Mel  Dołączył: 03.05.2008
Darkframe z K1 i K3II Cytuj
Przez chwilę miałem K3II i K1 w ręku, zrobiłem zdjęcia ciemnego pola z ciekawości do powajhowania suwakami, zapomniałem później o nich. Teraz pliki wpadły mi w ręce i udostępniam nietknięte rawy na dropboxie:

https://www.dropbox.com/s...W7Lfohx-ma?dl=0

Żeby coś wyszło, trzeba dać +5EV w ACR i po wywołaniu do 16-bitowego tiffa jeszcze dołożyć +6EV w PS. Ciekawe różnice wychodzą.
-- M.
 

kerad  Dołączył: 02.08.2006
Cytuj
Super że dałeś DNG niedowiarkom ale możesz też wstawić efekt końcowy bo ... 1. chętnie zobaczę te ciekawe różnice, 2. nie każdy ma PS Lr ACR 3. nie każdy chce się bawić w pobieranie dodawanie EV itd itp
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Cytat
nie każdy ma PS Lr ACR 3

Ba, nie każdy wie co to jest :mrgreen:
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Mel napisał/a:
Żeby coś wyszło, trzeba dać +5EV w ACR i po wywołaniu do 16-bitowego tiffa jeszcze dołożyć +6EV w PS. Ciekawe różnice wychodzą.

Brakuje mi czasem ikonki głowy walącej w mur.
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Nie wiem jaki cel takiego działania ale po mojemu szybciej otworzyć w RawTherapee i za jednym zamachem wprowadzić korekcję ekspozycji +12.
W k-1 przecieka dekielek i cos tam naświetliło albo łaciate było pite;)



Albo do K-1 wsadzili nos Filipinki, coby paluszkowi nie było smutno.
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Być może uda się dodać tymczasem chociaż ikonkę
 
Mel  Dołączył: 03.05.2008
Cytuj
@kerad -- racja, poprawiam się. Po mojej obróbce opisanej powyżej wygląda to tak:

K1


K3II


@gezeb -- dzięki za przypomnienie o RT, u mnie jakoś zawsze na drugim planie.

-- M.
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Jak masz najnowszy RT to spróbuj bo nie wiem czy w moim (jakas starawa wersja bo na codzien nie uzywam) wszystko w porządku, coś mi te łaty dziwnie wyglądają. w innych programach tego nie widzę.
Ciekawe czy w K-1II rozwiązano problem białych śmieci na długich czasach, w Nikonie D810 zrobiono to chyba programowo?
 

irek83  Dołączył: 11.10.2014
Cytuj
gezeb, a nie jest to tak, że są widoczne jedynie podczas obróbki ? Mimo wszystko nie zaobserwowałem tego problemu.
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
A jak długo naświetlałeś? Bo ja na takich powyżej kilku minut widzę, nie tylko przy obróbce. W sumie to nie taki duży problem na zwykłych zdjeciach bo pewnie trzeba zrobic sporą odbitkę by to uwidocznić ale np. dla tych którzy bawią sie w astro to juz trochę problematyczne.
Pytam raczej z ciekawości bo byłby to może jeden z argumentów zakupu nowej płyty głównej.
 

irek83  Dołączył: 11.10.2014
Cytuj
gezeb, kilka zdjęć na kilku minutowym naświetlaniu zrobiłem i w LR podczas obróbki widziałem kilka białych punkcików, na obrobionym zdjęciu już nie było widać. Może na wysokich czułościach jest to widoczne bardziej, ale ja nie używam takich za często.
 

kerad  Dołączył: 02.08.2006
Cytuj
I jakie z tego doświadczenia wnioski? Zdjęcie z K3II bardziej mi się podoba. Wydrukować, dobrać dywan i na ścianę do salonu. Później można zapraszać znajomych serwując jednocześnie jakiegoś Whiskacza koniecznie Single Malt z 18 na etykiecie :evilsmile:
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Być może LR ma włączone jakieś eliminowanie gorących pikseli albo jakąs inną funkcję która tak traktuje białe śmieci. W wiekszosci zdjęc nie ma problemu, pytanie czy w astro nie zrobi tego samego z gwiazdkami i cześć z nich zniknie w ostatecznym obrazku. W sumie to tez można obejść stosując tytułową ciemną klatkę tak żeby program wiedział co pochodzi z elektroniki/matrycy a co z naświetlanych obiektów.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach