Yalin  Dołączył: 04.08.2007
[K70] Zdjęcia seryjne co 2 sek? Cytuj
Zgłupiałem do reszty. Poszedłem na zawody motocrosowe, ustawiłem zdjęcia seryjne, a to bydle [K70] robi mi zdjęcia co 2 sekundy (seria HI).
Pomyślałem że coś w ustawieniach, ale po przyjściu do domu nie mogę spowodować żeby mój aparat zrobił serię zdjęć. Po przyciśnięciu spustu migawki robi fotkę co 2 sekundy! Czegoś nie umiem?, nie wiem?
Proszę o podpowiedź.

Poniżej linka do filmu na YT

https://youtu.be/f-cFuHqincM

 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
a nie masz ustawionych jakichś poprawiaczy zdjęcia - ze aparat się zawiesza po zrobieniu zdjęcia żeby je obrobić i zapisać?
 

Yalin  Dołączył: 04.08.2007
Cytuj
Raczej nie, zrobiłem już reset ustawień. Myślałem że mam włączony HDR ale też jest wyłączony.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
robisz w RAW, JPG, czy RAW+ ??
 

Yalin  Dołączył: 04.08.2007
Cytuj
Robię RAW, ale próbowałem też JPEG. Ale nawet w rawach powinien przez chwilę pstrykać kilka zdjęć na sek.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
hmm wolna karta?
no cóż jak przed chwila próbowałem to nie jest to demon prędkości ale na pewno strzela szybciej niż raz na 2 sekundy.
jaki obiektyw? może szuka ostrości co zdjęcie??
 

Yalin  Dołączył: 04.08.2007
Cytuj
Karta szybka Sandisc 10 class, szkło Sigma 30 1.4 Art
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Może coś poustawiane w zdjęciach cyklicznych.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
a może samowyzwalacz (wszak przy wybieraniu jest tuż obok)
 

Yalin  Dołączył: 04.08.2007
Cytuj
plwk napisał/a:
Może coś poustawiane w zdjęciach cyklicznych.

Przeszukałem menu. Chyba wszystko powyłączałem, nie ustawiałem żadnych cudów w zdjęciach cyklicznych.

[ Dodano: 2019-05-28, 13:32 ]
Rivelv napisał/a:
a może samowyzwalacz (wszak przy wybieraniu jest tuż obok)

Samowyzwalacz zrobiłby jedną fotę po 2 sekundach, a on robi od razu, a kolejne co 2 sek.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
samowyzwalacz ma opcję robienia (np seri 3 zdjęc) ale faktycznie startuje po 2 sek i robi serie

chyba że w wyborze coś ustawiłeś inaczej jeszcze. ciężko tak wnioskować z opisu. w trybie manualnym robisz?
możesz sprawdzić z innym obiektywem?
a jak to działa na wolnych zdjęciach seryjnych?

a może przypadkiem ustawiłeś interwałometr?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Yalin napisał/a:
zrobiłem już reset ustawień

Reset tylko część ustawień przywraca do fabrycznych.
 

Yalin  Dołączył: 04.08.2007
Cytuj
Na LO działa tak samo. Mam sporo szkieł. Ze wszystkimi to samo. Może faktycznie coś gdzieś przestawiłem. A jak zresetować wszystkie ustawienia aparatu?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Metody globalnej nie ma, musisz wszędzie wejść i sprawdzić.
Możliwe, że wszystko czyści wyjęcie zasilania na dwa tygodnie :evilsmile:
 

Yalin  Dołączył: 04.08.2007
Cytuj
plwk napisał/a:
Możliwe, że wszystko czyści wyjęcie zasilania na dwa tygodnie :evilsmile:

Mam jeszcze czym robić zdjęcia, ale jak miałbym go wyłączyć na dwa tygodnie, to się na niego obrażę :)
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
chyba faktycznie pozostaje przejrzenie wszystkich opcji w MENU.
szczególnie tych w zakładce C. (tam wszystko na zielono powinno być)
ale ja bym chyba szukał właśnie przy tym wyzwalaniu czy gdzieś się nie zaplątało coś w ustawieniach interwałometru czy w ogóle ustawień może.
może szuka ostrości co zdjecie (była taka opcja chyba chodziło o priorytet zdjęcia lub ostrości) a może próbuje lampę ładować ewentualnie zobacz czy pozwala robic zdjęcia szybciej z samego naciskania spustu.
teoretycznie powinno ci się udać szybciej niż co dwie sekundy nacisnąć spust :)
 

Yalin  Dołączył: 04.08.2007
Cytuj
Rivelv napisał/a:
... ewentualnie zobacz czy pozwala robic zdjęcia szybciej z samego naciskania spustu.
teoretycznie powinno ci się udać szybciej niż co dwie sekundy nacisnąć spust :)

Nie robi szybciej. Cyk i ładuje do bufora prawie 2 sekundy, dopiero po tym czasie można zrobić drugie. Jeśli tak działa jeden z wyższych i nowszych modeli Pentaka, to ja dziękuję. Aparaty innych marek które posiadam i posiadałem przyzwyczaiły mnie do czegoś innego :-/

[ Dodano: 2019-05-28, 14:48 ]
Dodałem film w pierwszym poście.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Może masz włączone odszumianie przy wysokim ISO i/lub korekcję winietowania i dystorsji obiektywu. Wiem z autopsji, że to mocno spowalnia aparat. Widać, że zapis na kartę trwa krótko, dioda miga tylko przez chwilę przed wykonaniem kolejnego zdjęcia.
 

Yalin  Dołączył: 04.08.2007
Cytuj
Miałem odszumianie, a korekty winiety nie mogę znaleźć. Jest tu coś takiego? Po wyłączeniu odszumiania - bez zmian.
 

pszczołowaty  Dołączył: 07.12.2009
Cytuj
0:21 wyłącz większa klarowność pod przyciskiem "info" . Pojawił się symbol po prawej stronie AFA na Twoim filmiku, to spowalnia :)


Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach