PiotrK.  Dołączył: 30.05.2017
fotocela a światło słoneczne Cytuj
następujące pytanie: czy jest jakiś sposób, aby fotocela lampy wyzwalała ja również przy świetle słonecznym?

z myślą o fot. makro kupiłem małą lampę Viltrox JY-610II - bardzo jestem z niej zadowolony, szczególnie z niewielkiej wagi (zasilanie 2xAA) i prostego sterowania + wyświetlacz LCD; zamierzam kupić jeszcze jedna taką samą i doświetlać makro 2 lampami po 2 stronach obiektywu

lampę wyzwalam błyskiem lampy wbudowanej ustawionej w tryb manualny z siłą 1/128 - czyli najsłabszym dostępnym; tego błysku praktycznie nie widać na zdjęciach

w pomieszczeniu, w terenie w półcieniu lub przy zachmurzeniu nie ma problemu - fotocela reaguje tak jak oczekiwałem; problem zaczyna się, gdy chcę pracować na otwartym terenie, w dzień, w słońcu - wtedy automatycznie cela przestaje reagować; jej zachowanie jest da mnie technicznie zrozumiałe - szukam jedynie sposobu obejścia problemu; od raz wyjaśnię, że zwiększenie mocy błysku wyzwalającego z lampy wbudowanej nawet do 1/1 nic nie daje

wyzwalanie fotocelą jest dla mnie najwygodniejsze; mam co prawda dedykowany kabel do lamp Pentaxa, ale jest ciężki, gruby i sztywny; z kolei wyzwalacze radiowe to znów koszt, ciężar i gabaryty...

może jest jakiś trick, który komuś się udał? jakiś filtr który mozna nakleić na fotocelę?
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
PiotrK. napisał/a:
z kolei wyzwalacze radiowe to znów koszt, ciężar i gabaryty

Żartujesz? Yongnuo RF-605/603 nie są drogie, a z pewnością nie są też duże i ciężkie.
 
PiotrK.  Dołączył: 30.05.2017
Cytuj
marudny jestem :)
pewnie prędzej czy później kupię 605, przydadzą się do innych pomysłów
mimo wszystko, może ktoś ma jakiś pomysł?
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
PiotrK. napisał/a:
marudny jestem :)

Ja to bardzo dobrze rozumiem - sam czasem kombinuję jak koń pod górkę. Tylko potem się zastanawiam - po co? Odkąd kupiłem 605-ki nie wyobrażam sobie pracy z fotocelą (zobaczy błysk, czy nie zobaczy? wyzwoli, czy nie wyzwoli? - bez sensu).
 
PiotrK.  Dołączył: 30.05.2017
Cytuj
te 605 używasz dedykowane do Nikona, czy do Canona? czy ma to w ogóle znaczenie?
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
PiotrK., mam wersję dla Nikona, ale ta dla Canona też podobno działa.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach