Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
Kytutr napisał/a:
Rivelv, pokaż zdjęcie monitora, będziemy kalibrować go przez forum ;-)

żeby bylo zabawniej dalej
o to zdjęcie :)


dla dokładnych danych to NEC MultiSync EA244WMi

jakieś porady??
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
PiotrK., jasność - to parametr definiujący sile podświetlenia. Im wyższa tym monitor moze pracowac w bardzo jasnych pomieszczeniach, lub blisko okna. Mój ma 300, a wykorzystuje 1/4 mocy paska. Okno zasłoniete. Przy odsłoniętym musze podnieść do 1/3 mocy paska. Poniewaz łapie odblaski bo niezbyt korzystnie mam usytuowany to okno jest zasłoniete prawie zawsze w okresie letnim.

 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
bakulik napisał/a:

Albo taki oto wzornik:

Obrazek


patrze na ten wzornik ale w sumie to nie wiem co mam widzieć poza kreskami poziomymi w większości
 

Sebastian  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Rivelv, poza patrzeniem jeszcze trzeba czytać :-)
Cytat
Obraz należy oglądać wyłącznie w rozmiarze 100%. Monitor z charakterystyką jasności 2,20, we wszystkich kanałach wyświetli go całkowicie neutralnie szaro. Przebarwienia, które mogą się pojawić będą tym bardziej intensywne, im charakterystyka jasności odbiega od normy. Jeśli gamma będzie za wysoka, przebarwienia będą widoczne jako kolory CMY, jeśli za niska, kolory RGB. Ciemne prostokąty po prawej służą do oceny odcięcia w cieniach. Poprawnie ustawiony monitor powinien wyświetlić w nich naprzemienne czarne i bardzo ciemne szare prostokąty.

Na dobrze skalibrowanym monitorze powinny być 2 szare prostokąty.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Moze uściślę - środkowy wzór bedzie szary jesli wyświetla poprawnie kolory. Jesli monitor przekłamuje kolory to w zależności od odchyleń trzy paski bedą zmieniały sie powoli w kolorowe trzy paski. Im bardziej kolorowe, tym gorzej.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
Ale to to ten obrazek jest w oryginalnym rozmiarze?
Bo chyba jakies kolory widziałem teraz musze dojść co zmienic zeby bylo lepiej
 

Sebastian  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Rivelv, najlepiej skopiuj na dysk i otwórz plik w jakiejś przeglądarce do zdjęć, zoom na 100%.
Przypuszczam, że ręczne ustawienia nic nie dadzą, trzeba zrobić profil do monitora.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
Czyli jak by nie kombinować jakis kalibrator potrzebny
Nic to chwilowo bedzie ręcznie jak sie uda cos ogarnac to sie zobaczy
 

Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
M.K napisał/a:
Tak - ten wzornik doprowadzi do szaleństwa większość użytkowników monitorów bez oprofilowania.
Niekoniecznie. Narzędzie Win10 + ustawienia monitora + trochę cierpliwości + jakieś poprawki po zrobieniu odbitek w labie i jest przyzwoicie. Korekty monitora zrobione składowymi RGB (170, 160, 100). Jasność i kontrast zostały na 100%.
A przy wołaniu RAWów i tak używam próbkowania składowych i histogramu, więc teoretycznie monitor jest bez znaczenia. Tyle że jest przyjemniej. Ja tak rozumiem "amatorską obróbkę" ;-)
p.s. To HP EliteDisplay E231, poleasingowy, na liczniku "backlight hours" liczba 6416

[ Dodano: 2018-09-13, 20:54 ]
Z ciekawości: czy do skalibrowanego monitora nie jest aby niezbędne skalibrowane otoczenie? Przynajmniej w sensie intensywności i temperatury barwowej oświetlenia stanowiska? Jak ogarnąć obróbkę zdjęć za dnia - a potem nocą przy ciepłym świetle żarówek?
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
PiotrK. napisał/a:
Czy ktoś z szanownych Koleżanek i Kolegów ma może Iyama ProLite XU2590HS-B1 lub zna tą serię monitorów?
Wielkość bardzo mi odpowiada, reszty parametrów nie potrafię ocenić. Oczywista rzecz, że nie jest to sprzęt profesjonalny, ale nie o taki na tym etapie mi chodzi.

Mam model XU2390HS-B1, czyli po prostu mniejszy. Wybrałem go nie ze względu na jakąś profesjonalną charakterystykę, tylko dobre opinie, markę, która tylko dobrze mi się kojarzyła, niewygórowaną cenę i matrycę IPS.
I tyle. Monitor wykorzystuję tylko amatorsko. Niczego nie drukuję, więc nawet nie próbowałem nic kalibrować.
Używam od ponad 2 lat. Dla mnie idealny.
 
foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
Fotograf z Łodzi z którym rozmawiałem na targach foto powiedział mi, że z kolegami robili też takie manewry jak wydruk zdjęcia w labie gdzie wszystko było skalibrowane. Zdjęcie musiało być najlepiej w formacie A4. Gotowe zdjęcie przykładali do swojego monitora i ustawiali. Następnie drukowali w tym samym labie. Podobno dawało to bardzo dobre efekty. Zdjęcia które drukowali oglądałem i wyglądały bardzo dobrze :mrgreen:
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
foto napisał/a:
Fotograf z Łodzi z którym rozmawiałem na targach foto powiedział mi, że z kolegami robili też takie manewry jak wydruk zdjęcia w labie gdzie wszystko było skalibrowane. Zdjęcie musiało być najlepiej w formacie A4. Gotowe zdjęcie przykładali do swojego monitora i ustawiali. Następnie drukowali w tym samym labie. Podobno dawało to bardzo dobre efekty. Zdjęcia które drukowali oglądałem i wyglądały bardzo dobrze :mrgreen:


Według Ciebie wyglądały bardzo dobrze. Niekoniecznie to musi być miarodajne.
Jeżeli chłopaki wprowadzali poprawki do pierwszej fotografii porównując fotografię z obrazem na monitorze w domu, bo odczuwali jakieś braki na niej to znaczy, że uprawiali partyzantkę. Monitor powinien właśnie dać odpowiedź jaka będzie fotografia na papierze - oczywiście zakładając, że w labie nie popełnią błędu(skoro mieli wszystko oprofilowane to rozumiem, że nie popełnili błędu w labie). Doświadczenie powinno podpowiadać, co i jak zrobić żeby pierwsza odbitka czy wydruk były takie jak chcemy i oprofilowany monitor to bardzo ułatwia w każdym aspekcie - nie tylko poprawnie kolorystycznym, ale i natężenia kolorów czy kontrastu. Dyskusja jakby bez sensu - udowadnienianie, że profilowanie monitorów jest niepotrzebne, bo niektórzy fotografowie nie robią tego, i są zadowoleni. Ewentualnie porównają sobie z monitorkiem pierwszy wydruk, poprawią i jest jeszcze lepiej!
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Cytat
dla dokładnych danych to NEC MultiSync EA244WMi

Proces kalibracji monitora NEC MultiSync EA244WMi powinien wyglądać następująco:

- uruchom oprogramowanie EA. Dla ułatwienia może to być nid for spid w wersji 2.

- numer 44 najprawdopodobniej odpowiada za wersję dedykowaną na rynek PL. To dobrze, bo oznacza, ze dalsza część będzie po polsku.

- korzystając z zestawu protokołów WMI skomunikuj się z monitorem.

- po uzyskaniu potwierdzenia transmisji przez moduł trasnkryptu parsera fonentycznych znaków przestankowych autoryzuj dostęp do menu konfiguracyjnego modułu kalibracji.
Podpowiedź: standardowe, fabryczne hasło to: NEC, CENa *,
Gdzie * oznacza medianę wartości cen modelu EA244WMI z wyników wyszukiwania popularnych sklepów sieciowych w ostatnim kwantylu dekady produkcji tego sprzętu

- rozgrzej monitor przez 8h pracy w celu stabilizacji parametrów, wygrzania rezystorów, spęcznienia kondensatorów, itp.

- teraz najważniejsze: Użyj wbudowanej funkcji MultiSync, po polsku wielosynchron. Obu oczyma wpatruj się w ekran z uruchomionym w pkt 1 tizerem. Procedura trwa do czasu utrwalenia dynamiki odświeżania obrazu na rogówce obserwatora. Następnie przełącz widok na obraz artystyczny, tfu, statyczny i wpatruj się weń aż do uzyskania pełnej synchronizacji obrazu wyświetlanego z odwzorowywanym przez ośrodek móżdżka odpowiedzialny za postrzeganie i prawidłową interpretację.

- zapisz profil na kamiennej tablicy deskryptorów systemu operacyjnego. Uwaga, w win 10 może to zadziałać inaczej niż w wersjach poprzednich ponieważ zastosowano eko tablice z tworzywa z recyclingu płyt winylowych.

To juz koniec, rozłącz połączenie.

Jeśli nie udalo Ci się uzyskać obrazu skalibrowanego oznacza to, ze Twoj ośrodek p- ostrzegania należy skalibrować u specjalisty. Lista jednostek medycznych i serwisów znajduje się na płycie CD ze sterownikami monitora.


Proste. Pół roku wgapiania się w ekran, ale warto.

 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
tref, Dzięki :) no bez Ciebie bym sobie nie poradził :)

P.S. a ty to tak sam wymyślasz? czy to gdzieś już było? - bo może powinieneś pisać jakieś opowieści jak Lem?
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Niestety sam wymyślam. Może dlatego czasami ludzie mnie rozumieją, a czasami nie :-P
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
no cóż zazdroszczę wyobraźni, ubawiłem się :) dobre to
 
foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
M.K Widzę, ze nie rozumiesz mojej intencji. Niczego nie udowadniam tylko przedstawiłem przykłady za pomocą których można uzyskać dobre wymierne efekty. Domowe sposoby nie zastąpią kalibratora to oczywiste. Wiesz, lubię ruszyć głową i zawsze spróbować tego co nie kosztuje, jak się nie uda to wtedy trzeba skorzystać z innych najczęściej płatnych rozwiązań.
Studiowałem dwa kierunki z budownictwa, liczyłem i liczę mnóstwo rzeczy, da się policzyć wszystko co się chce, poniosło mnie jeszcze na studia zabytkoznawstwa i konserwatorstwa architektury. W tej dziedzinie się nie liczy a obiekty zabytkowe wyglądają bardzo dobrze i często mają większą trwałość niż nowe ( są zastosowane inne rozwiązania - niepoliczalne niż w budownictwie nowym - policzalnym skalibrowanym) Układy statyczne i dynamiczne przeliczałem często z dokładnością do ośmiu zer po przecinku było to dobrze (skalibrowane) Teraz z doświadczenia wiem, że wielu przypadkach wystarczą mi trzy zera po przecinku. W którymś wątku widziałem, że pisałeś coś w sprawie budownictwa to pewnie mnie teraz zrozumiesz :-P

Poniżej link do monitora który obecnie posiadam, bardzo dobrze mi się sprawdza przy rysunkach CAD, dobrze+ przy moim hobby fotograficznym, dzieciakowi przy grach.
http://www.benchmark.pl/t...92qsu-test.html
 

Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
Chciałem coś pisać, ale wstawię obrazki. Amatorsko, bez kalibratora, RAW Therapee.
#1


#2
 
foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
Ryszard narobiłeś mi smaku na lody ;-)
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
foto, :) teraz jeszcze bardziej nie rozumiem Twojej intencji. I na dodatek mam wrażenie, że chcesz mi powiedzieć, że w ogóle to nie myślę, że jestem nieukiem i nie mam skończonych szkół, a najlepiej kupić kalibrator(dokładnie spektrofotometr, którym dokonuje się oprofilowania monitorów, drukarek i innych urządzeń).

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach