alkos  Dołączył: 18.04.2006
  Skanowanie B&W - tutorial Cytuj


Skanery oparte na LED* maja to do siebie, ze paskudnie skanują 'srebrowe' materiały czarno - białe. Na przykład moja Minolta 5400, po ustawieniu "B&W Negative" wypluwa z siebie takie coś:
* - w przypadku skanerów z lampą katodową , czyli wszystkich płaskich, poniższa metoda daje również nieco lepsze rezultaty niż dołączone oprogramowanie.


Światła płaskie, kontrast za duży... mimo ze swiatło w kadrze spokojne, a sam negatyw wołany "na miękko"... :







***


Po paru miesiącach (sic!) walk i przekopywania googla ;-) udało mi się jednak ustalić workflow zapewniający prawidłowe oddanie tonalności. No to zaczynamy :-) :


1. Oprogramowanie skanera - przynajmniej w przypadku mojej minolty - jest zupełnie wystarczające do uzyskania "dobrego" pliku. Najważniejsze, aby:

A. Skanować negatyw jako slajd (w moim przypadku wystarcza tryb czarno-bialy, przy innych skanerach słyszałem, ze kolor daje lepsze rezultaty. Trzeba tylko pamietac, zeby przed wszelkimi modyfikacjami skonwetowac plik do skali szarości, chyba ze komputer cierpi na nadmiar RAM'u ;-) )

B. Skanować - w miarę możliwości - w trybie 16bit Linear, lub przynajmniej 16bit.

C. Wszelkie profile powinny być wyłączone
D. Należy pozwolić oprogramowaniu dobrać optymalna ekspozycje skanu, o ile jest to funkcja realizowana sprzętowo (jak w Minoltach i Nikonach), a nie programowo (jak w płaskich Epsonach). W tych ostatnich należy wyłączyć WSZELKIE opcje "auto" !


2. Następnie, po zeskanowaniu, zamykamy aplikacje TWAIN i przechodzimy do photoshopa. jeśli skanowało się w trybie "color slide", konwertujemy do Grayscale. Negatyw powinien być bardzo ciemny (w trybie 16bit Linear):

, w przypadku opcji 16bit będzie sporo jaśniejszy. Nie wpływa to w znaczącym stopniu na wynik operacji.

Wciskamy CTRL+M i przechodzimy do Curves. Tam wybieramy opcje Load Preset:



i po przestawieniu typu pliku na AMP



wybieramy preset funkcji logarytmicznej c-log-rev-inv.amp -> http://varia.alkos.info/inv.zip . Odwraca ona negatyw w sposób DUŻO lepszy od zwykłego "Inverse" :!: Po potwierdzeniu konwersji otrzymujemy ładny, szary i mdławy pozytyw ;-)



Następnie uruchamiamy funkcje "Levels" (CTRL+L) i naciskamy "Auto" :-)



po czym za pomocą trzech suwaczków dobieramy wartość przycięcia cieni (A), jasności (B) i przycięcia świateł (C) tak, aby najbardziej się podobało ;-)

Voila!



Jeszcze raz, dla porównania, negatyw odwrócony przez software skanera:




***

W przypadku większości negatywów ta operacja w zasadzie wystarcza, aby osiągnąć dosyć przyjemny w odbiorze pozytyw ;-) . jeśli jednak cięgle brakuje kontrastu, uruchamiamy ponownie Curves (CTRL+M), ustawiamy na przekątnej dwa punkty i gniemy ją w taką "eSkę", aby - znowu! - się podobało ;-)



Na koniec dodam tylko, że można to wpakować w małą fotoszopową akcję, zaznaczyć ikonkę "dialog on" przy opcji Levels i podpisać całość pod skrót klawiszowy - zdecydowanie ułatwia to życie ;-)


Dziękuję za uwagę. Mam nadzieję że się przyda :-)
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
a jak tam alkos zakupiony konwerter....chcialem kupic tylko storna zakupu mnie nieco wystraszyla....
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Fafniak napisał/a:
a jak tam alkos zakupiony konwerter....chcialem kupic tylko storna zakupu mnie nieco wystraszyla....


ekhem...ktory konwerter?
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
alkos, - na starym kompie mialem go....linka mi chyba podeslales - 30 dni dzialal - jako plugin do szopa.....
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Fafniak napisał/a:
alkos, - na starym kompie mialem go....linka mi chyba podeslales - 30 dni dzialal - jako plugin do szopa.....


Aaa, negpos? Wlasnie tak mnie wqrvil, ze dziala tylko 30 dni i kosztuje jakies niebotyczne pieniadze, ze przebrnąłem przez jego dokumentacje i wytrzasnalem tą krzywą... :-) W zasadzie zatem dziala to tak samo, tylko darmo i przez 356 dni w roku ;-)
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
alkos napisał/a:
tylko darmo i przez 356 dni w roku
- a pozostale dnie - strajk ? :mrgreen: :-P
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
alkos napisał/a:
W zasadzie zatem dziala to tak samo, tylko darmo i przez 356 dni w roku ;-)

A wiadomo w jakie dni nie działa? Jakieś konkretne, czy tak losowo wychodzi? :-D
A może w pozostałe jest płatny? :shock:
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
matb napisał/a:
A może w pozostałe jest płatny?


Ot, to.

:-B prosze slac na adres, ktory podam przez PW, starannie i bezpiecznie zapakowane.
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
najs.... mam tu trixa ze slubu - zaraz sobie potestuje :->
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
dan napisał/a:
najs.... mam tu trixa ze slubu - zaraz sobie potestuje


Jaki masz skaner?

Mozesz zapostowac jedna klatke zrobiona tą metoda i prosto z softu skanera? (Tylko zrownaj je gammie, tj. srodkowym suwakiem ;)
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
alkos napisał/a:
Jaki masz skaner?

LS-2000, na ledach.

alkos napisał/a:
Mozesz zapostowac jedna klatke zrobiona tą metoda i prosto z softu skanera? (Tylko zrownaj je gammie, tj. srodkowym suwakiem ;)

Ok, zrobie porownanie, ale dla mojej metody w Vue i tego co tu zapostowales :->
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
dan napisał/a:
Ok, zrobie porownanie, ale dla mojej metody w Vue i tego co tu zapostowales


Ok, a moglbys jeszcze z softu nikona? :-x

:mrgreen: :-P
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
alkos napisał/a:
Ok, a moglbys jeszcze z softu nikona? :-x

:mrgreen: :-P

Niech bedzie... (bosz... jaki tu jest workflow do dupy!)

[ Dodano: 2007-06-25, 02:38 ]
Ok, mam wyniki testow.

Nie robilem zadnych ustawien "zeby bylo ladnie", bo chcialem miec jak najbardziej czytelne roznice.

Bez wyostrzania, zmniejszone w szopie do 700px po dluzszym boku, zapisane do jpg-a z jakoscia 80%

1. Nikon Scan - ustawienia domyslne dla czarno-bialego negatywu



2. VueScan - skan jako czarno-bialy negatyw + moje wlasne ustawienia w zakladce "Color" (ktore mozna zobaczyc TU )



3. Nikon Scan - skan jako kolorowy slajd - wg wskazowek w tutorialu Alkosa



4. VueScan - skan jako kolorowy slajd - wg wskazowek w tutorialu Alkosa



Moje wnioski:
1. Potwierdzam kiepskie obchodzenie sie z negatywem przes soft skanerowy na domyslnych ustawieniach.
2. Postepowanie wg tutorialu Alkosa zdecydowanie polepsza efekty uzyskiwane za pomoca softu dolaczonego do skanera.
3. VueScan odpowiednio ustawiony radzi sobie naprawde przyzwoicie.
4. Skanowanie w VueScan wg tutorialu Alkosa dalo najlepszy efekt.
 

guerilla  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
a Dual IV na czym oparty? chyba nie na led'ach bo nigdy problemu nie było..

a to zbyt skomplikowane co alkos zaprezentował żebym mógł to sam zrobić:))

btw Dan, nie ma widocznej różnicy między skanami, to że napisałeś że metoda Alkosa najlepsza to najprawdopodobniej sugestia :)
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
guerilla napisał/a:
a Dual IV na czym oparty? chyba nie na led'ach bo nigdy problemu nie było..


Na ledach, o ile wiem.


guerilla napisał/a:
a to zbyt skomplikowane co alkos zaprezentował żebym mógł to sam zrobić:))


E tam, wrzucasz w akcje i jedziesz spod jednego skrótu... :-) Sprobuj - wydaje mi sie ze warto.

guerilla napisał/a:
btw Dan, nie ma widocznej różnicy między skanami, to że napisałeś że metoda Alkosa najlepsza to najprawdopodobniej sugestia


Z vuescana (ostatni) ma NIECO bardziej przyciete cienie. Ale to pewnie danowi suwak się omsknął ;-) Osobiscie nie znosze vuescana za TRAGICZNY interfejs...

 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
guerilla napisał/a:
a Dual IV na czym oparty? chyba nie na led'ach bo nigdy problemu nie było..

Chyba na lampie.

Poza tym to nie jest problem w znaczeniu doslownym. Chodzi o to, ze skanery na LED-ach gorzej sobie radza z materialem srebrowym niz te oparte o lampy

guerilla napisał/a:

a to zbyt skomplikowane co alkos zaprezentował żebym mógł to sam zrobić:))

No nie zartuj :-P Co tu skomplikowanego? :-o

guerilla napisał/a:
btw Dan, nie ma widocznej różnicy między skanami, to że napisałeś że metoda Alkosa najlepsza to najprawdopodobniej sugestia :)

Ty slepy jestes, czy moze nie wyswietlaja Ci sie obrazki w moim poscie? :-o

Miedzy jedynka a reszta roznica jest ogromna. Najmniejsza jest miedzy 2 a 3.

4-ka podoba mi sie najbardziej i nie wiem jaka sugestia mialaby wplynac na to?

BTW - co Ty masz za monitor?
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
dan napisał/a:
Chyba na lampie.


A jednak: "Light source: 3-wave, cold-cathode fluorescent lamp"

[ Dodano: 2007-06-25, 02:38 ]
dan napisał/a:
4-ka podoba mi sie najbardziej i nie wiem jaka sugestia mialaby wplynac na to?


Taka: Odpalasz fotoszopa, potem nikonscana, skanujesz wszystkie klatki z kliszy w 16bit grayscale, zamykasz nikonscana, naciskasz np. CTRL+F11 (ja tak mam do akcji), machniecie suwaczkami, CTRL+TAB i znowu CTRL+F11, i tak 35 razy, potem CTRL+F4, wybierasz katalog i trzymasz wcisniety enter podczas gdy ladne pozytywki zapisuja ci sie na dysku.

Nie wiem jak z predkoscia skanowania twojego skanera, ale ja sie wyrabiam w 0,5h z klisza w rozdzielczosci 1350dpi.
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
alkos napisał/a:
Taka: Odpalasz fotoszopa, potem nikonscana, skanujesz wszystkie klatki z kliszy w 16bit grayscale, zamykasz nikonscana, naciskasz np. CTRL+F11 (ja tak mam do akcji), machniecie suwaczkami, CTRL+TAB i znowu CTRL+F11, i tak 35 razy, potem CTRL+F4, wybierasz katalog i trzymasz wcisniety enter podczas gdy ladne pozytywki zapisuja ci sie na dysku.

Nie wiem jak z predkoscia skanowania twojego skanera, ale ja sie wyrabiam w 0,5h z klisza w rozdzielczosci 1350dpi.

Wszystko fajnie, tylko u mnie skanowanie wsadowe kuleje, bo skaner nie zawsze dobrze przycina klatki - czasem z jednej strony jest uciete a z drugiej jest kawalek paska odzielajacego klatki - musze korygowac to przyciecie recznie... :-/
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
dan napisał/a:
Wszystko fajnie, tylko u mnie skanowanie wsadowe kuleje, bo skaner nie zawsze dobrze przycina klatki - czasem z jednej strony jest uciete a z drugiej jest kawalek paska odzielajacego klatki - musze korygowac to przyciecie recznie...


Wsadzasz w akcje crop'a z takim zaznaczeniem:



(tez tak mam, ze trzeba przycinac :-) )
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
I jeszcze jedno porownanie skanow z Trixa.

Tak jak poprzednio - przyklady bez zadnej optymalizacji.

Bez wyostrzania, zmniejszone w szopie do 700px po dluzszym boku, zapisane do jpg-a z jakoscia 80%

1. Nikon Scan - ustawienia domyslne dla czarno-bialego negatywu



2. VueScan - skan jako czarno-bialy negatyw + moje wlasne ustawienia w zakladce "Color" (ktore mozna zobaczyc TU )



3. Nikon Scan - skan jako kolorowy slajd - wg wskazowek w tutorialu Alkosa



4. VueScan - skan jako kolorowy slajd - wg wskazowek w tutorialu Alkosa



Te testy utwierdzaja mnie w przekonaniu, ze dla mojego skanera najlepsze rezultaty przy wzglednie najmniejszej ilosci poswieconego czasu uzyskuje skanujac film w VueScanie z wlasnymi ustawieniami jako czarno-bialy negatyw.

VueScan rzeczywiscie ma bardzo toporony i nieprzyjemny w obsludze interfejs. Ja podchodzilem do niego kilka a moze nawet kilkanascie razy nim sie przekonalem. Uzywam go tylko dlatego, ze daje naprawde dobre rezultaty.

Soft dostarczony ze skanerem + metoda skanowania, ktora pokazal Alkos, moze byc dobrym rozwiazaniem, jesli ktos nie chce/nie moze/nie lubi korzystac z VueScana. Wg mojej oceny efekty sa bardzo zblizone, na zadowalajacym poziomie.

[ Dodano: 2007-06-25, 04:12 ]
alkos napisał/a:
Wsadzasz w akcje crop'a z takim zaznaczeniem:

Obrazek

(tez tak mam, ze trzeba przycinac :-) )

No tak, ale ja nie mam (chyba) opcji skanowania paskow w calosci do jednego pliku.

A przycinanie w szopie nie ma sensu, jesli klatka zostala "obcieta przez skaner" (brakuje czesci kadru).

:-?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach