten test.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
tref napisał/a:
Eee, przesadzasz.

Też bym nie narzekał. Przecież jest taniej. Jakby było taniej i lepiej, to przecież bez sensu by było.
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
No właśnie wbrew szumnym zapowiedziom z jakością obrazka nie jest tak pięknie, jak na początku podawano. Moim zdaniem - wtopa. Ale z drugiej strony, to oprogramowanie, co oznacza, że za miesiąc może wyjść łatka i obrazek będzie piękny jak Sebix o poranku w Skaryszewie.
Tym niemniej na chwilę obecną takie Despacito w wykonaniu pana Martyniuka.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Michu napisał/a:
obrazek będzie piękny jak Sebix o poranku w Skaryszewie

A propos - pokazałbym Wam K-5 używane przez kobietę. Ale nie ma jeszcze 22-iej i niejeden mógłby zgubić śpioszki.
 
foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
Po przeczytaniu całego testu myślę, że będzie niedługo wydana łatka ;-)
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
A ja jednak zamiast czytać poszedłem robić zdjęcia.

Wiem, to bardzo wyjątkową sytuacja ;-)
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
foto napisał/a:
będzie niedługo wydana łatka

Znając Pentaksa przybierze ona postać czarnej taśmy samoprzylepnej, którą można będzie sobie zakleić II.
 
foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
Kupił już ktoś z forum wersję II ?
 

wanakamura  Dołączył: 03.07.2009
Cytuj
Ja nie kupiłem ale chciałem zrobić upgrade :) na ten cel cichcem zbierając pieniądze. Ale na razie się wstrzymam. Ogólnie to czekam na kogoś kto zrobi custom rom do K1 z softem AF od K1 II wtedy nic więcej nie będę potrzebować :).
Przykro patrzeć że Ricoh nie wypuści nowego firmware do k1.
Jeżeli chodzi o inne testy to niezawodny narzekacz Rice zebrał parę Tu
 

fotonyf  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
A ja czekam na rozmowy z Ricohem na PPD...
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Oficjalne info:
Cytat


Polscy użytkownicy modelu K-1 będą mogli skorzystać z możliwości wykonania upgrade’u do K-1 II od 21 maja do 30 września 2018 roku. Usługa będzie realizowana przez Rüdiger Maerz GmbH, a jej koszt szacowany jest na 500 EUR.



Szczegóły:
https://www.ricoh-imaging...de-service.html
 
foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
Ja zostaję na ta chwilę przy K-1, lepszy AF do mojej fotografii nie potrzebny. Ten który jest w K-1 w AF.S uważam za bardzo dobry. ;-)
 
teta  Dołączył: 28.04.2006
Cytuj
Cytat
Polscy użytkownicy modelu K-1 będą mogli skorzystać z możliwości wykonania upgrade’u do K-1 II od 21 maja do 30 września 2018 roku. Usługa będzie realizowana przez Rüdiger Maerz GmbH, a jej koszt szacowany jest na 500 EUR.
Za dużo kłopotu, za mało zysku. Te dwa tysiaki to lepiej wsadzić do skarbonki i dorzucać 10 pln dziennie i z niegasnącym optymizmem czekać na wersję lll.
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
teta napisał/a:
Za dużo kłopotu, za mało zysku. Te dwa tysiaki to lepiej wsadzić do skarbonki i dorzucać 10 pln dziennie i z niegasnącym optymizmem czekać na wersję lll.


Ja bym to wydał na DFA 50/1.4 jak w końcu wyjdzie... :-P
 
adamszmu  Dołączył: 17.02.2008
Cytuj
teta napisał/a:
Za dużo kłopotu, za mało zysku. Te dwa tysiaki to lepiej wsadzić do skarbonki i dorzucać 10 pln dziennie i z niegasnącym optymizmem czekać na wersję lll.

Własnie się zastanawiałem nad tym upgrade-m ale Twój post otworzył mi oczy. Tez poczekam

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach