Krzychoo  Dołączył: 13.09.2006
Cytuj
Ciemne zdjęcie oznacza, że jest niedoświetlone. Jeżeli robisz zdjęcia na F4, T 1/100 s i ISO 800, to mamy tu 3 problemy, wszystkie sprowadzają się do jednego: mało.
F4 w ciemnym pomieszczeniu to nie jest przysłona, która wpuści dużo światła. F 2.8 brzmi lepiej, F2.0 będzie dobrze, F1.4 i możesz robić co chcesz. Żeby taką przysłonę ustawić, trzeba mieć odpowiedni obiektyw.
T 1/100 to jest taka bezpieczna wartość dla fotografowania ludzi, którzy się ruszają np. przy stole. Jeżeli masz osoby, które pozują, albo przerwą na chwilę jedzenie to ustaw 1/50 sek lub nawet ekstremalnie 1/30 sek. Przy doświetlaniu lampą, która zamrozi ruch, będzie jako tako.
ISO 800 to nie jest wartość, która zarejestruje ci światło zastane przy ciemnym kicie. ISO 1600 brzmi lepiej, ISO 3200 jako tako, ISO 6400 coś powinno rozjaśnić.
Zrób eksperyment w domu, ustaw F najniższe jakie możesz, ISO na 3200 a potem ustawiaj czas na coraz dłuższy, 1/30, 1/10 sek aż do 1/2 sek. Zobacz kiedy zdjęcia będą poprawnie naświetlone i napisz, policzę ci jaką kombinację parametrów które będziesz musiał ustawić.
Całość zagadnienia sprowadza się do manualnego ustawienia ekspozycji w oparciu o światłomierz wbudowany w aparat.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
ravers_19 napisał/a:
w trybie "M" z korekcją błysku

Co masz na myśli pisząc o korekcji błysku w trybie M?
ravers_19 napisał/a:
Gosc z boku robil Nikonem (wiadomo ze sprzet lepszy i on sie tym zajmuje) i zdjecia miodzio

Wiadomo - Nikon i Yakumo rządzą w błysku. Szwagrowi w Nikonie padły akumulatory w trakcie ślubu, a i tak wszystkie zdjęcia miał ładnie doświetlone i jeszcze w piwnicy sobie przez pół roku w ziemniaki dla zabawy błyskał.
 
ravers_19  Dołączył: 22.01.2018
Cytuj
Enzo napisał/a:
ravers_19 napisał/a:
w trybie "M" z korekcją błysku

Co masz na myśli pisząc o korekcji błysku w trybie M?
ravers_19 napisał/a:
Gosc z boku robil Nikonem (wiadomo ze sprzet lepszy i on sie tym zajmuje) i zdjecia miodzio

Wiadomo - Nikon i Yakumo rządzą w błysku. Szwagrowi w Nikonie padły akumulatory w trakcie ślubu, a i tak wszystkie zdjęcia miał ładnie doświetlone i jeszcze w piwnicy sobie przez pół roku w ziemniaki dla zabawy błyskał.


Miałem na myśli, że bawiłem się siłą błysku mając lampę w trybie manual.

Pisząc, że komuś wychodzą lepiej, napisałem tylko, że miał Nikona, ba z YN 560 II generacji.
Widziałem co mu wychodzi i nie wiedziałem (do tej pory nie wiem) co ustawiałem/ustawiam źle, że nie umiem zgrać sprzętu.
Wybacz ale nie jestem profesjonalistą, uczę się. Stąd moje pytania tutaj...
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
ravers_19 napisał/a:
Wybacz ale nie jestem profesjonalistą, uczę się. Stąd moje pytania tutaj...

Bez napinki, czasem próbuję sobie żartować. Kończy się to najczęściej jak występ reprezentacji na Mundialu. Taki ze mnie Lewandowski dowcipu.
Wracając do tematu - bez zdjęć z Exifem nie poradzimy.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
ravers_19 napisał/a:
miał Nikona, ba z YN 560 II generacji

To lampa manualna, stajnia apartu nie miała tu żadnego znaczenia. ;-)
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
ravers_19 - skąd jesteś?
a może uda się to z kimś bardziej doświadczonym skonsultować na żywo?
 

galex  Dołączył: 02.06.2006
Cytuj
Krzychoo, Ale oczywiście doczytałeś, że chodzi o pracę z lampą?
 
ravers_19  Dołączył: 22.01.2018
Cytuj
Przykład nr 1
Przyklad 1


Przykład nr 2
Przyklad 2


Przykład nr 3
Przyklad 3


Przykład nr 4
Przyklad 4

Dane z Efixa są obok zdjęcia. Mam nadzieje, że to wystarczy.

Mieszkam w Częstochowie.

 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Włączone usuwanie czerwonych oczu. Oprócz tego w aparacie jest soft 1.00 a najnowszy to 1.15.
 
ravers_19  Dołączył: 22.01.2018
Cytuj
plwk napisał/a:
Włączone usuwanie czerwonych oczu. Oprócz tego w aparacie jest soft 1.00 a najnowszy to 1.15.


Myślisz, że to wina softu? Co do czerwonych oczu, włączałem, żeby zobaczyć jaki efekt uzyskam...
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Tu na żadnym zdjęciu nie widać żeby podczas wyzwolenia migawki lampa też błysnęła.
 
ravers_19  Dołączył: 22.01.2018
Cytuj
Dokładnie takie mam wrażenie...Jak zmniejszyłem błysk do 1/128 czy też 1/64, tak jak obliczył mi kalkulator, to "wysłuchałem", że błysk jest przed dźwiękiem listków przesłony.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
ravers_19 napisał/a:
to "wysłuchałem", że błysk jest przed dźwiękiem listków przesłony.

Chyba mylisz dźwięk migawki z "dźwiękiem przysłony. Sprawdź też czy nie masz ustawionej możliwości wyzwolenia migawki przed naładowaniem lampy (menu C3 poz.16).
 
ravers_19  Dołączył: 22.01.2018
Cytuj
powalos napisał/a:
ravers_19 napisał/a:
to "wysłuchałem", że błysk jest przed dźwiękiem listków przesłony.

Chyba mylisz dźwięk migawki z "dźwiękiem przysłony. Sprawdź też czy nie masz ustawionej możliwości wyzwolenia migawki przed naładowaniem lampy (menu C3 poz.16).


Soft własnie zmieniłem. Mam już wersje 1.15. Pozycja 16 w C3, ustawiona na 1 "Wyłącza migawkę podczas ładowania wbudowanej lampy błyskowej".

Test po zmianie softu:

Aparat- manual
T1/100
F4.0
ISO800
Tryb błysku - błysk ręczny

Lampa- manual
1/64

Zdjęcie zrobione, lampa nie błysła...
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
czyli co stanęło jednak na czytaniu instrukcji obsługi :)

hihi :)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Czy błyska przy naciśnięciu przycisku na lampie?
 
ravers_19  Dołączył: 22.01.2018
Cytuj
plwk napisał/a:
Czy błyska przy naciśnięciu przycisku na lampie?


Przy powyższym ustawieniu, lampa nie błyska wcale. Zdjęcie się wykonuje, błysku brak.

Z lampy wyzwolenie działa. Mam na myśli po naciśnięciu pilota.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Aparat w manualu a lampa W PTT-L, czy wtedy błyska?
 
ravers_19  Dołączył: 22.01.2018
Cytuj
plwk napisał/a:
Aparat w manualu a lampa W PTT-L, czy wtedy błyska?


Tak, błyska. Przy tych samych ustawieniach aparatu. Nie mniej jednak zdjęcie jest ciemne. Nawet jeżeli podkręcę lampę na max.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Masz jakiś inny aparat, żeby sprawdzić na nim lampę?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach