zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
SF w mojej ocenie jest znacznie wygodniejszy niż Vuescan - wszystko widoczne w czasie rzeczywistym.... Wymaga (jak każdy program) pozytywnego podejscia i zaprzyjaźnienia ;-) Trzeba też wynaleźć własny workflow, bo do tych samych efektów można dochodzić różnymi drogami... Te pedeefy powinny pomóc 8-)
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
zorzyk napisał/a:
wszystko widoczne w czasie rzeczywistym....
zorzyk, ktora wersje Vuescana uzywales jako ostatnia? Vuescan ma jedna przewage nad SF - rawy. Do cz-b i slajdow, w zasadzie na tym sie konczy dla mnie jego rola. A kolorowe negatywy tez bardzo ladnie odwraca, a do tego pozwala to zrobic bardzo szybko przy niewielkim nakladzie pracy przed skanowaniem calej rolki.

dz.
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Miałem kontakt chyba 1.37 albo to było 1.87 (???) Po omacku trzeba było suwaczkami zmieniać i potem pokazywał w oknie podglądu z prawej strony efekty... W SF zajmowało mi to 5 sekund co VS doprowadzało do migotania komór ;-) Ale to pewnie przywyczajenie - SF polubiłem od pierwszego uruchomienia :mrgreen:
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
Musze sprawdzic tego SF. Sciagam demo :->
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
zorzyk napisał/a:
Miałem kontakt chyba 1.37 albo to było 1.87 (???) Po omacku trzeba było suwaczkami zmieniać i potem pokazywał w oknie podglądu z prawej strony efekty...
No to sie troche zmienilo ;-) Aktualna wersja to 8.4.48 ;-) i preview zmienia sie po kazdym ruchu suwaka. VS odswieza caly plik preview tylko po zmianie jakiegos kluczowego elementu, ktory jest punktem wyjscia - na przyklad typ negatywu, punkt kontrastu, auto-levels/white balance itp. Ruchy suwakow - krzywe, jasnosc, kolory, WP, BP widac od razu.

dz.
 

cypis  Dołączył: 18.12.2006
Cytuj
dzięki wszystkim za jako taką pomoc w kwestii plustka , oczywiście będę teraz mielił temat w sobie - jak już przemielę i coś kupię (pewnie jakoś w połowie grudnia), dam znać, czy było warto.
 

guerilla  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
cypis napisał/a:
dzięki wszystkim za jako taką pomoc w kwestii plustka , oczywiście będę teraz mielił temat w sobie - jak już przemielę i coś kupię (pewnie jakoś w połowie grudnia), dam znać, czy było warto.


lezy na allegro tani nikon teraz.. sprawdź
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
guerilla napisał/a:
lezy na allegro tani nikon teraz.. sprawdź

gdzie niby?
 

cypis  Dołączył: 18.12.2006
Cytuj
no właśnie, nie widzę go
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Pobrałem SF Demo do mojego skanera i robi mi straszną kaszanę w stylu jak to opisał matb.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Dzięki - już pobieram.
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
Zorz, poczytalem troche te PDFy. Mimo wszystko duzo lepsze efekty mam w Vuescanie.
SF radzi sobie tylko pod jednym wzgledem lepiej - wczytywania poszczegolnych klatek. Na moim skanerze Vue nie potrafi sam dobrze wybrac obszaru klatki, musze robic korekte.
 

guerilla  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
dan napisał/a:
guerilla napisał/a:
lezy na allegro tani nikon teraz.. sprawdź

gdzie niby?


widocznie szybko się sprzedał, za 400pln był w kup teraz :)
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
guerilla napisał/a:
widocznie szybko się sprzedał, za 400pln był w kup teraz :)

http://www.allegro.pl/sea...2&category=4578

:?:
 

guerilla  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
dan napisał/a:
guerilla napisał/a:
widocznie szybko się sprzedał, za 400pln był w kup teraz :)

http://www.allegro.pl/sea...2&category=4578

:?:


przepraszam, pomyłka, 600 pln :P

tylko tak przypadkiem patrzylem bo łowie skaner pod średni..

jest genialna oferta epson gt-9600 ale cholera bez ramek.. a ja chce tanio :)
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
guerilla napisał/a:
przepraszam, pomyłka, 600 pln :P

Tak, ale z tym Nikonem jest cos nie tak. Troche drogo.

guerilla napisał/a:
jest genialna oferta epson gt-9600 ale cholera bez ramek.. a ja chce tanio :)

Hmm... jest napisane, ze ramki mozna dokupic...
 

guerilla  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
dan napisał/a:

guerilla napisał/a:
jest genialna oferta epson gt-9600 ale cholera bez ramek.. a ja chce tanio :)

Hmm... jest napisane, ze ramki mozna dokupic...


tak, ale co najmniej kilka stów takie ramki kosztują..

i sam nie wiem, czy nie lepiej dołożyć do 4490 czy co. cholera wie, może ten gt-9600 jest lepszy i warto..?
ale w kolejce są lampy najpierw niestety.
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
guerilla napisał/a:
tak, ale co najmniej kilka stów takie ramki kosztują..

Zadalem pytanie sprzedajacemu, o namiar na ten sklep z ramkami. Ja do swojego tez potrzebuje. Az mi sie nie chce wierzyc, ze kawalek plastiku moze kosztowac kilka stowek.

guerilla napisał/a:
i sam nie wiem, czy nie lepiej dołożyć do 4490 czy co. cholera wie, może ten gt-9600 jest lepszy i warto..?

Nie ma nic lepszego w cenie 4490. Taka prawda.

Watpie, zeby gt-9600 byl lepszy pod jakims wzgledem. To konstrukcja z 1999 roku. Od tego modelu az do 4490 bylo na pewno kilka innych skanerow, do ktorych Epson wprowadzal jakies poprawki. Chocby rozdzielczosc w 4490 jest wieksza. GT-9600 ma 12-bitowe skanowanie w B&W i 36-bitowe w kolorze...

Wczoraj znalazlem cos takiego:
http://www.clarkvision.co...atbed-scanners/

Jest tam porownanie tego HP-eka, ktorego kupilem, Epsona 4990 i jakiegos bebna. Trzeba przyznac, ze Epson trzyma fason! Mysle, ze 4490 nie wypadlby gorzej. A moj tez niezle jak na sprzet za 150 zl :-P
 

guerilla  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
ramka do GT-7000 kosztuje 515 pln brutto. więc nie licze na dobrą cene. wysłałem maila na maila którego mi podał facet z aukcji, zobaczymy.
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
guerilla, tu byles?:

http://www.betterscanning.com/

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach