M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Przyznam się że nie mam pojęcia jak to zrobić.
 

Generic  Dołączył: 09.11.2007
Cytuj
^q::

CoordMode, Mouse, Screen
MouseClick, left, 1650, 744
Send {+}
Return

+q::
CoordMode, Mouse, Screen
MouseClick, left, 1650, 744
Send -
Return

Tak z głowy, bez testowania i w ogóle... Ale powyższe powinno po wciśnięciu ctrl+q kliknąć w koordynatach 1650x744 ekranu a potem wysłać wciśnięcie plusa.
A wciśnięcie shift+q kliknąć w koordynatach 1650x744 ekranu a potem wysłać wciśnięcie minusa.

Choć to za proste, bo po ponownym wciśnięciu by odkliknęło suwak. Trzeba by dorobić jakiś warunek sprawdzający czy dalej to samo wciskamy.
Albo w ogóle uprościć i zostawić:
q::

CoordMode, Mouse, Screen
MouseClick, left, 1650, 744
Return

I wtedy wciskasz 'q', myszka klika w 1650x744 i sobie plusem i minusem regulujesz. Tkwi we mnie ten ctrl i shift do dodawania i ujmowania konkretnych wartości.
Jeżeli znajdę jutro w pracy chwilę czasu, to sprawdzę czy by to chodziło sensownie w lightroomie.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Generic, chyba przeceniasz moj rozum. Sprobuje jutro w pracy cos uskutecznic. Dziekuje za pomoc.
 

Generic  Dołączył: 09.11.2007
Cytuj
https://autohotkey.com/docs/AutoHotkey.htm wszystko tu jest o-)
Ale tak jak wspomniałem. Dla przeciętnego użytkownika to mega zniechęcające. Jak ktoś jest trochę obyty z jakimkolwiek programowaniem to tylko szukać w dokumentacji konkretnych funkcji i pisać co się chce...
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
U mnie autohotkey nie działa(chyba). Startuje zamiast niego pomoc dla autohotkey. Robiłem reinstal, zmieniałem wersję, i zawsze zamiast programu -włącza się pomoc dla niego.
 

Generic  Dołączył: 09.11.2007
Cytuj
Bo AHK instalujesz a potem odpalasz dopiero skrypt *.ahk i wtedy ci się w trayu pojawia kontrolka z opcjami od niego.
SetTitleMatchMode, 1

CoordMode, Mouse, Screen

#IfWinActive, Lightroom
q::MouseClick, left, 1700, 513
w::MouseClick, left, 1700, 532
e::MouseClick, left, 1700, 711
Return

Powyższe zapisujesz jako np lr.ahk i jak AutoHotKey jest zainstalowany w systemie to wystarczy dwukliknąć ten plik skryptu i pojawi się ikonka w trayu. Ew. prawym klawiszem na skrypcie i Run Script.
U mnie akurat w tych miejscach jest exposure (q), contrast (w) i saturation (e)

A teraz szczegóły:
SetTitleMatchMode, 1 - usatwia tryb porównywania tytułu okna (1 oznacza, ze musi się zaczynać od wskazanego)
CoordMode, Mouse, Screen - ustawia tryb działania koordynantów - w tym przypadku chodzi nam o myszkę i rozdzielczość ekranu
#IfWinActive, Lightroom - jeżeli aktywne jest okno którego tytuł zaczyna się od "Lightroom" (żeby nie działało np w przeglądarce, kiedy skrypt jest uruchomiony
q::MouseClick, left, 1700, 513 - naciśnięcie klawisza 'q' powoduje kliknięcie myszką, lewym przyciskiem w położeniu 1700x513
w::MouseClick, left, 1700, 532 - analogicznie
e::MouseClick, left, 1700, 711 - analogicznie
Return - koniec

Zrób sobie screenshota swojego panelu w lightroomie i z jakiegoś edytora wyciągnij koordynaty i pododawaj klawisze i po testuj...
^q to ctrl+q
+q to shift+q
!q to alt+q
#q to win+q
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Do koorydynat instaluje się osobny moduł razem z AHT - window spy - wiem, bo klikałem wszystkie ikony chcąc uruchomić ten program. Tak bym nie wiedział. Zaraz uskutecznię wiedzę.
 

Generic  Dołączył: 09.11.2007
Cytuj
A widzisz, nie wiedziałem o-)

Ale powiem Ci, że w sumie to nawet nie głupi pomysł wykorzystać to w tym celu. Trochę ból, że tych niższych się nie dosięgnie.
Ale i to by można ogarnąć. Przełączyć zakładki narzędzie w "Solo mode" i wtedy ctrl+1-9 się je uaktywnia. I zawsze się w takim samym położeniu uaktywniają.
Można by zrobić skrypty który najpierw wysyła ctrl+odpowiednia cyfra a następnie klika w dobrym miejscu i można regulować. Czyli oblecieć w sumie wszystkie opcje.

Nie takie fajne to jak LoupeDeck bo nie ma pokręteł i interfejs musi być widoczny. Ale za darmo o-)
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
No więc dzięki Twojej pomocy jestem w takim to miejscu - klikam kombinację klawiszy, kusor pojawia sie we wskazanym miejscu - no działa idealnie i szybko - ale nie dokonuje się kliknięcie(zonk). Oczywiście bez Twojej pomocy będę stał w miejscu srylion lat świetlnych.

Wyrzuciłem info o tym że ma tylko na lr być aktywny, ponieważ ja mam kilkanaście baz i każda nazywa się inaczej - musiałbym mieć pod każdą bazę stworzony skryp co nie jest pragmatyzmem ;) - i wygląda to tak(na razie tylko dla trzech potencjometrów):

SetTitleMatchMode, 1

CoordMode, Mouse, Screen

#q::MouseClick, left, 1411, 401
#w::MouseClick, left, 1411, 422
#e::MouseClick, left, 1411, 458

Return

Dlaczego nie klika?
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Generic napisał/a:
Ale powiem Ci, że w sumie to nawet nie głupi pomysł wykorzystać to w tym celu.


Ja nie mam głupich pomysłów dobrze!!! ;) :-B
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Generic, jest ok. Jak zwykle geniusz mój się objawił - miałem włączone narzędzie pędzel - bo ja już pracuję ;) - i zczytałem pozycje dla pędzla. Dobra.
Moim zdaniem niżej położone narzędzia już nie są tak często wykorzystywane i można z prestetów je odpalić - lub synchronizację zrobić. Po prostu mega!
Takich trzech jak nas dwóch to ani jednego. Pięknie Tobie dziękuję. Można wątek przylepić jako nader pomocny w przyspieszeniu pracy na LR.
 

Generic  Dołączył: 09.11.2007
Cytuj
Nie ma sprawy o-) :-B

Jak nie chcesz sprawdzać tytułu okna to możesz wywalić linijkę "SetTitleMatchMode, 1"
Ale można to też doszlifować. Bo pomimo różnych nazw baz, to później jest "- Adobe Photoshop Lightroom" a nawet jeszcze "- Develop"...
Trzeba więc zmienić tryb porównywania na "2" - czyli wyrażenie ma być gdziekolwiek w tytule.
Sprawdzimy zatem, czy w tytule jest gdzieś "Lightroom - Develop" tak aby nam to nie mieszało w jakiś ew. innych skrótach kiedy jesteśmy w innej zakładce.
SetTitleMatchMode, 2

CoordMode, Mouse, Screen

#IfWinActive, Lightroom - Develop
#q::MouseClick, left, 1411, 401
#w::MouseClick, left, 1411, 422
#e::MouseClick, left, 1411, 458
Return
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Wprowadzam zmiany - u mnie będzie tryb 2, ale ma szukać słowa lightroom i edycja - ja mam spolszczoną wersję LR. A powiedz czy można ten skrypt odpalić w trybie autostratu z Windowsem?
 

Generic  Dołączył: 09.11.2007
Cytuj
Pewnie, że można. Ja skrypt scrollujacy do trackballa mam w harmonogramie zadań windowsa dodany do uruchamiania podczas logowania do systemu. Wskazujesz plik skryptu, czyli .ahk

Ale zauważyłem, że LR jakiś powolny jest przy zmianie opcji na inną. Klikam już na kolejną funkcję, nawalam w plusa albo minusa a jeszcze mi rejestruje na poprzedniej przez sekundę czy coś...
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
To zwolnienie jest naturalne dla LR. Jak sam myszką klikniesz też musisz odczekać pół sekundy zanim wyświetli, że możesz już wprowadzać zmiany. Zanim to się stanie to wprowadzasz zmiany do porzedniego parametru. Taki minus mały.

[ Dodano: 2018-03-15, 10:21 ]
Już dodałem.
 

Generic  Dołączył: 09.11.2007
Cytuj
Tak, właśnie przy przełączaniu myszką normalnie to zauważyłem. Słabo.
Można by spróbować zrobić skrypt klikający na wartości obok suwaka, przytrzymujący, jadący myszką w którąś stronę odrobinę i puszczający. Może by wtedy sensownie i bez opóźnień działało. Ale nie mam kurde czasu.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Wiesz, w porównaniu do myszki to i tak jest prędkość zawrotna. I dokładność - odpadają poprawki.
 

Generic  Dołączył: 09.11.2007
Cytuj
E z tym przesuwaniem to nie wiem... Trzeba też nie wciskać zbyt szybko, bo jest efekt jak przy dwukliku na wartości - czyli edycja tekstu. W dodatku przy przesuwaniu o minimalną wartość, którą rejestruje jako przesunięcie a nie kliknięcie to ekspozycja idzie na minus o 0,1 - czyli jak przy przesuwaniu myszką. Ale na plus idzie o 0,33 - bo nie wiadomo czemu o-)

Chyba tak jak jest (klik na nazwie suwaka i edycja +/-) to najlepsze co można zrobić, tylko trzeba przełknąć to powolne przełączanie się między suwakami. Czyli wygoda jest ale szybkość tak-o.

Tzn. na pewno się da o-) Choćby ten plugin MIDI2LR (do używania konsoli midi jako kontrolera LR) czy płatny Keyboard Tamer pokazuje, że można by to ogarnąć swoim pluginem. Ale ja nie jestem programistą ani nawet nie mam potrzeby na takie coś o-)
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
U mnie przesuwa symetrycznie na każdym suwaku - jeden klik na ekspo to 0.1 na plus i minus. Na pozostałych po 5 kroków, na balansie bieli o jakąś tam wartość, ale stałą. Nie wiem skąd u Ciebie brak symetrii. Natomiast spójrz na to tak. Masz 60 fotek z jednego miejsca przy jednym świetle. Robisz jeden preset, lub jedno zdjęcie i synchronizujesz. Masz 60 jednakowo wstępnie edytowanych fotek. Ale widzisz, że na 15 procentach jest nierówno. Więc lecisz po kolei - poprawiasz, to ekspozycja, to trochę kontrast bo szkło złapało światło, to nieco więcej bieli dodajesz. Przy takich poprawkach to jest dla mnie kapitalne narzędzie pracy - no i za darmo przy Twojej pomocy. Wiadomo, że są jeszcze lepsze narzędzia pracy. Chociażby midi urządzenia - ale one muszą tez być odpowiednie z wyjściem na usb, albo z kartą-kontrolerem. Poza tym zastanawiam się czy takie midi, jak nie ma pokręteł pracujących naokoło - czy on by się nadawał. LR być może widziałby nastawy poprzedniego ujęcia i wprowadzał sam nastawy. Nie wiem czy takie są midi, bo ja nigdy nie miałem w rękach takich urządzeń. Ale domniemam, że są i one na moje się nie nadają.

O.33 ekspozycji poprawia w module biblioteka. A 0.1 ekspozycji poprawia w module edycja.
 

Generic  Dołączył: 09.11.2007
Cytuj
Klawiszami + i - idzie jak trzeba. Tylko napisałem sobie skrypt co klika myszką na wartości i przytrzymując przesuwa o parę pixeli. I to mi nie działa po równo w każdą stronę. Ale mniejsza o to.

Był sobie takie plugin: http://vsco.github.io/keys/ od VSCO, ale się zrobił opensource'owy. I można by w nim było sobie wszystko poustawiać wg instrukcji https://github.com/vsco/keys#creating-your-own-layout-file i by było super. Ale widzę też info, ze nowe wersje LR coś zepsuły w kompatybilności to chyba nie będę drążył.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach