espresso  Dołączył: 30.04.2007
FLU CARD PRO Pentax O-FC1 Cytuj
Kilka zrzutów (za chwilkę) zrzutów, fotek, wrażeń laika.

Zalety
1. Fajna bajera
2. Dostęp poprzez Chrome, Safari
3. Sterowanie punktami (raczej domyślnymi) AF


Wady:
1. ......
2. Nie obsługuje przeglądarki Windows Mobile (Lumia 920)

 

lamina  Dołączył: 15.12.2008
Cytuj
ale których ustawień brak? chodzi Ci o całe menu z aparatu?
wada która mnie bardzo denerwuje .... karta sie długo ładuje... kilkanaście do kilkudziesięciu sekund, wtedy "piszczy", mimo ze cicho to jednak może to denerwować.
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
espresso napisał/a:
1. Brak możliwości zmiany ustawień aparatu
Jeśli chodzi Ci o parametry ekspozycji, to masz pełny dostęp, wyjdź z trybu pełnoekranowego.
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
jaad75 napisał/a:
masz pełny dostęp
wyrzuciłem zatem z wad. Aczkolwiek w iPadzie na razie nie dostrzegłem. Akurat mam dziś napięty dzień i pobawić się nie mogę...
lamina napisał/a:
"piszczy", mimo ze cicho to jednak może to denerwować.
może 3-5s, absolutnie nie szkodliwie popiskuje.





 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
espresso nie zdziwię się jak kupisz sobie P645D 2014 i nam zaprezentujesz :-D
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
x4rd napisał/a:
nie zdziwię się jak kupisz sobie P645D
juz teraz mam więcej sprzętu niż talentu :cry:

Klika kolejnych zrzutów z iPada:











 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Szkoda, że działa tylko z K-3. Bardzo dobrze, że w końcu Pentaks to wprowadził.
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
jaad75 napisał/a:
Jeśli chodzi Ci o parametry ekspozycji, to masz pełny dostęp, wyjdź z trybu pełnoekranowego.
Mam problem z pełnym dostępem z poziomu przeglądarki Safari w iPadzie. Co masz na uwadze tryb pełnoekranowy?
 
sergeant  Dołączył: 04.03.2009
Cytuj
Zastanawiam się czy niewielka zmiana firmware w puszkach typy k-5,k-30 i.t.p nie dała by możliwości użycia w nich tej karty ?
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
espresso, próbowałeś odwrócić iPada do pionu?
http://youtu.be/YJKqvVhhwPM?t=6m30s
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
:-B
jaad75 napisał/a:
próbowałeś odwrócić iPada do pionu?
:-B


jeszcze do tego zintegrować głowicę sterowana po WiFi...
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
espresso, czyli działa jak powinno... ;-)
Sprawdzałeś zasięg, opóźnienia, czas podglądu zrobionego zdjęcia itd?
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
No właśnie - jak jest z odświeżaniem obrazu, opóźnieniami itp. Bo z tego, co pamiętam z testów "bezkorpusowców" Sony, to u nich było tak sobie.
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
jaad75 napisał/a:
Sprawdzałeś zasięg, opóźnienia, czas podglądu zrobionego zdjęcia itd?
Niestety, sporadycznie bawię się z doskoku dla małej odskoczni od roboty. Co gorsze, kilka dni mam z głowy.
 
adamszmu  Dołączył: 17.02.2008
Cytuj
Ja się chwilkę tym pobawiłem jak dla mnie jest bezużyteczne.
Jakoś obrazu słabiutka i działa wolno.

Brakuje możliwości połączenia do istniejącej sieci przez router i kopiowania zdjęć na dysk lub serwer w biegu.

Patrzyłem na stronie flu-card.com i wydaje mi się tamta karta oferuje wiele więcej możliwości - pytanie czy będzie działać z pentaxem.

 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
adamszmu napisał/a:
Ja się chwilkę tym pobawiłem
to nawet widzę parę ciekawych zastosowań. Niestety, na dobre się pobawię dopiero w pierwszych dniach kwietnia.
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
adamszmu napisał/a:
Patrzyłem na stronie flu-card.com i wydaje mi się tamta karta oferuje wiele więcej możliwości - pytanie czy będzie działać z pentaxem.
Karta Pentaksa oferuje znacznie więcej możliwości. Zwykła nie pozwala na zdalną kontrolę aparatu, a o to tu, poza podglądem, głównie chodzi.
 
adamszmu  Dołączył: 17.02.2008
Cytuj
Karta pentaxa ma tylko zdalne sterowanie i możliwości przeglądania zdjęć.

Na stronie flucard są dostępne aplikacje do zdalnego sterowania. Nie wiem czy to będzie działać na k3. Przekonam się w weekend.
Dodatkowo ma takie opcje jak automatyczna kopia na serwer , geotagowanie i wiele innych.

W pentaxie najbardziej mi brakuje możliwości podłączenia do sieci domowej, bo akurat na kompie na którym najczęściej pracuje nie mam WiFi. Zresztą ciągle przełączenie sieci nawet w tablecie jest uciążliwe.


Zamówiłem sobie kartę niedydekowaną dla pentaxa wiec w weekend będę miał pełne porównanie jeśli w ogóle będzie działać.
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
adamszmu napisał/a:
Karta pentaxa ma tylko zdalne sterowanie i możliwości przeglądania zdjęć.
Wg wszelkich opisów ma tę samą fukcjonalność, co dowolne standardowe karty WiFi i dodatkowo zdalne sterowanie i podgląd LV dla K-3.
adamszmu napisał/a:
Na stronie flucard są dostępne aplikacje do zdalnego sterowania. Nie wiem czy to będzie działać na k3.
Nie będzie działać. Nie jesteś pierwszy.
adamszmu napisał/a:
W pentaxie najbardziej mi brakuje możliwości podłączenia do sieci domowej, bo akurat na kompie na którym najczęściej pracuje nie mam WiFi. Zresztą ciągle przełączenie sieci nawet w tablecie jest uciążliwe.
Chyba nie za bardzo rozumiesz po co jest ta karta... :roll:
 
adamszmu  Dołączył: 17.02.2008
Cytuj
jaad75 napisał/a:
Wg wszelkich opisów ma tę samą fukcjonalność, co dowolne standardowe karty WiFi i dodatkowo zdalne sterowanie i podgląd LV dla K-3.
Cytat
Chyba nie za bardzo rozumiesz po co jest ta karta... :roll:


Doskonale sobie zdaje sprawę po co jest ta karta, niestety nie ma ona innych funkcji poza zdalnym sterowaniem i poglądem przez przeglądarkę. Nawet mi te sterowanie zaczęło sie coraz bardziej podobać ale uważam ze można by bardziej wykorzystać taką kartę. A pentax ograniczył jej wykorzystanie tylko do jednej rzeczy. Funkcje które działają w oryginalnej karcie nie są dostępne w pentaxie. Dodatkowo gdy się nie korzysta z karty to trzeba ją wyłączyć bo nie da się normalnie używać aparatu gdy wireless jest włączone.


Do karty flucard jest kupa aplikacji na smartfony i na komputer , które nie działają z karta pentaxa.

Dowolne standardowe karty wi-fi np. eye-fi ma opcje ze po zdobieniu zdjęcia jest ono wysyłane na dysk i można od razu je obrobić w lightroom. Taka samą opcję ma też oryginalna flucard.

Cytat
Nie będzie działać. Nie jesteś pierwszy.

Obawiam się że możesz mieć rację, ale nic nie stracę gdy sam spróbuję.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach