Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Daro666 napisał/a:
Trzyma się solidnie a nie będę kręcił na siłę nie znając sposobu mocowania.

Kropka jest na osłonce - musi się znaleźć na samej górze obiektywu i wtedy powinna zejść. Zdaje się, że w ostatnim momencie powinieneś poczuć większy opór.

 
Daro666  Dołączył: 16.04.2018
Cytuj
Kot72 napisał/a:
Bateria może być już bardzo kiepska . Przyjmuje mniej prądu . Swoją drogą dobry aparat kupiłeś jak widzę .... ;-)


A dziękuję :) Po doraźnym podszlifowaniu styków baterii ładuje się już około 55minut z palącą się zieloną diodą :) Zamówię baterię Travor i ładowarkę z przewodem do ładowania z gniazda zapalniczki samochodowej.Na początku czerwca wyjeżdżam do Szwecji i muszę mieć pewność ,że starczy mi prądu przy pstrykaniu.

 

kerad  Dołączył: 02.08.2006
Cytuj
Daro666 napisał/a:
Mam pytanie jak z obiektywu Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical zdjąć odwrotnie założoną osłonę tulipan ? Wklepuje w google i na forum różne hasła i nie znajduję tak banalnej czynności.

Czy odwrotnie czy normalnie zasada działania bagnetowego mocowania jest taka sama. Może to pomoże:
https://youtu.be/amvpm08cesc?t=2m19s
 
Daro666  Dołączył: 16.04.2018
Cytuj
Dzięki,ale u mnie nie chce się odkręcić używając siły z rozsądkiem.Może poprzedniemu właścicielowi ułamało się mocowanie i przykleił je tak ,że nie da się odkręcić.
Minęło ponad 90 minut i bateria nadal się ładuje czyli winne były zabrudzone styki w baterii.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Ja to czasem nie ogarniam.
Daro666 napisał/a:
Jeśli na założonym obiektywie są zabrudzenia to można je w ogóle odróżnić od tych na matrycy ?

Przecież napisał Ci Fenol
Fenol napisał/a:
jeśli nie zasłoni się obiektywu dekielkiem, albo nie skieruje aparatu ja jednolitą powierzchnię, to detekcja kurzu zarejestruje też to co widzi aparat.

Nawet dał dowcipny obrazek pokazujący jakie mogą być efekty. Dlaczego nie zatkasz obiektywu deklem?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Daro666 napisał/a:
że nie da się odkręcić.
Daro666, zdarza się, że gdy troszkę krzywo się założyło osłonę to należy użyć nieco więcej siły. Bez obaw.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Cytat
Po wykonaniu tamtej fotki przeszedłem kawałek dalej i zrobiłem zdjęcie tego samego obiektu i jeden paproch ubył zapewne opadając na dół.


Jeden paproch w prawym górnym rogu to lecący ptak. ;-)
 
Daro666  Dołączył: 16.04.2018
Cytuj
Zatkałem dekielkiem i zrobiłem fotkę jeszcze przed wrzuceniem tych dwóch fotek ,ale na matrycy nie było widocznych żadnych paprochów i nabrałem podejrzeń czy zrobiłem to poprawnie dlatego następne dwie zrobiłem na dwóch obiektywach pstrykając aparat skierowany na białą kartkę.Widocznie paprochy latają w aparacie.Co ruch aparatem to albo znikają lub się przemieszczają.

Osłonę zostawiam na razie jak jest bo nie chcę jej urwać gdyż na aparat mam jeszcze 13 dni gwarancji sprzedającego.Jakby było coś nie halo z aparatem to mogę go zwrócić a z urwaną przeze mnie osłoną już nie.

 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Daro666 napisał/a:
nie chce się odkręcić używając siły z rozsądkiem

Kręć, nic mu nie będzie. Ten obiektyw tylko sprawia pozory delikatnego. Po prostu w ostatniej fazie musi coś tam sobie przeskoczyć i odblokować osłonę. Przy zakładaniu jest podobnie tylko odwrotnie :-P
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Daro666 napisał/a:
Widocznie paprochy latają w aparacie

Może tak być. Zwłaszcza podczas zmiany szkieł.
Daro666 napisał/a:
Zatkałem dekielkiem i zrobiłem fotkę

I dobrze zrobiłeś.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Z tego co pokazujesz wynika, że raczej z aparatem problemów nie powinno być.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Daro666 napisał/a:
Dzięki,ale u mnie nie chce się odkręcić używając siły z rozsądkiem.

Tak mam z osłoną przy Sigmie 50-150.
 
Daro666  Dołączył: 16.04.2018
Cytuj
Na samym środku dużego wyświetlacza kiedy jest wyłączony zauważyłem malutkie przezroczyste jakby oczko.Kiedy dotknę je palcem i przesuwam po ekranie przesuwa się pod palcem ,ale tylko do około 12-14mm w różnych kierunkach wyświetlacza.Nie widać go kiedy wyświetlacz jest włączony.Na wyświetlaczu nie ma naklejonej folii ochronnej :?: Ki diabeł ?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Chyba jesteś obserwowany 8-)
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Daro666 napisał/a:
nie ma naklejonej folii ochronnej

a może jest naklejone szkło ?
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
Może był zalany . To by w pewnym sensie tłumaczyło duży pobór prądu .... No bo cóż to może być ? Ciecz lub powietrze .
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Daro666, nie mądrzej by było spotkać się po prostu z jakimś lokalnym Pentaksiarzem, piwo mu postawić i poprosić, by sprawdził aparat? Bo niedługo dojdziemy do wniosku, że licznik był kręcony i to nie K-5 a wyklepany, spalony Nikon.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Enzo, A FE! Taki koń trojański ;-)
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
A kontrolka ostrzegawcza się nie zapaliła ? Dostałeś w gratisie sporo szkła o niemałej wartości rynkowej . Wierzysz w św. Mikołaja ?
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Kot72, nie stresuj kolegi.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach