gerwant  Dołączył: 15.03.2014
[lampa] Pentax P30 i używanie lampy błyskowej AS260sa i AS20 Cytuj
Cześć!
Mam parę pytań związanych z użytkowaniem tych dwóch lamp błyskowych.
1. Która z tych lamp jest po prostu lepsza?
2. Czy w obu przypadkach możliwe jest robienie zdjęć filmem 3200 iso? W instrukcji 260 jest zaznaczone max. do 800 ale w 200 jest wspomniane o 3200.
3. Prosiłbym o przedstawienie mi zasad fotografowania z takimi lampami tj. jak odpowiednio ustawiać przysłonę w zależności od oddalenia obiektu.
4. Czy możliwe jest robienie zdjęć z taką lampą z bliska, gdzie twarz zajmuje większą część kadru czy jest to pozbawione sensu z racji prześwietlenia?
5. Jak jest w przypadku efektu głębi ostrości, w przypadku lampy 200, jeżeli dobrze zrozumiałem instrukcje i oznaczenia, fotografując z bliska i z filmem iso 400 ustawiam przysłonę na 11. Efekt raczej będzie mały. Gdybym chciał sfotografować z przysłoną 4 to wtedy obiekt może zostać prześwietlony (stosując się wbrew oznaczeniom).

Wszelkie inne porady odnośnie fotografowania z lampami błyskowymi, którymi chcielibyście się podzielić, chętnie przyjmę i będę ogromnie wdzięczny!
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
gerwant, to były (są) lampy opracowane pod serię korpusów MZ gdzie w zasadzie nie ingerowało się w ustawienia. Lampa wszystkie dane otrzymywała poprzez pin z korpusu. Można oczywiście używać ich z P30, ale nie wiem czy warto się trudzić. Musiałbyś mieć stale tabelę z ich ustawieniami przy manualnym działaniu. Do P30 - moim zdaniem - lepiej poszukać lampy multisystemowej z wbudowanym odpowiednim kalkulatorem na tylnej ściance. Lampy te maja zazwyczaj własny czujnik automatyki i dwa lub trzy programy oraz odpowiedni przełącznik do ich wybierania oraz oczywiście pełny manual wg kalkulatora. Było tych lamp sporo. Dobre produkował Soligor, Vivitar i inni. Co więcej często mają obracaną i unoszoną głowicę z palnikiem i wbudowane dyfuzory. Przy tych Pentaksowych jedyne co zyskasz to automatyczne ustawienie najkrótszego czasu synchronizacji (gdybyś chciał ustawić krótszy). Tyle mojego zdania. Pzdr.

 
gerwant  Dołączył: 15.03.2014
Cytuj
Akurat na ten moment jestem w posiadaniu tylko tych dwóch lamp i nie mam budżetu na nowe... Jedną z nich muszę wybrać. Jestem bardzo początkujący i nie mam wielkich wymagań, z dużych możliwości manualnych pewnie też nie umiałbym korzystać.
Model AF200s ma z tyłu kalkulator i coś z niego idzie wyczytać, tylko nie wiem czy dobrze go rozumiem.
Do modelu AF260 jest dołączona taka tabelka : https://imgur.com/a/qXLcBzt
Czy dobrze rozumiem, że mając film iso 400 zawsze mam fotografować z przysłoną 8? Niezależnie czy obiekt stoi 1m czy 6m ode mnie? Innych tabelek w instrukcji nie ma.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Jednak brałbym af 200s. Jak widzisz ma ona dwa programy: zielony i czerwony oraz własny czujnik. Ustawiasz suwakiem czułość filmu w aparacie i automatycznie przy wybranym programie zobaczysz jaką przesłonę musisz ustawić w aparacie. Czerwony (zielony) pasek pokazuje zakres odległości przy których poprawnie zadziała automatyka. Zwróć tylko uwagę, że najdłuższa "poprzeczka" oznacza zakres dla obiektywu standardowego, Krótsze odpowiednio dla tele (T) i szerokokątnego (W). Jak widać dla pokazanych danych ( http://allegro.pl/lampa-b...4.html#imglayer )
przy programie czerwonym jest to: przysłona 5,6 odległość od 1.5 do 7 m. Dla ustawień manualnych miałbyś rząd par: przysłona odległość i tak musiałbyś ustawiać na aparacie. Dla czułości powyżej 800ASA też nie byłoby problemu. Ustawiasz czułość 800 i dla wybranej przysłony odczytujesz odległość. Mnożysz te wartości i masz liczbę przewodnią dla 800 ASA. Dla 1600 mnożysz tę wartość przez 1,4, a dla 3200 mnożysz razy dwa (to co wyszło dla 800). Teraz możesz podzielić otrzymaną wartość poprzez odległość (lub przysłonę) i otrzymujesz odpowiadająca przysłonę (lub odległość). Przy takim używaniu lampy przełącznik musi być ustawiony w pozycji "MAN" (biała). Mam nadzieję, że w miarę czytelnie to wytłumaczyłem. Pzdr.
 
gerwant  Dołączył: 15.03.2014
Cytuj
Już coś bardziej zaczynam łapać. Tylko ten tryb auto jeszcze mnie zastanawia. Przykładowo jeśli mając film asa 400, chcę zrobić zdjęcie z przysłoną 2.8 to obiekt musi być oddalony o 14 m?
Bo gdybym chciał zrobić zdjęcie komuś z bliska i z bardzo rozmytym tłem to czy jest to w ogóle możliwe z lampą błyskową? W ustawieniu zielonym obiekt może być od 0.6 m ale przysłona musi być wtedy 11 i tutaj to tło nie będzie tak fajnie rozmyte.

Jeśli chodzi o wyższe czułości to mam pomnożyć metry np. film 3200. Ustawiam 800, przysłonę wybieram 22 co daje 2.5 m i mnożę to x2 = 5m tak?

Bardzo dziękuję za pomoc!
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
gerwant, nie nie. W Twoim przykładzie mnożysz przysłonę (22) przez metry (2,5) i otrzymujesz wynik 55. To jest liczba przewodnia lampy dla czułości 800 ASA. Teraz to "55" mnożysz przez 1.4 dla 1600 ASA lub przez 2 dla 3200 ASA. Dla 3200 ASA otrzymujesz wynik 110 i to liczba przewodnia lampy dla tej czułości. Teraz albo dzielisz przez przysłonę jakiej chcesz używać i otrzymujesz odległość w metrach, albo przez odległość w metrach i otrzymujesz wartość przysłony. Musisz tylko pamiętać, że każda lampa ma ograniczony zasięg błysku. Z taką lampą niestety nie zrobisz fotki z rozmytym tłem. Musisz korzystać z zaawansowanych lamp mających podział mocy błysku. Tak myślę, że przy czułości 3200 i maksymalnie otwartej przysłonie raczej nie ma potrzeby błyskania. Wystarczy światło zastane, ewentualnie zmodyfikowane jakimś ekranem odbijającym (może to być nawet kawał styropianu, biały obrus, itp.).
 
gerwant  Dołączył: 15.03.2014
Cytuj
Ok to już wszystko jasne :)
A taki przykład lampy dzięki której mógłbym się bawić głębią ostrości? Są takie w miarę niskiej cenie gdzieś do 100 zł (to tak na przyszłość)?
Generalnie chodzi mi o lampę do takich zdjęć: w nocnym plenerze, albo miejskim ze światłami ulicznymi, czy też w pomieszczeniu, ale nie pozowane portrety tylko np. towarzystwo przy stole, wydarzenie kulturalne - takie zdjęcia mnie interesują, żeby udało się uzyskać głębię ostrości.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Popatrz za lampami Metz'a dedykowanymi do poszczególnych systemów lub mających wymienne stopki systemu "300". Czasami można dostać w dobrych cenach na portalach aukcyjnych. Wiele z nich ma dzieloną moc błysku. Popatrz też na polecane lamy w wątkach na forum. Pzdr.

 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
gerwant zajrzyj do PW.
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
Prostą lampa Metza w sam raz do P30 uda się kupić za 30 zł i będzie miała większą moc niż obie które posiadasz.
Lamp leży mi cała skrzynka jak trzeba coś się znajdzie.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach